تیم اسپکتور، متخصص اپیدمیولوژی ژنتیک در لندن، با توجه به افزایش موارد ابتلا در روزهای گذشته، درباره بروز سویه جدیدی از ویروس کووید -۱۹ هشدار داد.
به گزارش اسکای نیوز، فقط در ایالات متحده، تعداد مبتلایان در طول یک هفته بیش از دو برابر شده است. در همین حال، افزایش تعداد موارد ابتلا به کرونا در چین نیز به نگرانیهای جهانی در قبال این ویروس انجامیده است.
با توجه به روند صعودی شیوع و ابتلا به کووید-۱۹، تیم اسپکتور، استاد کینگزکالج لندن، میگوید که نوع جدیدی از اومیکرون ممکن است در راه باشد، و بنابراین لازم است که مراقبتهای لازم انجام بگیرد.
بر اساس دادههای مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ایالات متحده، از روز جمعه، ۳۰ دسامبر ۲۰۲۲ (۹ دی)، بیش از ۴۰ درصد موارد ابتلا به کووید-۱۹ در این کشور، از نوع اکسبیبی ۱.۵ (XBB.1.5) گزارش شده است. در شمال شرقی ایالات متحده، حدود ۷۵ درصد از موارد تاییدشده ابتلا به کرونا، از این نوع بوده است.
اریک توپول، دانشمند آمریکایی، در این زمینه گفت که اگرچه اینک سویههای مختلفی از ویروس کرونا در رقابت با یکدیگر قرار دارند، از زمانی که سویه اومیکرون ظاهر شد، تاکنون چنین رشد سریعی از ابتلا به یک سویه مشاهده نشده بود.
پروفسور اسپکتور نیز در تایید گفتههای او، هشدار داد که اکسبیبی میتواند نوع جدیدی باشد که باید در سال ۲۰۲۳ مراقب آن بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اکسبیبی ۱.۵ سویه جهشیافته اومیکرون اکسبیبی است که نخستین بار در اوت ۲۰۲۲ در هند شناسایی شد. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، اکسبیبی در دستکم ۷۰ کشور جهان یافت شده که در اکتبر ۲۰۲۲ در برخی از مناطق آسیا، از جمله هند و سنگاپور، شدت بیشتری داشته است.
مطالعات نشان دادهاند که این سویه میتواند در برابر پادتنهای ناشی از عفونتها یا واکسیناسیونهای قبلی کووید، مقاومت نشان دهد.
با این حال، دکتر میرا چاند، متخصص عفونتهای بالینی و نوظهور، نیز تاکید کرد: «ظهور سویههای جدید کووید نامنتظره نیست و همواره لازم است که وضعیت را زیر نظر داشته باشیم. واکسیناسیون بهترین دفاع ما در برابر امواج آتی کووید-۱۹ است، بنابراین، هنوز هم مانند همیشه مهم است که مردم در اسرع وقت، تمام دوزها را دریافت کنند.»
پروفسور لارنس یانگ، ویروسشناس در دانشگاه وارویک، نیز تاکید کرد که این سویه جدید یک «زنگ بیدارباش» است و میتواند بحران کنونی را تشدید کند.
اریک فیگل دینگ، اپیدمیولوژیست آمریکایی، نیز اکسبیبی۱.۵ را «جهش بزرگ بعدی» نامید و گفت که این سویه، از انواع قبلی ایمنیگریزتر است.
کارشناسان تاکید میکنند که حتی در صورت بروز موج تازهای از ابتلا به این سویه، به احتمال زیاد سیستمهای مراقبتهای بهداشتی مانند گذشته شکننده نیستند و میتوانند با دانش و توانایی بیشتری به مبتلایان خدمات ارائه کنند.
نشانههای ابتلا به سویه اکسبیبی با گونههای قبلی تفاوتی ندارد و در برخی موارد با اسهال و استفراغ، اختلال در حس بویایی و چشایی، خسخس و سنگینی سینه، احساس درد در ناحیه چشم یا سردرد، بدندرد و گرفتگی عضلات، نفستنگی، احساس کلافگی، و تب و لرز همراه است.
در هفتههای اخیر، با بالا رفتن شمار مبتلایان به سویههای جدید ویروس کرونا در برخی کشورها، نگرانیها از آغاز موج هشتم کرونا در ایران نیز تشدید شد. مسئولان وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران در روزهای گذشته از شناسایی مواردی از ابتلا به زیرسویههای جدید، یعنی اکسبیبی و بیکیو۱، در ایران خبر دادهاند که پیشبینی میشود در روزهای آتی به شکلگیری موج گستردهای از ابتلا به کرونا منجر شود.
با وجود ابراز نگرانی کارشناسان کشورهای مختلف جهان درباره سویه جدید کووید-۱۹، مقامهای وزارت بهداشت ایران اعلام کردند که پروازهای ورودی از چین و شرق آسیا را محدود نخواهند کرد.
چنیدن کشور، از جمله آمریکا، ایتالیا، ژاپن، فرانسه و بریتانیا، بهتازگی محدودیتهایی برای مسافران چینی در نظر گرفتهاند و همراه داشتن جواب منفی آزمایش کووید را ضروری اعلام کردهاند.