کمیسیون عالی سوانح راهآهن، گزارش دوم بررسی حادثه قطار مسافری مشهد_یزد در ۱۸ خرداد را منتشر کرد. بر اساس این گزارش، «عدم رعایت سرعت مجاز توسط راهبران قطار مسافری»، «انسداد غیرمجاز مسیر حرکت قطار مسافری توسط بیل مکانیکی» و «واگذاری مسئولیت راهبری قطار به کمکلوکوموتیوران» سه دلیل اولیه سانحه قطار مسافری بوده است.
با این حال، طبق این گزارش عوامل دیگری نیز، از جمله «عدم توجه راهبران قطار به تابلوهای هشدار دهنده» و «عدم یادآوری تقلیل سرعت ۱۵ کیلومتر بر ساعت از سوی مسئول ایستگاه عباسآباد»، در وقوع حادثه نقش داشته است.
همچنین، پیش از اینکه ابزارها و تجهیزات از روی خطآهن برچیده شوند، اتمام عملیات تعویض تراورس از سوی مسئول ایستگاه موقت اعلام شده بود.
خلاصه گزارش کمیسیون عالی سوانح حاکی از آن است که لوکوموتیوران و مسئول ایستگاه، مقصران اصلی سانحه قطار مسافری بودهاند. در گزارش پیشین هم راننده بیل مکانیکی و لوکوموتیوران مقصر شناخته شده بودند. در هیچیک از این دو گزارش، به سهم مسئولان دولتی و وزارت راه و شهرسازی در حادثه اشاره نشده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
کمیسیون عالی سوانح راهآهن در گزارش اولیه خود نیز مدعی شده بود که قرار گرفتن بیل مکانیکی در مسیر قطار مسافری و سرعت غیرمجاز قطار، علت وقوع حادثه بوده است. طبق گزارش پیشین کمیسیون سوانح نیز به قطارها اعلام شده بود که به دلیل انجام تعمیرات در این مسیر حداکثر ۱۵ کیلومتر سرعت داشته باشند، اما قطار مشهد – یزد سرعت غیرمجاز داشته است.
بامداد روز چهارشنبه، ۱۸ خرداد ۱۴۰۱، یک قطار مسافری در مسیر مشهد- یزد با یک دستگاه بیل مکانیکی تصادف کرد. در این حادثه بیش از ۲۰ نفر جان باختند و نزدیک به ۸۵ نفر مصدوم شدند.
چند روز پس از این حادثه، رستم قاسمی، وزیر راه و شهرسازی، در پاسخ به پرسشی درباره مجازات مسئولان شرکت راهآهن، گفت: «بعد از گزارش کمیسیون سوانح درباره عزل یا استعفای مدیرعامل راهآهن تصمیم میگیریم.» اما حالا طبق گزارش کمیسیون سوانح، ادعا میشود که مسئولان راهآهن نقشی در وقوع حادثه نداشتهاند.
پس از حادثه قطار مشهد- یزد، سید میعاد صالحی، مدیرعامل راهآهن، در یک برنامه تلویزیونی مدعی شد که از راننده بیل مکانیکی و لوکوموتیوران دو بار تست هوشیاری گرفته شده بوده است و نتیجه آن هر دو بار مثبت بوده است.
پیشتر، عباس قربانعلیبیک، معاون سابق برنامهریزی راهآهن، در واکنش به انتشار گزارش اول کمیسیون سوانح گفته بود: «تا یک حادثهای رخ میدهد، راننده، لوکوموتیوران، و خلبان را مقصر اعلام میکنند؛ اگر مرده باشد که چه بهتر.»
به گفته او، برای پیشگیری از چنین حوادثی، امکان هوشمندسازی لوکوموتیوها و جلوگیری از تصادفات در کمترین زمان وجود دارد، اما «عدهای سالها به دنبال هزینهتراشی و اتلاف وقت» بودهاند. معاون سابق برنامهریزی راهآهن تاکید کرده بود که نباید صرفا با مجازات لوکوموتیوران یا راننده، مقصران اصلی را از یاد برد.