بیستوشش روز به آغاز رایگیریهای درونحزبی مربوط به انتخابات میاندورهای ایالات متحده آمریکا باقی مانده است. روز ۳ مه ۲۰۲۲، نخستین انتخابات مقدماتی در ایالتهای ایندیانا و اوهایو برگزار خواهد شد. رایگیریهای درونحزبی هر یک از ایالتها تا روز ۱۳ سپتامبر ادامه خواهد داشت. در این مدت، نامزدهای نهایی دو حزب دموکرات و جمهوریخواه مشخص میشوند و رایدهندگان در ۸ نوامبر سال جاری میلادی، نمایندههای یکی از این دو حزب را انتخاب میکنند.
به این ترتیب، پیروزی در انتخابات میاندورهای یکی از دغدغههای حال حاضر رهبرهای هر دو حزب اصلی آمریکا است. دموکراتها میخواهند کنترلشان بر مجلس نمایندگان را حفظ کنند و جمهوریخواهها در پی جبران شکست سنگین انتخابات سال ۲۰۲۰ هستند.
اما موقعیت دموکراتها شکننده است. بررسی دادههای ثبتشده از انتخاباتهای آمریکا در صد سال گذشته نشان میدهد حزبی که کاخ سفید را کنترل میکند، در نخستین انتخابات میاندورهای پس از انتخابات ریاست جمهوری، تعداد قابلتوجهی از کرسیهایش را از دست میدهد. تنها استثناهای این قاعده انتخاباتهای میاندورهای ۱۹۹۸ و ۲۰۰۲ بودند؛ در مورد اول، حزب دموکرات مشمول این قاعده نشد و در دومین مورد، حزب جمهوریخواه. برخی معتقدند رونق اقتصادی دهه ۱۹۹۰، که تولید ناخالص داخلی آمریکا را از منفی ۱.۸ به ۳.۱۴ رساند، زمینه موفقیت دموکراتها در سال ۱۹۹۸ را فراهم کرد و در سال ۲۰۰۲ نیز فضای همبستگی ملی ناشی از حملههای ۱۱ سپتامبر در ایالات متحده به پیروزی جمهوریخواهها منجر شد.
اما در شرایط فعلی، عوامل موثر سالهای ۱۹۹۸ و ۲۰۰۲ دیده نمیشوند. جو بایدن در حال حاضر محبوبیت چندانی بین آمریکاییها ندارد. مراکز نظرسنجی از ماه اوت به این سو، میزان محبوبیت چهلوششمین رئیسجمهوری آمریکا را زیر ۵۰ درصد گزارش کردهاند. این رقم در ماه گذشته میلادی به پایینترین میزان دوران ریاست جمهوری او رسید. در ۵ آوریل ۲۰۲۲، شرایط کمی به نفع او تغییر کرد و محبوبیتش بین رایدهندههای آمریکایی، با ۳ درصد افزایش، به ۴۵ درصد رسید. غالب ناظرها بر این باورند که تورم کمسابقه در آمریکا و همچنین، سیاست خارجی دولت دموکراتها در قبال افغانستان و اوکراین جزو عواملیاند که به محبوبیت جو بایدن ضربه جدی وارد کردهاند.
نارضایتی گروههای اجتماعی مختلف از وضع موجود در تعیین نتیجه انتخابات میاندورهای سال ۲۰۲۲ تاثیر دارد. بهعنوان مثال، زنهای ۵۰ سال به بالا یکی از گروههای اجتماعی تعیینکنندهاند. آخرین نظرسنجیها نشان میدهد که ۵۲ درصد از جمعیت این گروه اجتماعی وضعیت اقتصادی را به ضرر خودشان میدانند. بر پایه همین نظرسنجی، ۶۵ درصد از این زنها گفتهاند دستکم تا یک هفته مانده به ۸ نوامبر رای نهاییشان مشخص نخواهد بود.
