رالی زنانه جمیل؛ گامی در جهت ادامه اصلاحات در عربستان سعودی

کمتر از پنج سال پیش رانندگی زنان در عربستان غیرقانونی بود

تنها پنج سال پس‌ازاینکه زنان عربستان سعودی حق رانندگی پیدا کردند، رالی جمیل در این کشور ثروتمند برگزار شد.

هفته گذشته عربستان سعودی یک مسابقه بیابانی با نام رالی جمیل را برگزار کرد. با توجه به اینکه عربستان سعودی در سال‌های اخیر مسابقه‌های فراوانی را از رالی داکار گرفته تا مسابقات فرمول یک برگزار کرده، رالی جمیل به‌خودی‌خود ممکن است خبر مهمی نباشد. تفاوت رالی جمیل با دیگر مسابقات این است که همه شرکت‌کنندگان و بسیاری از برگزارکنندگان این مسابقه زن بودند.

کمتر از پنج سال پیش رانندگی زنان در عربستان غیرقانونی بود، بااینکه نمی‌توانیم چشم به وجود کاستی‌ها ببندیم اما عربستان سعودی تلاش می‌کند در زمینه فعالیت‌های اجتماعی زنان به آنچه می‌توان آن را یک جامعه مدرن و باز تلقی کرد نزدیک‌تر شود.

چشم‌انداز ۲۰۳۰ این کشور «تغییر شکل چشم‌انداز اجتماعی و فرهنگی با هدف دوره جدیدی از فرصت‌ها» را نوید می‌دهد. حداقل بخشی از آن به این معنی است که زنان نه تنها اکنون می‌توانند رانندگی کنند، بلکه می‌توانند در بیابان مسابقه دهند و اوقات خوشی داشته باشند.

برگزاری رالی جمیل در هفته گذشته یک گام بزرگ روبه‌جلو برای نشان دادن این موضوع به جهان است که عربستان سعودی ممکن است بالاخره به سمت قرن بیست و یکم حرکت کند. نه‌تنها تمام ۳۴ تیم رالی تنها از زنان تشکیل شده بود، بلکه بیشتر سازمان‌دهی مسابقه نیز توسط زنان انجام شد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

برگزارکنندگان تاکید کردند که رالی جمیل نه یک رالی سرعت که یک رالی مسیریابی است. شرکت‌کنندگان که از مبتدیان کاملا بدون تجربه تا کهنه‌کاران باتجربه رالی از سراسر جهان را شامل می‌شد، پس از مراسم شروع مسابقه کار خود را از هیل شروع کرده و از قصیم گذشتند و پس از عبور از پست‌های بازرسی و پشت سر گذاشتن چالش‌های مخفی طی چند روز به ریاض پایتخت عربستان رسیدند.

شرکت‌کنندگان انگیزه‌های متفاوتی داشتند؛ برخی فقط عاشق مسابقه در بیابان بودند، برخی دیگر می‌خواستند این ماجرای رانندگی جدید را امتحان کنند، حتی یکی از مسیریاب‌ها و کمک‌راننده‌ها تازه دو روز قبل از شروع رالی گواهینامه رانندگی خود را گرفته بود.

هرچند جوانان نگران، اطمینان صد در صد به حفظ دستاوردهای شاهزاده جوانشان، محمد بن سلمان، ندارند اما باز هم باید توجه داشت که کمتر از پنج سال پیش زنان حتی اجازه نداشتند در صندلی جلوی ماشین بنشینند، چه برسد به پشت فرمان. شاید این رویداد ورزشی برای دیگر کشورها عادی به نظر برسد اما این قدمی کوچک برای زنان عربستانی یک جهش بزرگ است.

امیلی میلر، برگزارکننده آمریکایی رالی که شش سال است رالی ربل را برای زنان سازمان‌دهی کرده و سابقه سازمان‌دهی سایر رویدادهای زنان را نیز دارد، گفت: «این رالی پنج سال پیش در آن کشور غیرقانونی بود! غیرقانونی! آنچه من متوجه شدم این است که چنین تغییری وجود دارد؛ و خیلی سریع دارد اتفاق می‌افتد. این فقط شامل اینکه بتوانی تا محل کار رانندگی کنی نیست. این همچنین تلفیقی از خودرو و رقابت و حمایت از زنان است، این در واقع بیشتر از فقط گرفتن گواهینامه رانندگی است.»

بیشتر از ورزش