جمهوری اسلامی شنبه شب با یک گزارش تلویزیونی در صدا و سیما از «پایگاه پهپادی راهبردی ۳۱۳» رونمایی کرد. این گزارش یک روز پس از انتشار گزارش نیویورک تایمز از حمله پهپاد اسراییلی به مرکز نظامی پارچین در حومه تهران منتشر شد.
پیش از آنکه اخبار ۲۰:۳۰ صدا و سیمای جمهوری اسلامی این گزارش را منتشر کند، ظهر شنبه سایتها و خبرگزاریهای داخل ایران خبر از بازدید رئیس ستاد کل نیروهای مسلح از یک پایگاه سری ارتش خبر داده بودند.
طبق این گزارشها، این پایگاه در عمق چند صد متری سطح زمین واقع شده است. گزارشگر صدا و سیما نیز در گزارش خود اعلام کرد که این پایگاه، یک پایگاه فوق سری در منطقه شمال غرب ایران است و فیلمبردار صدا و سیما اجازه همراهی آنها را نداشته است.
او همچنین گفت که پرواز او از پایگاه یکم هوانیروز صورت گرفته است و پیش از رسیدن به پایگاه پهپادی از موضوع این بازدید بیخبر بوده و پس از دقایقی به او گفته شده است که باید با چشمبند مسیر را ادامه بدهد.
او سپس با نشان دادن مسیری پرواز هلیکوپتر گفت که پس از نزدیک به ۴۰ دقیقه پرواز به پایگاه زیرزمینی پهپادی رسیدهاند.
مسئولان ارتش و صدا و سیما در حالی از «فوق سری» بودن این پایگاه گفتهاند که اطلاعات داده شده در این گزارش به راحتی میتواند مکان پایگاه را برای سرویسهای امنیتی کشورهای دیگر مشخص کند. زمان تقریبی مسافت و مبدا توسط این گزارشگر اعلام شده است و هلیکوپتری که به وسیله آن این مسیر را طی کردهاند هم در این فیلم نشان داده میشود. در نتیجه به راحتی با رصد مسیر این هلیکوپتر مکان این پایگاه مشخص خواهد شد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
زمان تهیه این گزارش نیز توسط خبرنگار ۴ خرداد اعلام شده است.
اما پس از انتشار عکسهای مربوط به بازدید محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح از این پایگاه، یک اشتباه دیگر نیز صورت گرفت.
متادیتا (فراداده) مربوط به عکسها، بدون حذف شدن در اختیار خبرگزاریها قرار گرفت و با انتشار این عکسها به راحتی میتوان فهمید که این عکسها در دو مرحله گرفته شده است. یکبار عکسهای تکی پهپادها در صبح ۲۸ اردیبهشت گرفته شده است و فردای آن روز یعنی ساعت ۱۰ صبح ۲۹ اردیبهشت، باقی عکسهای مربوط به گزارش صدا و سیما و بازدید باقری از این پایگاه گرفته شده است. در نتیجه با این حساب، اینبار زمان تقریبی تهیه گزارش هم توسط مسئولان روابط عمومی ارتش لو میرود.
چون خیلی گاو هستند. این نکته کوچیک رو بگم که متادیتای عکسهارو پاک نکردند زارت گذاشتند رو اینترنت.
— [email protected] (@NarimanGharib) May 28, 2022
تصاویر از پایگاه «سری» و زیرزمینی پهپادی ارتش و سپاه در #دالاهو کرمانشاه جدید نیست و 18May ازپهپادها و 19May از فرماندهها با دوربین canon عکاسی کردند. pic.twitter.com/J0GHJxmlsu
کاربران شبکه اجتماعی توییتر نیز با جمع آوری مجموعه اطلاعات این گزارش در مورد محل پایگاه پهپادی راهبردی ۳۱۳، مکان تقریبی آن را حدس زدند. یکی از کاربران توییتر که به گفته خودش بسیجی و از حامیان جمهوری اسلامی است در توییترش نوشته است: «کارشناسان توپوگراف و جاسوسان محلی با دیدن این تصاویر به راحتی میفهمند هلیکوپتر از کدام سمت پایگاه به مدت ۴۰ دقیقه پرواز کرده. درب شهرک نشان داده نشد اما یقین دارم اگر صدای باز شدن در را به یکی از دوستانم که متخصص ساخت درهای بزرگ است نشان بدهم، به راحتی میتواند نوع در، آلیاژ، وزن، روزمینی یا زیرزمینی بودن و سایر مشخصات آنرا به شما بگوید.»
یکی از اکانتهای انگلیسی زبان که اخبار مربوط به اسرائیل را پوشش میدهد، با توجه به انتشار تصویر هلیکوپتر در صفحه توئیترش نوشته است که با توجه به حداکثر سرعت هلیکوپتر Bell 214، به جرات میتوان گفت که این پایگاه مخفی حدودا ۱۰۲ کیلومتر با پایگاه یکم هوانیروز فاصله دارد.
Judging by the Bell 214 max speed, TO and LDG average time, I think it's safe to say that the "secret base" was ~ 102 away from the Havaniruz 1st base. #Iran https://t.co/bcqLAxXIxM pic.twitter.com/thHgHTRh2n
— Aleph א (@no_itsmyturn) May 28, 2022
در چند فریم از عکسهای مربوط به این دیدار نیز یک کپسول آتش نشانی دیده میشود که نام دالاهو بر روی آن حک شده است. فاصله دالاهو تقریبا با تخمین این کاربر توییتر برابر است. به همین علت تعداد زیادی از کاربران توییتر معتقدند که دالاهو یا حوالی آن محلی است که این پایگاه پهپادی فوق سری در آن قرار دارد.
از پایگاه یکم هوانیروز کرمانشاه حدود 40 دقیقه پرواز. pic.twitter.com/PFxV55SROD
— ممد (@Science_ir) May 28, 2022
مشابه این اتفاق و افشای اطلاعات محرمانه و سری، پیش از این نیز در تاریخ جمهوری اسلامی سابقه داشته است. مهمترین نمونه از این دست اتفاقات در جریان بازدید محمود احمدینژاد، رئیسجمهوری سابق ایران از سایت هستهای نطنز دیده شد.
در آن زمان، دوربین صدا و سیما با محمود احمدینژاد داخل این سایت هستهای شد و از تمام جزئیات این سایت و چهره دانشمندان هستهای تصویربرداری کرد و عجیب آنکه همه این تصاویر پخش شد.
در مستند «روزهای صفر» به کارگردانی آلکس گیبنی با پرداختن به این موضوع، گفته شده که اسرائیل و آمریکا با اطلاعات منتشر شده در عکسها و فیلمهای این بازدید توانستند راه نفوذ به این سایت را بیابند و همچنین چهره برخی از دانشمندان را شناسایی کنند. بعدها ویروس استاکس نت ضربه بزرگی به تاسیسات نطنز وارد کرد. همچنین یکی از دانشمندان حاضر در آن فیلم به نام مصطفی احمدیروشن، بعدها ترور شد.