ماهان صدرات، معترض ۲۳ سالهای که با اتهام محاربه در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشاری به اعدام محکوم شده بود، فعلا از خطر قتل حکومتی به دست عوامل جمهوری اسلامی ایران نجات یافت. همزمان، رسانههای حکومتی بهرهبرداری سیاسی و تبلیغاتی از این اقدام را آغاز کردند.
خبر توقف حکم اعدام ماهان صدرات را عباس موسوی، وکیل دادگستری، اعلام کرد. خبرگزاری ایسنا به نقل از وکیل مدافع ماهان نوشت: «با عنایت دادار جانآفرین، دوراندیشی قضات محترم شعبه نهم دیوان عالی کشور و به برکت دعای مردم نجیب، شریف و دلسوز این سرزمین، ماهان صدرات از اعدام نجات یافت و قرار توقف اجرای حکم او مستند به درخواست اعاده دادرسی و موافق ماده ۴۷۶ قانون آیین دادرسی کیفری صادر شد.»
ماهان صدرات ۲۰ مهر در تهران بازداشت شد و قوه قضاییه در فاصله کوتاهی پس از دستگیری، روند پروندهسازی امنیتی و محاکمه او در دادگاه انقلاب را آغاز کرد. او بر اساس کیفرخواست صادرشده به «محاربه، اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور، آتش زدن موتور سیکلت، تخریب گوشی شاکی و ایراد جرح عمدی با چاقو نسبت به شاکی» متهم شده بود.
ماهان با وجود این اتهامها، هنگام دفاع از خود در دادگاه گفت که تنها به صورت فرد موتورسوار (شاکی) مشت کوبیده و هیچ چاقویی نداشته است. محمدرضا قنبرطلب و مجتبی تختیپور، شاکیهای خصوصی عضو نیروهای لباسشخصی، هم بدون اینکه آثار و شواهدی از جراحت در آنها پیدا باشد، در دادگاه حاضر شدند. این دو نفر در دادگاه خود را «فرد عادی» معرفی کردند.
ایمان افشاری که برای صدور حکم اعدام ماهان صدرات عجله داشت، این حکم را بهسرعت صادر کرد. حکم صادره برای ماهان روز ۱۹ آذر یعنی در فاصله دو ماه پس از دستگیری او، در دیوان عالی کشور هم تایید شد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پس صدور حکم اعدام ماهان، محمدرضا قنبرطلب در توییتی نوشت که او و شاکی دیگر از شکایت خود صرفنظر کردهاند. دو مادربزرگ ماهان هم در پیامی ویدیویی از مقامهای قضایی جمهوری اسلامی ایران خواستند اجرای حکم او را متوقف کنند.
روزهای سخت و نفسگیری بر ماهان صدرات، خانوادهاش و مردم ایران گذشت. خبرهایی که از انتقال این معترض جوان به زندان رجاییشهر و سپس انفرادی منتشر میشد، احتمال اجرای حکم او را تقویت میکرد. حساب توییتری ۱۵۰۰ تصویر روز سهشنبه ۲۲ آذر، خبر داد که ماهان طی سه روز گذشته با خانوادهاش هیچ تماسی نگرفته و جانش در خطر است. سازمان عفو بینالملل نیز در توییتی، درباره خطر اجرای حکم اعدام او ابراز نگرانی کرد.
کاربران رسانههای اجتماعی در روزهای گذشته درباره ماهان صدرات و حکم ناعادلانهای که برایش صادر شده بود، مطالب زیادی نوشتند. به گمان آنان، قوه قضاییه ایران برای معترضی که جرمش تنها آتش زدن یک موتور سیکلت بوده، حکم اعدام صادر کرده است تا پس از توقف این حکم ادعا کند که معترضان مشمول «رافت اسلامی» شدهاند. به گفته آنان، جمهوری اسلامی ایران با چنین مانورهای ریاکارانهای برای اعدام دیگر زندانیان معترض خیز برمیدارد؛ آن هم در شرایطی که تنها در یک مورد، ۱۶ نفر از جمله سه کودک را به اتهام دست داشتن در قتل یک بسیجی محاکمه و برای پنج تن از آنها حکم اعدام صادر کرده است.
سازمان عفو بینالملل در گزارش اخیر خود درباره خطر اجرای قریبالوقوع حکم اعدام ۲۰ زندانی معترض هشدار داد. از این میان، ۱۱ تن به نامهای سهند نورمحمدزاده، منوچهر مهماننواز، محمد قبادلو، محمد بروغنی، سامان (یاسین) صیدی، حمید قرهحسنلو، محمدمهدی کرمی، سید محمد حسینی، حسین محمدی و یک فرد بینام در استان البرز به اعدام محکوم شدهاند و احتمال میرود که برای سعید شیرازی، ابوالفضل مهری، حسین حاجی و محسن رضازاده قراقلو نیز حکم اعدام صادر شود؛ زیرا آنان نیز به اتهامهایی چون «محاربه» و «افساد فیالاض» محکوم شدهاند.
عفو بینالملل میگوید اکبر غفاری، توماج صالحی، ابراهیم ریگی، امیرنصر آزادانی، صالح میرهاشمی و سعید یعقوبی نیز در انتظار محاکمههاییاند که ممکن است به صدور مجازات اعدام منتهی شود.
کمیته پیگیری بازداشتشدگان پیش از این، نام نزدیک به ۴۰ نفر تن بازداشتیهایی را که با اتهامهایی چون محاربه و افساد فیالارض در خطر صدور حکم اعدام قرار دارند، اعلام کرده بود. بیشتر این افراد از حق دسترسی به وکیل انتخابی و محاکمه عادلانه محروماند.