شماری از اعضای کابینه و چهرههای بانفوذ طالبان که بر مسندهای مهم دولتی تکیه زدهاند، از توزیع زمین و مهیا کردن شکارگاه برای بازرگانان و شیخهای قطری، پول هنگفتی به جیب میزنند. ملا خیرالله خیرخواه، وزیر اطلاعات و فرهنگ طالبان، ملا نورالله نوری، وزیر سرحدات و قبایل طالبان، مولوی امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، و مولوی محمد نعیم وردک، سرپرست سفارت افغانستان در قطر، ازجمله این افرادند که در ۱۶ ماه سلطه طالبان بر افغانستان، با واگذار کردن زمینها و دشتهایی در استانهای نیمروز، فراه، قندهار و هلمند به بازرگانان قطری، مبالغ هنگفتی دریافت کردهاند.
یک منبع آگاه، با شرط محفوظ ماندن نامش، به ایندیپدنت فارسی گفت، بازرگانان و شیخهای قطری مناطق مشخصی را بهعنوان شکارگاه انتخاب میکنند و با پرداخت مبلغی به یکی از مقامهای طالبان، منطقه مورد نظر خود را برای طولانیمدت تصاحب میکند.
این منبع گفت، هر یک از شهرستانها و محلاتی که در آن امکان شکار نوعی پرنده کمیاب بهنام میشمرغ یا هوبره وجود دارد، به یکی از بازرگانان و مقامهای قطری اختصاص یافته است.
براساس اطلاعات این منبع، استان نیمروز به شیخ عبدالله بنمحمد آلثانی، شهرستان خانشین در هلمند به شیخ احمد ابن عبدالله دوم، استان فراه به شیخ علی بن عبدالله دوم، استان هلمند به خالد بن شاهین الغنائم، شهرستان غوریان در هرات به خلیفه حمد العطیه، شهرستان کهسان در هرات به شیخ عبدالعزیز بنجاسم آلثانی و شهرستان شیندند هرات به شیخ خالد بن خلیفه دوم واگذار شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گفته او، این افراد که از مقامها و بازرگانان قطرند، این مناطق را به هدف شکار انتخاب کردهاند و در فصل شکار که معمولا میان ماههای ژانویه و فوریه است، با دهها خدمه و محافظ و بدون اخذ ویزا، وارد افغانستان میشوند.
در روزهای اخیر، ملا خیراالله خیرخواه، وزیر اطلاعات و فرهنگ طالبان، و حاجی محمد یوسف وفا، استاندار طالبان برای قندهار، از کمپهایی که در محلات مربوط به بازرگانان و مقامهای قطری در استانهای فراه، هلمند، قندهار، نیمروز و هرات ایجاد شدهاند، بازدید کردند.
این منبع خبری اضافه کرد که خدمه و محافظان بازرگانان قطری، از چند روز قبل وارد شکارگاهها در هلمند، قندهار، نیمروز و فراه شدهاند و برای پذیرایی از مالکان این شکارگاهها آماده میشوند. بیشتر خدمه بازرگانان و شیخهای قطری که برای پذیرایی از آنان وارد افغانستان شدهاند، شهروندان پاکستاناند.
ویدیوها و عکسهای منتشرشده ازسوی چند تن از اعضای طالبان در توییتر نیز حضور حاجی محمد یوسف وفا، استاندار طالبان در قندهار را هنگام بازدید از کمپهای پذیرایی از بازرگانان قطری نشان میدهد.
در یکی از ویدیوها، مردی که به نمایندگی از یکی از شیخهای قطری به قندهار سفر کرده است، پاکت سربستهای را به حاجی محمد یوسف وفا تحویل میدهد.
فرد مطلعی که با ایندیپندنت فارسی گفتوگو کرده است، اشاره کرد که هریک از بازرگانان و شیخهای قطری که منطقهای را در استانهای جنوب افغانستان به شکارگاه اختصاص دادهاند، در هربار سفرشان به افغانستان، به مقامهای طالبان تا ۵۰۰ هزار دلار آمریکایی هدیه میدهند. این منبع علاوه کرد که همین روش در زمان حاکمیت دولت جمهوریت در افغانستان نیز جریان داشت، اما تفاوت در این بود که مقامهای دولت جمهوریت، چند برابر طالبان پول میگرفتند.
