جنگ مواد مخدر میان ارتش اردن و شبه‌نظامیان وابسته به ایران در مرز سوریه

کشور سوریه در منطقه به مرکز اصلی تولید و قاچاق مواد مخدر، ازجمله قرص‌های کاپتاگون تبدیل شده است و شبه‌نظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی نقشی اساسی در آن دارند

در تازه‌ترین درگیری‌های مرزی، روز یکشنبه چهار قاچاقچی به‌دست نیروهای ارتشی اردن کشته شدند- Khalil MAZRAAWI/ afp

مقام‌های ارتش اردن اعلام کردند یگان‌های طرفدار جمهوری اسلامی ایران در ارتش سوریه و شبه‌نظامیان وفادار به تهران، فعالیت‌هایشان را برای قاچاق صدهامیلیون دلار مواد مخدر ازطریق آن کشور به بازارهای ثروتمند حوزه خلیج فارس، افزایش داده‌اند. آن‌ها همچنین از آمادگی ارتش برای تشدید عملیات‌های مقابله با قاچاقچیان مسلحی خبر دادند که در تلاش‌اند تا مقادیر زیادی مواد مخدر را از طریق مناطق ناهموار مرزی با سوریه وارد آن کشور کنند.

مصطفی هیاری، سخنگوی ارشد ارتش اردن، روز دوشنبه، دوم خردادماه، به یک شبکه تلویزیونی دولتی آن کشور به‌نام «المملکه» اگفت: «ما در امتداد مرزها با نوعی جنگ مواجهیم، یک جنگ مواد مخدر که رهبری آن را سازمان‌های تحت حمایت طرف‌های خارجی برعهده دارند. از میان آن‌ها شبه‌نظامیان ایرانی از همه خطرناک‌ترند، چراکه آن‌ها امنیت ملی اردن را هدف قرار داده‌اند.»

سخنگوی ارتش اردن افزود که از آغاز سال جاری میلادی تاکنون در این درگیری‌های مرزی دست‌کم ۴۰ نفوذی کشته و صدها تن زخمی شده‌اند و اکثرشان از عشایری بوده‌اند که شبه‌نظامیان مرتبط با ایران و حاکم بر جنوب سوریه، آن‌ها را به‌خدمت می‌گیرند. به گفته او، روز یکشنبه نیز در تازه‌ترین درگیری‌های مرزی، چهار قاچاقچی به‌دست نیروهای ارتشی کشته شده‌اند. در این عملیات شش‌نفر نیز از قاچاقچیان نیز مجروح شده‌‌اند که وضعیت تعدادی از آنها وخیم است وآن‌ها ناچار به عقب‌نشینی به داخل خاک سوریه شده‌اند.

ایندیپندنت فارسی پیش‌تر در چند گزارش‌ اختصاصی به نقش حزب‌الله لبنان، شبه‌نظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی، و همچنین دولت بشار اسد در تولید و قاچاق ماده آمفتامین کاپتاگون پرداخته بود. روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» نیز آذرماه سال گذشته گزارشی درباره رشد تولید و قاچاق مواد مخدر، به‌ویژه قرص‌های کاپتاگون، زیر نظر افراد نزدیک به دولت بشار اسد و حزب‌الله لبنان در کشور جنگ‌زده سوریه، منتشر کرده بود.

کشور سوریه در منطقه به مرکز اصلی تولید ماده مخدری تبدیل شده است که در تجارت چندمیلیارد دلاری آن، یکی از بازارهای مقصد نیز قاره اروپاست؛ اما دولت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، دست‌داشتن در تولید و قاچاق کاپتاگون را رد می‌کند.

اردن در این میان، کشوری است که هم یکی از مقاصد و هم مسیر اصلی انتقال و قاچاق این ماده آمفتامین ارزان‌قیمت ساخت سوریه به کشورهای نفت‌خیز حوزه خلیج فارس محسوب می‌شود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، تنها طی پنج‌ماه گذشته، بیش‌از ۲۰میلیون قرص کاپتاگون در اردن توقیف شده است، درحالی‌که در کل سال گذشته میلادی، در عملیات‌های مبارزه با قاچاق این ماده مخدر، ۱۴میلیون قرص کشف و ضبط کرده بود.

با تشدید فعالیت‌های قاچاقچیان مواد مخدر، اردن درمقابل مجبور شده است که با تغییر قوانین مربوط به درگیری مرزی برای نیروهای ارتشی، به آن‌ها اختیار استفاده از قوه قهریه را بدهد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

ملک عبدالله، پادشاه اردن، هفته گذشته ابراز نگرانی کرده بود که عقب‌نشینی روسیه از جنوب سوریه در‌نتیجه جنگ اوکراین، فرصت پرکردن این خلأ را در اختیار شبه‌نظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران قرار می‌دهد و این مسئله به مشکلاتی در مرزهای اردن منجر خواهد شد.

در سال‌های اخیر، نفوذ فزاینده شبه‌نظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران، ازجمله گروه حزب‌ا‌لله لبنان، در جنوب سوریه، کشورهای همسایه مانند اردن و اسرائیل را به‌شدت نگران کرده است.

مقام‌های اردن می‌گویند نگرانی‌های خود درباره افزایش قابل توجه قاچاق مواد مخدر از طریق مناطق مرزی را با مقام‌های سوری مطرح کرده‌اند، اما هیچ تلاش واقعی ازسوی سوریه برای مقابله با این تجارت غیرقانونی دیده نشده است.

اما دولت بشار اسد درحالی بر فعالیت‌های غیرقانونی شبه‌نظامیان مورد حمایت ایران در زمینه تولید و قاچاق مواد مخدر چشم بسته است، که براساس برخی گزارش‌ها، درگیری‌های خشونت‌بار میان گروه‌‌های فعال در این حوزه، به دمشق، پایتخت سوریه، نیز رسیده است.

وب‌سایت خبری «صوت العاصمه» (صدای پایتخت)، یکی از رسانه‌های مستقل مخالف دولت اسد در سوریه، اردیبهشت‌ماه، در گزارشی به درگیری مرگبار میان دو گروه از شبه‌نظامیان وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در منطقه «حرم سیده زینب» واقع‌در جنوب دمشق خبر داده بود. 

منطقه سیده زینب تحت کنترل نیروهای سپاه پاسداران و رژیم سوریه است و براساس گزارش‌ها، عناصر شبه‌نظامی ایرانی، افغان، پاکستانی، عراقی و همچنین افرادی از حزب‌الله لبنان در آن‌جا حضور دارند.

براساس این گزارش که البته ایندیپندنت فارسی به‌طور مستقل نمی‌تواند آن را تایید یا تکذیب کند، درگیری میان اعضای ایرانی، افغان و پاکستانی دو گروه وابسته به سپاه پاسداران برسر فروش مواد مخدر و تجاوز یکی از آن‌ها به «قلمرو» فعالیت دیگری رخ داده و به کشته‌شدن هفت‌ شبه‌نظامی و یک دختربچه هفت‌ساله و همچنین مجروج‌شدن ۱۳ غیرنظامی منجر شده است. 

به گزارش «صوت العاصمه» در منطقه سیده زینب و دیگر مناطق تحت کنترل سپاه پاسداران در سوریه «عناصر شبه‌نظامی» به‌شدت در تجارت مواد مخدر فعال‌اند و «فرماندهان سود آن را بین خود تقسیم می‌کنند».