در نخستین واکنش رسمی نسبت به اقدام آمریکا برای قراردادن سپاه پاسداران در فهرست " تروریسم"، مقامات عراقی از احتمال یک درگیری نظامی میان تهران و واشنگتن در خاک عراق، ابراز نگرانی کردند.
طبق تصمیم اخیر دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده که سپاه پاسداران را در فهرست سازمان های تروریستی قرار داده است، اشخاص و نهاد های که در تعامل با سپاه باشند نیز تحت تحریم قرار می گیرند.
از زمان سرنگونی صدام حسین در سال 2003، سپاه پاسداران نقش مهم و نفوذ اثر گذاری در شکل دهی سیاست های عراق داشت. اما پس از به قدرت رسیدن حیدر العبادی که از سال 2014 تا 2018 نخست وزیر عراق بود و روابط سیاسی عراق را با ایالات متحده و کشور های عربی خلیج گسترده تر ساخته بود، نفوذ ایران بر اوضاع سیاسی عراق در حال کم رنگ شدن بود.
سپاه پاسداران، 100 هزار عراقی را استخدام کرده است
مثال الآلوسی، سیاستمدار مستقل عراقی می گوید که سپاه پاسداران طی سال های گذشته هزاران عراقی را در صفوف خود استخدام کرده است. بسیاری از مردم بغداد بر این باورند که تصمیم ایالات متحده علیه سپاه پاسداران می تواند روابط دولت عراق و ایالات متحده را با تهدید روبرو کند.
تلاش های مقامات عراقی
نخستین واکنش رسمی نسبت به اقدام اخیر آمریکا علیه سپاه پاسداران، از سوی عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق مطرح شد. او گفت دولت عراق از ایالات متحده خواسته است تا از تصمیمی که علیه سپاه پاسداران اتخاذ کرده است، منصرف شود. آقای عادل عبدالمهدی افزود: " بغداد قبلا واشنگتن را در مورد این که پیامد های این گونه تصمیم گیری ها، می تواند تأثیرات منفی بر عراق و منطقه داشته باشد، آگاه کرده بود."
اما به گفته عبدالمهدی: "آمریکایی ها تصمیم خود را گرفتند. وی علاوه نمود: بازتاب این تصمیم ممکن است منجر به آغاز درگیری ها در عراق شود و ما نمی خواهیم کشور ما تبدیل به میدان کشمکش میان سازمان ها و کشورها و یا عرصه رقابت میان دو کشور شود.
فشار ایران بر بغداد
منابع آگاه سیاسی در بغداد به "اندیپندنت عربی" گفتند: پس از انتشار اعلامیه آمریکا، دولت ایران بغداد را به شدت زیر فشار قرار داده و از مقامات عراقی خواسته است تا موضعگیری روشن خود را علیه این اقدام آمریکا اعلام کنند. سر انجام، بغداد تسلیم فشار و هشدار های ایران شده و وزارت امور خارجه عراق با صدور اعلامیه ای، اشاره به پیامدهای خطرناک تصمیم آمریکا علیه سپاه پاسداران در منطقه کرد.
موفقیت فشار های ایران
احمد الصحاف، سخنگوی وزارت امور خارجه عراق، گفت: "منطقه خاور میانه نیازمند تصمیم های است که تأمین کننده ثبات و استقرار باشد ولی تصمیم اخیر ایالات متحده با این نیازمندی ها همخوانی ندارد." او گفت: " ما با هیچ ائتلاف سیاسی نیستیم و نه از کسی جانبداری می کنیم. کشور عراق اجازه نخواهد داد تا قلمرو عراق به عنوان محور و یا گذرگاه آسیب رساندن به کشور های همسایه، مورد استفاده قرار گیرد. البته ما از هر اقدامی که هدف آن گسترش ثبات در منطقه باشد، فعالانه حمایت خواهیم کرد."
