تایمز در گزارشی اختصاصی نوشت که جمهوری اسلامی ایران در حالی که برای مذاکره با آمریکا آماده میشود، برای نخستین بار موشکهای دوربرد را به نیروهای نیابتیاش در عراق منتقل کرده است.
روزنامه تایمز دریافته که تهران میکوشد با ارسال محمولهای تازه از تسلیحات به شبهنظامیان شیعه در عراق، حضور نظامی خود را در منطقه که به دنبال حملههای اسرائیل به حماس و حزبالله به شدت تضعیف شده، تقویت کند. این گزارش در تضاد با گزارش اخیر رویترز قرار دارد که مدعی شده بود برخی گروههای شبهنظامی جمهوری اسلامی در عراق آماده خلعسلاح هستند.
در همین حال یک منبع سیاسی عراقی به العربیه گفت که این گروههای مسلح در واقع حاضر به خلع سلاح نشدهاند. یک منبع دیپلماتیک در منطقه به تایمز گفت: «تلاشهایی که در ۴۸ ساعت گذشته برای نمایش خلع سلاح صورت گرفته، فریب است.»
به گفته منابع اطلاعاتی منطقهای که مرز نزدیک به ۱۶۰۰ کیلومتری بین دو کشور را تحت نظر دارند، این تسلیحات هفته گذشته منتقل شدهاند. این نخستینبار است که موشکهای زمین به زمین دوربرد در اختیار شبهنظامیان وابسته به ایران در عراق قرار میگیرد. منابع میگویند این انتقال را نیروی هوافضای سپاه پاسداران سازماندهی کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
جمهوری اسلامی در حال حاضر برای دیدار روز شنبه با نمایندگان آمریکا در عمان آماده میشود. به گزارش تایمز، جمهوری اسلامی در شرایط بحرانی قرار دارد؛ سامانههای دفاع هواییاش در اطراف تاسیسات هستهای پس از درگیری با اسرائیل در اکتبر از بین رفتند و نیروهای نیابتیاش—از جمله حماس در غزه، حزبالله در لبنان و رژیم اسد در سوریه—دچار فروپاشی شدند.
ترامپ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در دفتر بیضیشکل کاخ سفید، از تهران خواست در مذاکراتی که انتظار میرود در عمان برگزار شود، توافق کند. او گفت: «اگر مذاکرات موفق نباشد، فکر میکنم روز بسیار بدی برای ایران خواهد بود.» سخنگوی کاخ سفید هم گفته اگر توافق نشود، روزگار جمهوری اسلامی سیاه میشود.
با این حال، منابع گزارش دادهاند که دو نوع دیگر از موشکها—کروز قدس ۳۵۱ و موشک بالستیک جمال ۶۹—نیز هفته گذشته بهطور قاچاقی وارد عراق شدهاند. این موشکها برد بسیار کوتاهتری نسبت به موشکهای زمین به زمین جدید دارند که میتوانند تا اروپا هدف قرار دهند.
یک منبع اطلاعاتی منطقهای گفت: «جمهوری اسلامی اخیرا موشکهایی را به شبهنظامیان شیعه در عراق منتقل کرده که مدلهایی با برد بیشتر هستند و پیشتر در اختیار آنها قرار نگرفته بودند. این اقدام از سر استیصال است و ثبات عراق را به خطر میاندازد.»
تایمز مینویسد، گروه شورشی حوثی در یمن و شبهنظامیان وابسته به ایران در عراق آخرین نیروهای باقیماندهای هستند که به نمایندگی از رژیم ایران میجنگند. آمریکا در هفتههای اخیر ضربات شدیدی به مواضع کلیدی حوثیها وارد کرده و روز سهشنبه یکی از فرماندهان ارشد اطلاعاتی آنها به نام عبدالناصر الکمالی را کشته است.
تایمز مینویسد، تحلیلگران میگویند جمهوری اسلامی در تلاش است جایگاه خود را در خاورمیانه بازپس گیرد و این امر باعث شده نیروهای نیابتی باقیماندهاش محتاطانه عمل کنند. ویلیام البرکه، پژوهشگر مهمان در مرکز استیمسون، گفت: «برخی از رهبران شبهنظامی در حال گفتوگو با دولت عراق برای خلع سلاح و ورود به فرآیند سیاسی هستند. به نظر میرسد برخی از نیروهای نیابتی، امید خود را به حمایت بلندمدت جمهوری اسلامی از دست دادهاند.»
از سوی دیگر، او افزود: «جمهوری اسلامی حمایت نظامیاش را افزایش میدهد تا آنها را متقاعد کند مذاکرات را رها کرده و به مبارزه ادامه دهند.» او گفت: «با این حال، این احتمال هم وجود دارد که آنها این کمکها را دریافت کرده و بهعنوان اهرم فشار در مذاکرات استفاده کنند، نه اینکه وارد یک جنگ بلندمدت، پرهزینه و خطرناک شوند.»
به گفته او، «جمهوری اسلامی هیچ دلیلی برای کنار گذاشتن ابزار نیابتی خود ندارد، چون همچنان از آن بهره میبرد—هم از منظر ایجاد بیثباتی و هم بهدلیل فرصتهایی که از طریق مناطق خارج از کنترل، مانند قاچاق سازمانیافته و دیگر مسیرهای غیرقانونی، برایش فراهم میشود.»