بر اساس اطلاعات یک منبع آگاه، غلام رسول نایاب، شهروند افغان-کانادایی، رابط سران طالبان با شیخهای قطری و معتمد مالی آنها است. او به عنوان یک شخص معتمد، برای توزیع پول میان طالبان، هماهنگی سفر و خرید نیازمندیهای محل استقرار قطریها در افغانستان دارای اختیارات است.
بر اساس سندی که با ایندیپندنت فارسی به اشتراک گذاشته شد، تنها در سفر یکی از شیخهای قطری به استان نیمروز یک میلیون و دو هزار و ۴۲۰ دلار هزینه شده است. از این مبلغ، ۵۰۰ هزار دلار به خیرالله خیرخواه، وزیر اطلاعات و فرهنگ طالبان داده شده و مابقی بین مقامهای محلی، کارمندان ارشد وزارت اطلاعات و فرهنگ، مسئولان فرودگاه و فرماندهان طالبان تقسیم شده است.
میرزا محمد کتوازی یکی از افرادی است که در داخل افغانستان بابت مهیا کردن محل اقامت و هماهنگی برای ملاقات با برخی از سران طالبان، بخشی از این پول را به جیب زده است.
در سندی که جزئیات هزینههای یکی از شیخهای قطری در آن درج شده، آمده است که غلام رسول نایاب از طریق میرزا محمد کتوازی، حتی به محافظان دفتر نخستوزیری طالبان (ارگ) هم پول داده است.
شیخهای قطری در جنوب افغانستان چه چیزی شکار میکنند؟
در بخشهایی از افغانستان یک نوع پرنده کمیاب وجود دارد که از آن به نامهای مختلف، ازجمله میشمرغ، چرس و دُغدُغ یاد میشود. این همان پرندهای است که نام رسمی آن «هوبره» یا هوبرهایان است. این پرنده در زبان انگلیسی به نام (Otididae) شناخته میشود و در شمار پرندگانی است که خطر انقراض آنان وجود دارد.
«هوبره از پرندگان خشکیزی با جثه متوسط تا بسیار بزرگاند و پاها و گردن بلند و منتقار قوی و کوتاه دارند. این پرنده وقتی احساس خطر میکند، ترجیح میدهد روی زمین بدود. اگر در هنگام پرواز با خطر حمله یک پرنده شکاری روبهرو شود، مدفوع چسبناک خود را مانند بمب بهسمت پرند شکاری پرتاب میکند. این بمب طبیعی که بسیار چسبناک است، پروبال مهاجم را به هم میچسباند. از همین رو به پرند بمبانداز معروف است.» ویکی پیدیا
یک منبع آگاه دیگر که تجربه شکار در بخشهای مختلف افغانستان را دارد، به ایندیپندنت فارسی گفت، شیخهای قطری و بازرگانان که برای شکار به افغانستان میروند، به دنبال پرنده هوبره یا میشمرغاند. به گفته این منبع، نهتنها شکار و بهدست آوردن این پرنده برای شکارچیهای قطری اهمیت دارد، بلکه جریان مانور عقاب شکارچی و مبارزه هوبره که برای دفع حمله مدفوع چسبناک خود را بهسمت عقاب پرتاب میکند نیز برای مالک عقاب لذتبخش است. بهدلیل اینکه هوبره توانایی زیادی در دفع حمله پرنده مهاجم دارد، شکارچیها، عقابهای آموزش دیده، قدرتمند و ماهر را برای شکار آن انتخاب میکنند.
این منبع همچنین گفت که برای برخی از شکارچیها، لحظه مانور عقاب و پرتاب مدفوع چسبناک هوبره، حیثیت مقاربت جنسی را دارد و به همین دلیل، شکارگاههای هر یک از شیخها جداگانه تنظیم شده است و کسی حق ندارد وارد منطقه شکار دیگری شود.
قطر از سال ۲۰۱۲، میزبان شماری از رهبران طالبان است. سران طالبان به بهانه تسهیل گفتوگوهای صلح میان این گروه و دولتهای غربی، در اوایل سال ۲۰۱۳ دفتری را در شهر دوحه باز کردند و از آن طریق مذاکراتی را با شماری از دولتهای جهان بهراه انداختند.