شدیدترین واکنش، نیرو های بسیج مردمی در کنار سپاه
شدیدترین واکنش در پاسخ به اقدام آمریکا علیه سپاه پاسداران، از سوی جمال جعفر، نماینده پیشین پارلمان عراق مطرح شد. او که به نام "مهندس ابی مهدی" شناخته می شود شخصی است که به اتهام دست داشتن در حمله های تروریستی علیه منافع آمریکا در منطقه، در فهرست تروریسم قرار دارد.
مهندس ابی مهدی، فرمانده نیروهای بسیج مردمی که طبق قانون عراق به عنوان بخشی از تشکیلات نظامی آن کشور به شمار می آید، گفت: " این واقعاً اهانت است، آمریکا که خود حامی رسمی تروریسم در جهان می باشد، به چی حقی می تواند نیروهای مقاومت مردمی که از عمق احساسات ملت های ستمدیده به وجود آمده اند را به عنوان نیروهای حامی تروریسم، معرفی کند.
وی افزود ایالات متحده فراموش کرده است که "تمامی جنبش های افراطی و تروریستی در جهان، از سازمان القاعده تا سازمان تروریستی داعش که سرزمین عراق در اختیار آن قرار داده شده بود، همه تحت حمایت آمریکا بودند و از سوی آمریکا تمویل می شدند. ابی مهدی علاوه کرد: "سپاه پاسداران ایران، نقش فعال و گسترده ای در جنگ مقدس مردم عراق علیه سازمان تروریستی داعش داشته و نیروهای عراقی را به صورت همه جانبه همکاری و حمایت کرده است."
پیروزی در برابر داعش با قربانی های زیادی به دست آمده است
وی اضافه کرد که: "برای پیروزی در برابر داعش، سپاه پاسداران متحمل قربانی های زیادی شده است. سربازان بی شماری از سپاه شهید شدند، مردم عراق این شهامت را هرگز فراموش نمی کنند. این پایمردی همواره مورد سپاس و قدردانی مردم عراق خواهد بود. مسلماً، آمریکا باید عواقب ناگوار این اقدام را خود، تحمل کند."
ناظران امور در بغداد بدین باورند که اظهارات مهندس ابی مهدی، نیرو های بسیج مردمی، که قانون اساسی عراق، به آن ها موجودیت و حضور قانونی می دهد، را در کنار سپاه پاسداران، علیه آمریکا قرار می دهد.
البته مهندس ابی مهدی به عنوان یکی از منتقدین سرسخت آمریکا شناخته می شود که همواره آمریکا را به حمایت و پشتیبانی از سازمان تروریستی داعش متهم می کند.
بازتاب دیدگاه های ایران در رسانه های عراق
اظهارات مهندس ابی مهدی، همزمان با اعتراض های گسترده در رسانه های عراقی که از سوی هواداران ایران و مخالفان آمریکا حمایت می شوند، مطرح شد. ممکن است تنش های که میان ایران و ایالات متحده در عراق آغاز شده است منجر به درگیری میان دو طرف شود. البته پارلمان عراق احتمالا نخستین میدان این کشمکش ها خواهد بود.
رسانه های خبری به نقل از مقامات آمریکایی می گویند: تصمیم آمریکا علیه سپاه پاسداران می تواند به تلاش های در پارلمان عراق بیانجامد که هدف آن تصویب قانونی برای محدود کردن تحرکات نیروهای آمریکایی در خاک عراق باشد.
به باور آگاهان سیاسی، چنین فیصله ای از سوی پارلمان عراق، جدال لفظی میان ایران و آمریکا را به یک رویارویی شبه نظامی در خاک عراق تبدیل خواهد کرد و جناح های محلی می توانند، نقش مهمی در ایجاد تهدید علیه تأسیسات و منافع آمریکا در عراق داشته باشند.
اندیپندنت عربی
تاریخ نشر: چهارشنبه 10 آوریل 2019