خوان گوایدو از رهبری اپوزیسیون ونزوئلا برکنار شد

مخالفان نیکولاس مادورو، رئیس‌جمهوری ونزوئلا، برکناری خوان گوایدو از رهبری احزاب مخالف را تصویب کردند تا روند تشکیل جبهه‌ای متحد پیش از انتخابات ۲۰۲۴ سریع‌تر طی شود

نمایندگان مجلس به انحلال ریاست‌ جمهوری و دولت موقت خوان گوایدو که تحت حمایت آمریکا تشکیل شده بود، رای مثبت دادند‌ـ LEO ALVAREZ/AFP

مخالفان نیکولاس مادورو، رئیس‌جمهوری ونزوئلا، روز جمعه نهم دی‌ماه، رای به انحلال دولت موقت برای جایگزینی دولت مادورو دادند تا رهبری خوان گوایدو، مخالف غرب‌گرای دولت فعلی ونزوئلا، به پایان برسد.

نمایندگان مجلس قبلی که در سال ۲۰۱۵ انتخاب شدند و تحت کنترل مخالفان بودند، روز جمعه، با ۷۲ رای (۲۹ رای مخالف و ۸ رای ممتنع) به انحلال ریاست‌ جمهوری و دولت موقت خوان گوایدو که تحت حمایت آمریکا تشکیل شده بود، رای مثبت دادند.

این اتفاق در حالی رخ داده است که گوایدو دو روز قبل گفته بود مخالفانش تصمیم خود را برای پایان دادن فعالیت دولت موقت تا سوم ژانویه به تعویق انداخته‌اند و او در حال تلاش برای تغییر نظر مخالفانش بین اپوزیسیون ونزوئلا بود.

چنین تصمیمی که رای‌گیری اولیه آن، روز پنجشنبه اول دی‌ماه، انجام شده بود، به راهبرد مورد حمایت واشینگتن در حمایت از گوآیدو برای کنار زدن نیکولاس مادورو از ریاست جمهوری ونزوئلا پایان داد و در راستای برنامه مخالفان دولت مادورو برای تشکیل یک جبهه متحد پیش از انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۲۴ است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

سه حزب اصلی مخالف دولت مادورو، یعنی «عدالت اول»، «اقدام دموکراتیک» و «‌عصر جدید» مدت‌ها بود که در حال تهیه پیش‌نویسی برای ایجاد یک کمیته به‌منظور مدیریت‌ دارایی‌های ونزوئلا در خارج از این کشور، به‌ویژه شرکت نفتی سیتگو مستقر در آمریکا، به‌عنوان راهی برای حذف گوایدو بودند.

گوآیدو پیش از این به‌عنوان رئیس مجلس ملی و رئیس‌جمهوری دولت موقت مخالفان، پس از پیروزی مجدد نیکولاس مادورو در انتخابات جنجالی ۲۰۱۸، هیئت‌مدیره‌ای را در سال ۲۰۱۹ برای شرکت سیتگو که یکی از شرکت‌های تابعه «پی‌دی‌وی‌اس‌آ» است، منصوب کرده بود.

طرح مخالفان دولت ونزوئلا برای کنار گذاشتن گوایدو از ریاست دولت موقت، در جلسه روز پنجشنبه که به‌طور مجازی برگزار شد، با ۷۲ رای موافق، ۲۳ رای مخالف و ۹ رای ممتنع به تصویب رسیده بود. حالا  قانونگذاران اپوزیسیون، پنج نماینده را در هیئت‌مدیره،‌ مسئول رسیدگی به دارایی‌های خارج از ونزوئلا خواهند کرد.

مذاکراتی بین نمایندگان مخالف دولت ونزوئلا با دولت مادورو، اوایل ماه دسامبر، به میزبانی مکزیک به پایان رسیده بود و هر دو طرف در این نشست قراردادی را برای ایجاد صندوقی تحت مدیریت سازمان ملل برای مبارزه با بحران انسانی در ونزوئلا امضا کرده بودند.

بحران ریاست ‌جمهوری ونزوئلا از ۱۰ ژانویه ۲۰۱۹ آغاز شده‌ است. مجلس ملی ونزوئلا در این تاریخ، نتیجه انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۱۸ که به پیروزی نیکولاس مادورو منجر شد را نامعتبر اعلام کرد و خوان گوایدو را به‌عنوان رئیس‌جمهوری موقت معرفی کرده بود.

دولت مادورو می‌گوید این یک کودتا بوده است که آمریکا و متحدانش برای سرنگونی او انجام داده‌اند، اما مخالفان او ادعای کودتا را رد کرده بودند. گوایدو، ۳۰ آوریل ۲۰۱۹، از یک پایگاه هوایی در کاراکاس، از مردم خواست علیه نیکلاس مادورو قیام کنند و از معترضان و اعضای ارتش خواست به عملیات آزادی ونزوئلا بپیوندند.

بیشتر از جهان