ملا یعقوب به همراه معتصم آغاجان به کابل بازگشت

معتصم آغا‌جان از مشاوران نزدیک ملا عمر، بنیان‌گذار تحریک طالبان بود

وزارت دفاع طالبان، پنجشنبه ۱۷ آذر (۸ دسامبر)‌، ویدیویی منتشر کرد که نشان می‌دهد که ملا یعقوب، وزیر دفاع طالبان، با معتصم آغاجان، وزیر خزانه‌داری رژیم طالبان در نیمه دوم دهه ۹۰ میلادی، به کابل بازگشتند. اما انس حقانی با ملا یعقوب به کابل بازنگشته است.

هواداران طالبان عکسی منتشر کردند که ملا یعقوب، انس حقانی و معتصم آغاجان را کنار هم نشان می‌دهد، اما جزئیاتی درباره گفت‌و‌گوی آنان ارائه نشده است. 

ملا یعقوب با انس حقانی، برادر سراج‌الدین حقانی، وزیر داخله (کشور) طالبان و رهبر شبکه مخوف حقانی، روز شنبه به امارات متحده عربی رفته بودند. او در این سفر با شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رئیس دولت امارات متحده عربی و شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، حاکم دبی و توماس وست، نماینده ویژه آمریکا برای افغانستان، دیدار کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به نظر می‌رسد که ملا یعقوب تلاش می‌کند که چهره‌های منزوی‌شده طالبان همچون معتصم آغاجان را دوباره زیر چتر این گروه جمع کند.

معتصم آغا‌جان از مشاوران نزدیک ملا عمر، بنیان‌گذار تحریک طالبان بود. او در ماه آوریل گفت که گروهی از نیروهای طالبان خانه‌اش را در کابل تفتیش کرده‌اند.

او گفت که نیروهای طالبان نخست تلفن‌های همراه راننده‌ها و محافظان خانه او را گرفتند و سپس خانه را تفتیش کردند.

او افزود که این بازرسی حدود چهار ساعت به طول انجامید و نیروهای طالبان یک خودروی زرهی شخصی و چند اسلحه را از خانه‌اش بردند.

معتصم آغاجان تا سال ۲۰۱۰ از اعضای ارشد شورای رهبری طالبان موسوم به «شورای کویته» بود، اما در اوت همان سال هدف حمله افراد مسلح ناشناس در شهر کراچی پاکستان قرار گرفت و به‌شدت مجروح و برای درمان به ترکیه منتقل شد. پس از این رویداد، روابط معتصم آغاجان با رهبری طالبان پر تنش شد و او با خانواده‌اش پاکستان را ترک کرد و به افغانستان بازگشت.

او تا پیش از سرنگونی حکومت افغانستان به دست طالبان، در کابل زندگی می‌کرد و پس از تسلط طالبان بر افغانستان، به امارات متحده عربی رفت.

معتصم آغاجان در سال ۲۰۱۳ با انتشار بیانیه‌ای، جنگ در افغانستان را «مسلمان کشی» توصیف کرد و بر مذاکره و گفت‌وگو میان تحریک طالبان با دولت پیشین افغانستان تاکید کرد. او پس از این بیانیه، روابطش را با تحریک طالبان قطع کرد و طرفدار مذاکرات «بین‌الافغانی» شد.

معتصم آغاجان روابط نزدیک با حامد کرزی، رئیس‌جمهوری پیشین افغانستان، برقرار کرده بود و با حمایت دولت کرزی تلاش کرد تا دفتری به نام طالبان در امارات متحده عربی تاسیس کند و رقیب جدی دفتر سیاسی طالبان در قطر شود، اما در امارات بازداشت شد.

معتصم آغاجان با وجود اختلاف شدید با رهبری طالبان گفته بود که «طالب بود، طالب است و طالب خواهد ماند.»

به نظر می‌رسد که طالبان تلاش می‌کنند تا میان اعضای خود وحدت ایجاد کنند و در پی همین تلاش‌ها، معتصم آغاجان به کابل بازگشته است.

سوال این است آیا در دولت طالبان نقشی برای وزیر دارایی پیشین که از نزدیکان ملا محمد عمر، نخستین رهبر تحریک طالبان است‌، در نظر گرفته می‌شود یا خیر؟

طالبان بیش از یک سال است که قدرت را در افغانستان در اختیار دارند، اما در این مدت نتوانستند جامعه جهانی را متقاعد کنند که حکومتشان را به رسمیت بشناسند.