مجموع این عوامل باعث شده تا دموکراتها چارهاندیشی کنند. از جمله اقدامهایی که در این زمینه انجام دادند، تنظیم طرحی ۳۰ میلیارد دلاری بود بهمنظور بالا بردن بودجه مقابله با جرم و جنایت. جمهوریخواهها در سالهای اخیر رقبای دموکراتشان را متهم میکنند که رویکردی ملایم در مقابله با جرم و جنایت دارند و به دنبال کاهش بودجه نهاد پلیساند. طرح اخیر دولت بایدن مقابلهای با این انتقاد جمهوریخواهها و کوششی در جهت تثبیت موقعیت دموکراتها در انتخابات میاندورهای به حساب میآید.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
یکی دیگر از اقدامهای جو بایدن تمدید مهلت بازپرداخت وامهای دانشجویی فدرال بود. توقف موقت بازپرداخت این وامها بخشی از بسته حمایتی دولت فدرال به حساب میآمد. با این حال، بدهکارها به دولت فدرال میبایست پرداخت قسطها را از اول ماه مه ۲۰۲۲ آغاز میکردند. ولی جو بایدن در ۵ آوریل اعلام کرد این فرصت تا پایان اوت ۲۰۲۲ تمدید میشود.
چنین تصمیمهایی تا حدودی تحت تاثیر ایدههای جناح چپ حزب دموکرات است. الکساندریا کورتز، از اعضای مجلس نمایندگان، در مصاحبهای که ۲۹ ماه مارس با مجله نیویورک داشت گفته بود:«اگر رئیسجمهوری با استفاده از فرمانهای اجرایی و سایر ابزارهایی که در اختیار دارد، قاطعانه حکومت کند ما (حزب دموکرات) در بازی میمانیم ولی اگر تصمیم بگیرد عقب بنشیند و زندگی مردم را تغییر ندهد، به دردسر میافتیم.» بنابراین، از منظر این گروه، تصمیم اخیر بایدن درباره وامهای دانشجویی زندگی دهها میلیون نفر در آمریکا را تحت تاثیر قرار میدهد و میتواند ضامن موفقیت دموکراتها در انتخابات میاندورهای باشد.
اما گروههای دیگری از داخل حزب دموکرات این ارزیابی را ندارند. از نظر آنها، تمدید مجدد فرصت بازپرداخت وامهای دانشجویی میتواند به باتلاق دموکراتها تبدیل شود نه به فرصتی برای موفقیت این حزب در انتخابات میاندورهای. روز سهشنبه ۵ آوریل ۲۰۲۲، خبرنگار نیویورک تایمز در اینباره نوشت: «تمدید فرصت بازپرداخت وامهای دانشجویی، آن هم با وجود سریعترین نرخ رشد تورم در چهل سال گذشته، میتواند در حکم ریختن بنزین بر آتش تند اقتصاد کشور باشد.»
در کنار این موارد، تلاش دموکراتها بر این است تا از محبوبیت باراک اوباما نیز استفاده کنند. در ۵ آوریل، وقتی اوباما پس از پنج سال به کاخ سفید پا گذاشت، برخی ناظران سیاسی این اقدام او را نیز در جهت برنامههای دموکراتها برای انتخابات میاندورهای ارزیابی کردند. بهعنوان مثال، خبرنگارهای سیانان نوشتند:«بازگشت اوباما به کاخ سفید اولین نشانه از آنچه است که بسیاری دموکراتها امیدوارند افزایش دخالت او در انتخابات میاندورهای سال ۲۰۲۲ باشد.»
محبوبیت باراک اوباما در سالهایی که شخص او رهبری دموکراتها را بر عهده داشت، نتوانسته بود عامل موفقیت حزب متبوعش در انتخاباتهای میاندورهای سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۴ باشد. حالا در شرایطی که عملکرد دولت بایدن چشمانداز پیروزی دموکراتها در انتخابات میاندورهای ۲۰۲۲ را تیرهوتار کرده است، به احتمال زیاد محبوبیت اوباما هم چندان کارساز نخواهد بود. اگرچه میدان سیاست میدان وقوع رویدادهای پیشبینیناپذیر است، غالب شواهد تا اینجای کار از شکست احتمالی دموکراتها حکایت دارند.
چنان شکستی میتواند دولت بایدن را، بهویژه در پیشبرد برنامههای مربوط به مسائل داخلی، به دردسر جدی بیندازد. افزایش مالیات خانوادههایی که بیش از ۱۰۰ میلیون دلار ثروت دارند از جمله برنامههای مدنظر دولت جو بایدن در سال ۲۰۲۳ است. این طرح، که میلیاردرها را هدف قرار میدهد، جزو خبرهای مهم روزهای اخیر آمریکا بود. شکست احتمالی دموکراتها در نوامبر ۲۰۲۲ تصویب این طرح و طرحهایی مشابه را به اغما میبرد. از این رو، شاید بتوان انتخابات میاندورهای امسال را در زمره مهمترین انتخاباتهای تاریخ معاصر ایالات متحده آمریکا به حساب آورد.