اشتباه بزرگ حذف حکومت افغانستان از گفت‌وگوهای صلح

کراکر: آمریکا سال‌ها به قیمت «جان و دارایی» از حکومت افغانستان حمایت کرده است

رایان کراکر، سفیر پیشین آمریکا در افغانستان حین سخنرانی در موسسه کارنگی، ۲۰۱۲ - MANDEL NGAN / AFP

رایان کراکر، سفیر پیشین ایالات متحده آمریکا در افغانستان، در مصاحبه‌ای که با خبرگزاری «فاکس نیوز» داشت گفته است: «نبود حکومت افغانستان در گفت‌وگوهای صلح میان آمریکا و نمایندگان طالبان، اشتباهی بزرگ بوده است. حکومت افغانستان باید در گفت‌وگوهای صلح که میان آمریکا و طالبان صورت گرفت حضور می‌داشت و عدم حضور نمایندگان حکومت افغانستان در این روند (مذاکرات صلح)، حکومت این کشور را غیر مشروع نشان می‌داد که نباید چنین کاری صورت می‌گرفت».

رایان کراکر ادامه داد: «گفت‌وگوهای صلح میان ایالات متحده آمریکا و نمایندگان گروه طالبان، نباید بدون حضور نمایندگان حکومت افغانستان صورت گیرد، اگر ما با گروه طالبان در مورد صلح صحبت می‌کنیم و حکومت افغانستان در آن مذاکرات حضور نداشته باشند، مشروعیت "حکومت کابل" را زیر سوال می‌‌بریم، حکومتی که آمریکا، سال‌ها به قیمت «جان و دارایی» از آن حمایت کرده است».

به گفته آقای کراکر «گروه طالبان تلاش دارند تا دوباره به قدرت دست پیدا کنند، اما ایالات متحده آمریکا، نباید فکر پیروزی را به آن‌ها (طالبان) بدهد».

کراکر گفت: «ایالات متحده آمریکا و حکومت افغانستان، بازنده‌ جنگ کنونی در این کشور نیستند و همچنین یادآور شد که هیچ‌یک از استان‌های افغانستان تحت کنترل گروه طالبان نبوده و نخواهد بود».

آقای کراکر هشدار داد: «افغانستان نباید بار دیگر به کسانی سپرده شود که فاجعه‌ تازه‌ا‌ی را برای ایالات متحده آمریکا خلق کند. افغانستان در گذشته بزرگ‌ترین فاجعه را در تاریخ آمریکا به وجود آورده است و نباید رویداد گذشته تکرار شود».

نورالله جاوید، کارشناس مسائل سیاسی در مورد گفته‌های راین کراکر و عدم حضور حکومت افغانستان در نه دوره مذاکرات صلح میان آمریکا و طالبان به خبرنگار ایندیپندنت گفت: «ما از روز نخست این گفت‌وگوها را میان نمایندگان آمریکا و طالبان بدون حضور نمایندگان حکومت افغانستان ناکام خوانده بودیم، چیزی‌که به واقعیت مبدل شد و اگر مانند دوره‌های گذشته باز هم دو طرف (آمریکا و طالبان) بدون حضور و مشورت حکومت افغانستان این روند را به پیش ببرند، ناکام خواهد بود و نتیجه مطلوب بدست‌شان نخواهد آمد».

آقای جاوید تاکید کرد: «باید بدانند که شهروندان و حکومت افغانستان، طرف اصلی گفت‌وگوهای صلح هستند. آمریکا و گروه طالبان باید از مذاکرات گذشته آموخته باشند که بدون حضور نمایندگان حکومت افغانستان این گفت‌وگوها بی‌معنی و غیر قابل اجرا خواهد بود».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اجمل عثمانی، دانشجوی دانشکده حقوق و علوم سیاسی در این مورد گفت: «حکومت افغانستان بدون شک طرف اصلی روند مذاکرات صلح برای افغانستان است. آمریکا یا طالبان، بدون حضور نمایندگان حکومت افغانستان در هر موردی تصمیم بگیرند، تا زمانیکه حکومت و مردم افغانستان تصمیم نگیرد، به نتیجه نمی‌رسند».

آقای عثمانی افزود: «آمریکا و طالبان اکنون  می‌دانند که جنگ و کشتن، قضیه افغانستان را حل نمی‌‌کند و باید از راه مذاکره حل شود اما اگر دو طرف (آمریکا و طالبان) بار دیگر بدون حضور حکومت افغانستان گفت‌وگو کنند و به یک نتیجه برسند، بدانند که آن نتیجه شروع بحران تازه در این کشور خواهد بود».

اظهارات مقام پیشین ایالات متحده آمریکا، در حالی گفته می‌شود که نمایندگان طالبان و آمریکا، پس از ۹ دور مذاکرات صلح، به یک توافق رسیدند. اما پس از آنکه یک حمله (موتر) ماشین بمبگذاری شده، در شهر کابل، توسط گروه طالبان صورت گرفت و در نتیجه یک تن از نیروهای آمریکایی و تعدادی از ساکنان شهر کابل کشته شدند، دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا تصمیم گرفت که دیدار و گفت‌وگوهای صلح را با نمایندگان طالبان، لغو ‌کند. ترامپ پس از لغو مذاکرات صلح گفت: «طالبان با این کارشان نشان دادند که آماده صلح نیستند».

بیشتر از