بهرام شکوری، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران، از تعطیلی ۴۰ درصد از معادن ایران خبر داد و گفت: «آن بخش فعال هم با افزایش تحریمها نیمهجان است و با تمام توان کار نمیکند.» او با اشاره به موانع موجود، از وضعیت معادن در جمهوری اسلامی ایران انتقاد کرد.
به گزارش ایلنا، شکوری با اشاره به لزوم اصلاح قانون معادن و رفع موانع توسعه صنایع معدنی در ایران گفت: «صنایع معدنی یکی از بخشهایی است که اگر حمایت کافی داشته باشد میتواند جایگزین صنایع نفتی شود اما میبینیم که به دلیل موانع متعدد موجود، چنین اتفاقی نیفتاده است.»
او با انتقاد از روش اجرای قوانین معادن چنین ادامه داد: «اینکه بانکها پروانه بهرهبرداری معادن را به عنوان وثیقه نمیپذیرند و اجرا نشدن صحیح نرمافزار حقوق دولتی معادن که سالها است در این وزارتخانه بلاتکلیف است، از مهمترین مشکلات صنایع معدنی با دولتاند.»
عملکرد دولت در اجرای «طرح کاداستر» یکی دیگر از مواردی است که این عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران به آن اشاره کرد. او گفت: «یکی از مشکلات اصلی ما شفافیت نداشتن در اجرای طرح کاداستر است. ۲۵ درصد حقوق دولتی که از معادن دریافت میشود، باید برای توسعه معادن و روستاهایی که در نزدیکی معادن قرار دارد صرف شود اما این حقوق دولتی به عنوان کسری بودجه دولت در نظر گرفته و به عنوان منبع درآمد دولت دیده میشود.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سامانه کاداستر معادن به عنوان بخشی از طرح ایجاد سامانه اطلاعات مکانی وزارت صنعت، معدن و تجارت عملیاتی شد.
پیش از این، سجاد غرقی، نایب رئیس کمیسیون معادن اتاق بازرگانی تهران، هم از «زمینگیر» شدن بخش معدن خبر داده بود. او در خردادماه، با اشاره به اینکه بیشتر معادن ایران از رده خارجاند، به ایلنا گفته بود: «اکنون حدود ۱۲ هزار پروانه بهرهبرداری از معادن داریم اما طبق آمار رسمی وزارتخانه، چیزی حدود پنج هزار و ۶۰۰ معدن فعالاند.»
غرقی از کاهش قابل توجه صادرات مواد معدنی خبر داد و افزود: «با توجه به اینکه قوانین بالادستی محدود است و عوارض صادراتی که برای مواد معدنی داریم خیلی اقتصادی نیست، صادرات مواد معدنی ما به طرز قابل توجهی روند کاهشی داشته است. ضمن اینکه یکی از چالشهای اصلی در بخش معدن این است که ۸۰ درصد عملیات فیزیکی معدنی از طریق ماشینآلات معدنی انجام میشود اما ناوگان بخش معدن بهشدت کمبود تجهیزات ماشینآلات معدنی دارد و ماشینآلات معدنی موجود هم بسیار فرسوده و از رده خارجاند.»
به گفته رئیس کمیسیون معادن اتاق بازرگانی تهران، سهم بالایی از ناوگان معدنی موجود در ایران تجهیزاتی با عمر بالای ۱۵ سال دارد و طبق استاندارد جهانی، تقریبا تمام ناوگان معدنی ایران خارج از ردهاند.
وضعیت نامطلوب فعالیت در بخش معادن در حالی است که ایران یکی از مهمترین دارندگان مواد معدنی در جهان است. ایران با دارا بودن حدود ۶۸ نوع ماده معدنی (غیرنفتی)، ۳۷ بیلیون تن ذخایر کشفشده و ۵۷ بیلیون تن ذخایر بالقوه یکی از ۱۵ قدرت معدنی جهان است و از نظر داراییهای معدنی، جزو کشورهای غنی به حساب میآید. با این همه، تولیدات معدنی درصد بسیار کمی از تولید ناخالص داخلی ایران را تشکیل میدهند.