روابط عمومی دیوان عالی کشور، روز شنبه ۳ دیماه، خبر داد که فرجامخواهی محمد قبادلو و سامان یاسین (صیدی)، دو نفر از شهروندان محکوم به اعدام در جریان خیزش سراسری، پذیرفته شده است.
دیوان عالی کشور اعلام کرد پرونده سامان صیدی را برای رسیدگی مجدد به همان دادگاه و پرونده محمد قبادلو را به شعبه همعرض ارجاع داده است.
حکم اعدام محمد قبادلو و سامان یاسین در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی صادر شده است. صلواتی در سالهای اخیر دهها حکم سنگین قضایی مانند اعدام یا حبسهای طولانیمدت را برای فعالان اجتماعی و سیاسی در ایران صادر کرده است.
قبول فرجامخواهی در دیوان عالی کشور ایران (کیفری) در جرائمی که مجازات قانونی آنها مواردی چون سلب حیات، قطع عضو و غیره است، صورت میگیرد و اجرای حکم تا رسیدگی مجدد دادگاه و حکم نهایی متوقف میشود.
محمد قبادلو متولد ۱۳۷۹، از زندانیانی است که به زیر گرفتن عمدی گروهی از ماموران نیروهای پلیس جمهوری اسلامی و قتل استوار فرید کرمپور متهم شده است. گزارشها از جلسه دادگاه محمد قبادلو حاکی از آن است که او در دادگاه به بیماری «دو قطبی» خود اشاره کرده و گفته است که درمانش را از ماهها قبل متوقف کرده بود و روز حادثه از بیخوابی شدید رنج میبرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بیماران «دو قطبی» در دورههایی از بیماری ممکن است رفتارهایی داشته باشند که گاهی برخلاف عرف جامعه توصیف میشوند.
خبرگزاریهای فارس، ایرنا و باشگاه خبرنگاران جوان، وابسته به حکومت و دولت جمهوری اسلامی، صحبتهای محمد قبادلو در جلسه دادگاه را اینگونه بازتاب دادهاند: «در زمان حادثه دو ماه بود که داروهایم را نخورده بودم و سه شب هم نخوابیده بودم و با فیلمهایی که در فضای مجازی دیدم، عصبانی و تحریک شده بودم. در آن لحظه من نبودم که پشت فرمان قرار گرفته بودم، یک حیوان در آن لحظه رانندگی میکرد.»
اما برخلاف بیان این دلایل و تایید پزشک بیمارستان میلاد شهریار که «پرخاشگری و انجام کارهای خطرناک» را از علائم بیماری محمد قبادلو برشمرده بود، قاضی ابوالقاسم صلواتی حکم اعدام این جوان را صادر کرد. صلواتی همچنین پس از جلسه دادگاه، امیر رئیسیان، وکیل محمد قبادلو را هم از وکالتش برکنار کرد.
سامان صیدی، خوانندهای که با نام هنری سامان یاسین فعالیت میکرد، متولد ۱۳۷۷ است و روز دهم مهرماه در خانهاش در تهران بازداشت شد. قاضی صلواتی این هنرمند را با اتهامهای «محاربه از طریق کشیدن سلاح کلت کمری و شلیک سه تیر هوایی به اجتماع» و «تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور» به اعدام محکوم کرد.
این خواننده معترض در دوران بازداشت از حق داشتن وکیل اختیاری محروم بوده است و بر اساس برخی گزارشها، وکیل تسخیری از سامان صیدی خواسته بود «تیراندازی هوایی را گردن بگیرد تا نجات یابد.»
سامان صیدی همچنین، شامگاه سهشنبه ۲۹ آذر، در زندان رجایی شهر کرج، «در اعتراض به اتهام محاربه و حکم اعدام و شرایط زندان» به خودکشی اقدام کرده بود که ناموفق بود و وضعیت جسمانیاش در حال حاضر خوب توصیف شده است.