نماینده خامنه‌ای: خط انقلاب، غرب‌ستیزی و آمریکاستیزی است

در یک دهه گذشته، استراتژی نگاه به شرق به مدل مطلوب رهبر جمهوری اسلامی ایران تبدیل شده است

تاکید نماینده علی خامنه‌ای بر غرب‌ستیزی در حالی مطرح می‌شود که بحث بر سر نقش روسیه در مذاکرات هسته‌ای وین بالا گرفته است- عکس از فارس

محمدباقر محمدی‌ لائینی، نماینده علی خامنه‌ای در استان مازندران، درباره رابطه جمهوری اسلامی ایران با کشورهای اروپایی و آمریکا گفت: «باید بدانیم خط تفکر سازش با غرب و غرب‌گرایی زاینده انقلاب نیست، بلکه خط تفکر انقلاب غرب‌ستیزی و آمریکاستیزی است.»

به گزارش فارس، او با انتقاد از دولت حسن روحانی، افزود: «این هشت سال تجربه و عبرتی است برای اینکه اعتماد به غرب نتیجه ندارد؛ پس ما باید حواسمان جمع باشد و بدانیم خط سازش با غرب به جایی نمی‌رسد.»

این سخنان در حالی مطرح می‌شود که جمهوری اسلامی ایران هم اکنون در حال مذاکره با کشورهای عضو برجام است. گروهی که بریتانیا، فرانسه، آلمان و ایالات متحده به‌عنوان کشورهای غربی در آن عضوند.

از سوی دیگر تاکید نماینده علی خامنه‌ای بر غرب‌ستیزی در حالی مطرح می‌شود که بحث بر سر نقش روسیه در مذاکرات هسته‌ای وین در میان جناح‌های حکومت جمهوری اسلامی ایران بالا گرفته است.

درحالی که در چند روز گذشته میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات وین، اعلام کرده بود که جمهوری اسلامی ایران به درخواست روسیه و چین از برخی مواضع خود عقب‌نشینی کرده، تارنمای نورنیوز که گفته می‌شود به دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی نزدیک است، این سخنان اولیانوف را تلویحا تایید کرد اما از رویکردی که در داخل نسبت به این موضع‌گیری اتخاذ شده است، انتقاد کرد.

نورنیوز نوشته است: «در خلال مذاکرات وین، برخی در داخل با روایت وارونه از همراهی ضلع شرقی مذاکرات با ایران، مدعی راهبری مذاکره‌کنندگان ایرانی توسط روسیه و چین هستند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این رسانه در ادامه آورده است: «برخی در داخل مبتنی بر اظهارات اولیانوف، مدعی شده‌اند که در مذاکرات اخیر، روسیه و چین ایران را متقاعد کرده‌اند برخی خواسته‌های حداکثری خود را کنار بگذارد و ایران هم پذیرفته مذاکرات را بر اساس پیش‌نویسی که در بهار گذشته توسط دولت قبلی ایران تنظیم شده بود، آغاز کنند.»

در یک دهه گذشته، استراتژی نگاه به شرق به‌عنوان مدل مطلوب رهبر جمهوری اسلامی برای ارتباط اقتصادی، سیاسی و امنیتی با کشورهای جهان توصیف شده است. علی خامنه‌ای در بهمن‌ماه ٩٦ -زمانی که خروج آمریکا از برجام قریب‌الوقوع بود- این استراتژی را این‌گونه توصیف کرد: «در سیاست خارجی، ترجیح شرق بر غرب، ترجیح همسایه بر دور، ترجیح ملت‌ها و کشورهایی که با ما وجه مشترکی دارند بر دیگران، یکی از اولویت‌های امروز ما است.»

او چند ماه بعد و پس از خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌ها نیز گفت: «کشورهایی که در مسیر رشد جهشی قرار دارند، عمدتا در آسیا هستند؛ بنابراین باید نگاهمان به شرق باشد نه به غرب. ضمن اینکه نگاه به غرب و اروپا جز معطل ماندن، منت کشیدن و کوچک شدن فایده‌ای ندارد.»

با این حال حتی افرادی از طیف موسوم به اصولگرا نیز از این سیاست انتقاد کرده‌اند. پیش‌تر و در همین زمینه، حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، که در دوره سابق مجلس شورای اسلامی، مدتی رئیس کمیسیون امنیت داخلی و سیاست خارجی بود، گفت: «روسیه بار‌ها نشان داده که به‌راحتی پشت ایران را خالی می‌کند... اعتقادم بر این است که روس‌ها هرچند برخی از مواقع سعی می‌کنند خود را حامی برجام نشان دهند، واقعیت این است که برجام را به‌عنوان یک حوزه منافع برای خودشان تعریف کردند و اگر لازم باشد یک زمانی به سود آمریکا از ایران امتیاز می‌گیرند و بالعکس، زیرا منافعشان در برجام است و منافعشان در طولانی‌تر شدن روند برجام و عدم توافق احتمالی است، زیرا دستشان خالی می‌شود.»