رقابت بازنشستگان در ایران برای کسب شغل به منظور تامین کم و کسریهای زندگی روز به روز سختتر و نفسیگیرتر و شانس آنها برای به دست آوردن مشاغل خدماتی کمتر میشود.
حدود ۶۲ درصد بازنشستههای سازمان تأمین اجتماعی حداقل حقوق را دریافت میکنند و نزدیک به هشت درصد آنها حقوقی کمتر از حداقل حقوق دارند و افزایش حقوق آنها هم کفاف زندگیاشان را نمیدهد. به همین دلیل، جمعیت قابل توجهی از آنها مجبور به بازگشت به بازار کار شدهاند.
جهش هزینههای زندگی در ایران و دست تنگ بازنشستگان حالا باعث شده بسیاری از آنها به بازار کار برگردند، به طوری که اتحادیه تاکسیرانان تهران اعلام کرده است ۶۰ درصد از رانندگان تاکسیهای تهران را بازنشستگان تشکیل دادهاند و تقاضای آنها برای اشتغال در پیک موتوری هم افزایش یافته است.
روزنامه شرق در شماره روز پنجشنبه ۱۹ خرداد خود گزارش کرده است بازنشستگان علاوه بر کار بر روی تاکسیها و موتور به کارگری در فروشگاه مواد غذایی، شرکتهای نظافتی، و مشاغلی چون آبدارچی و نگهبانی روی آوردهاند.
میانگین حقوقی که به بازنشستگان بابت این کارها پرداخت میشود نیز سه تا پنج میلیون تومان است و رقابت بین آنها برای به دست آوردن این مشاغل هم بسیار تنگاتنگ است.
علی دهقانکیا، رئیس کانون کارگران بازنشسته تهران هم علت بروز چنین پدیدهای را فاصله زیاد هزینههای زندگی با درآمد بازنشستگان اعلام کرده است.
دهقاننیا گفته است در حال حاضر حدود دو میلیون و ۴۰۰ هزار بازنشسته حداقلیبگیر و نزدیک ۷۰۰ هزار بازنشسته هم زیر حداقلیبگیر هستند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
براساس اعلام مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی سال ۱۳۹۹ بیش از ۶۰۰ هزار سالمند در ایران همچنان کار میکردند تا هزینه زندگی خود را تامین کنند. به نظر میرسد این آمار در سال ۱۴۰۱ افزایش قابل توجهی یافته باشد.
با وجود این، دولت ابراهیم رئیسی اعلام کرده است حقوق بازنشستگان را در قالب سه گروه افزایش داده است.
گروه نخست، حداقلیبگیرانی اعلام شدهاند که پایه حقوق این گروه که ۶۲ درصد کل بازنشستگان تامین اجتماعی را دربرمیگیرد افزایش ۵۷.۴ درصدی داشته است و حداقل دریافتی آنها به پنج میلیون و ۵۸۰ هزار تومان میرسد.
گروه دوم نیز مستمری بگیرانی اعلام شدهاند که زیر ۱۰ میلیون تومان حقوق دریافت میکنند و پایه حقوق این گروه که ۳۲ درصد از بازنشستگان تامین اجتماعی را شامل میشود، ۱۰ درصد اضافه خواهد شد و مبلغ کمک معیشتی ۶۵۰ هزار تومان به آنها تعلق میگیرد.
گروه سوم هم مستمری بگیران بالای ۱۰ میلیون تومان حقوق را شامل میشود که برای این گروه که تنها شش درصد بازنشستگان تامین اجتماعی را شامل میشوند، افزایش ۱۰ درصدی پایه حقوق اعمال خواهد شد.
همچنین برای هر سه گروه علاوه بر مبالغ فوق بر اساس شرایط، حق عائلهمندی و حق اولاد واریز میشود که با فرض دو فرزند حدود ۶۰۰ هزار تومان خواهد شد.
این آمار نشان میدهد مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی به طور میانگین ۳۰ درصد افزایش یافته است که این افزایش مورد قبول بازنشستگان نیست و آنها به آن اعتراض دارند.
بازنشستگان هم کل این فرایند و دخالتها و افزایشها را قبول ندارند و میگویند ۳۰ تا ۳۵ سال ماهانه ۳۰ درصد از مزد خود را در قالب حق بیمه واریز کردهاند و حالا هم میخواهند طبق قانون مستمری بگیرند، نه اینکه آنها را در کنار صندوقهای متصل به «بیتالمال» قرار دهند و با همان معیار حقوقشان را مشخص کنند.
آنها همچنین میگویند دولت نمیتواند یکباره با تغییر نظام مزدی، روال جدید برای تعیین مستمریها اتخاذ کند.
بازنشستگان کارگری همچنین با امضای کارزاری خطاب به محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس خواستار ابطال افزایش ۱۰ درصدی مستمری سایر سطوح هستند.
در این میان، افزایش ۱۰ درصدی برای حقوقهای بالای ۱۰ میلیون، محل انتقاد برخی بازنشستگانی است که معتقدند باید میزان افزایش حقوقشان، مانند کارگران سایر سطوح و همان میزان ۳۸ درصد پیشنهادی تامین اجتماعی باشد نه اینکه همه این افراد با وجود پرداخت حق بیمههای بالا، حالا فقط ۱۰ درصد افزایش حقوق داشته باشند.