وزیر بهداشت: وارد موج هفتم کرونا شدیم

وزارت بهداشت به مراکز واکسیناسیون اختیار داد تاریخ انقضای واکسن‌ها را یک سال تمدید کنند

حدود ۳۰ میلیون نفر از جمعیت ایران برای تزریق دوز سوم واکسن کرونا اقدام نکرده‌اندـ AFP

بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت، شامگاه پنجشنبه ۲۳ تیرماه، با استناد به آمار مبتلایان و بستری‌های روزانه، در یک برنامه تلویزیونی ورود به موج هفتم ویروس کرونا را تایید کرد. وزیر بهداشت با بیان اینکه دنیا در مقابل ویروس کرونا یکسان عمل نمی‌کند، گفت: «در حال حاضر میزان واکسیناسیون در برخی کشورهای آفریقایی ۶ تا ۸ درصد است و به همین دلیل، ویروس در این کشورها پایدار است.» او در ادامه سخنانش به واکسیناسیون کرونا در ایران اشاره کرد و افزود: «آنچه در موج ششم کرونا به ما کمک کرد و حاشیه امن برایمان ایجاد کرد، همکاری مردم در واکسیناسیون بود.»

عین‌اللهی در حالی این ادعا را مطرح کرد که آمار وزارتخانه‌اش آشکار می‌کند حدود ۳۰ میلیون نفر از جمعیت ایران برای تزریق دوز سوم واکسن کرونا اقدام نکرده‌اند.

بر اساس آمار وزارت بهداشت تاکنون حدود ۶۵ میلیون نفر دوز اول واکسن را تزریق کرده‌اند، آمار دریافت‌کنندگان دوز دوم نیز کمی بیشتر از ۵۸ میلیون نفر است و در این میان فقط حدود ۲۸ میلیون نفر دوز سوم واکسن را زده‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

مهم‌ترین عامل خودداری مردم از تزریق واکسن‌های کرونا، نداشتن اطمینان به کارایی واکسن‌های ایرانی و چینی بود. در ماه‌های گذشته، مقام‌های وزارت بهداشت و ستاد ملی کرونا به تناوب از مردم خواستند که برای زدن دوز سوم و دوز یادآور اقدام کنند. عین‌اللهی نیز در مصاحبه پنجشنبه شب بار دیگر این درخواست را تکرار کرد و گفت: «افرادی که شش ماه از واکسن قبلی‌شان گذشته باشد، حتما باید واکسن یادآور تزریق کنند که به تقویت سیستم ایمنی بدن منجر می‌شود.» به گفته او، کسی که به سویه اومیکرون مبتلا می‌شود، اگر واکسن تزریق کرده‌ باشد، شدت بیماری‌اش کم خواهد بود و حادثه بدی اتفاق نمی‌افتد.

تزریق واکسن برای افزایش سطح ایمنی بدن، به‌‌ویژه در افراد بالای ۶۵ سال، موضوعی است که متخصصان جهانی نیز بر آن تاکید کرده‌اند و مردم ایران هم به آن آگاه‌اند، اما عامل بازدارنده در این میان شفاف نبودن موضع مقام‌های جمهوری اسلامی ایران درباره واکسن‌های کرونا است. در روزهای گذشته نامه‌ای به امضای محمدمهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، در فضای مجازی منتشر شد که در آن به مراکز واکسیناسیون اختیار داده، تاریخ واکسن‌های پاستوکووک را که موعد انقضای آن‌ها تمام شده است، یک سال تمدید کنند.

علی خامنه‌ای در زمستان ۱۳۹۹، وقتی‌ واکسیناسیون کرونا در جهان آغاز شده بود، ورود واکسن‌های آمریکایی و انگلیسی به کشور را ممنوع کرد. وزارت بهداشت نیز در بحبوحه موج‌های چهارم و پنجم کرونا با ادعای تولید داخلی واکسن کرونا، واردات واکسن‌های معتبر را به تعویق انداخت و بودجه‌های هنگفتی در اختیار واکسن‌سازان داخلی قرار داد. حالا با وجود صرف بودجه‌های میلیاردی، این واکسن‌ها در انبارها مانده‌اند و تاریخ انقضای آن‌ها تمام شده است، در حالی که شهروندان ایرانی تمایل ندارند آن‌ها را تزریق کنند و خریداری هم در خارج از کشور پیدا نمی‌شود.

در چنین وضعیتی که بسیاری از مردم ایران به‌دلیل نبود دسترسی به واکسن‌های معتبر، دوزهای دوم، سوم و یادآور را تزریق نکرده‌اند، آمار مبتلایان نیز در موج هفتم کرونا در حال افزایش است. در شبانه‌روز منتهی به پنجشنبه ۲۳ تیرماه، پنج‌هزار و ۲۳۴ نفر مبتلای جدید شناسایی شدند، هشت بیمار جان باختند و ۴۱۳ نفر نیز در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها بستری شده‌اند.

مقایسه این آمار با یک ماه پیش نشان می‌دهد که آمار روزانه مبتلایان پنج برابر افزایش یافته است. بر اساس معیارهای قطعی تشخیص، ۱۹۲ بیمار جدید روز ۲۳ خرداد شناسایی شدند و دو نفر فوت کردند. در حال حاضر، چهار شهرستان ایران در وضعیت قرمز و ۱۴ شهرستان در وضعیت نارنجی قرار دارند. بر اساس اعلام وزارت بهداشت، بیشتر افراد به زیرسویه بی‌ای۵ (BA5) اومیکرون مبتلا می‌شوند و علائمی مانند تب، سرفه، اسهال و استفراغ دارند.