طالبان، روز سهشنبه ۳ ژانویه ۲۰۲۳، جسد مردی را که بهاتهام سرقت تیرباران شده بود، در چهارراه مرکزی شهر پلخمری به دار آویختند. یک منبع آگاه در بغلان گفت مردی که پس از تیرباران شدن به دار آویخته شد، محمد هاشم نام داشت و در دولت پیشین افغانستان در اداره پلیس کار میکرد. به گفته این منبع آگاه، محمد هاشم پس از سلطه طالبان بر افغانستان، بیکار شده بود و مسئولیت رسمی نداشت. این منبع آگاه درمورد ادعای یک مقام طالبان مبنی بر اینکه محمد هاشم در جریان سرقت از یک خانه به قتل رسیده است، اظهار بیخبری کرد.
عبدالحق وثیق، از اعضای ارشد طالبان، روز پنجشنبه ۵ ژانویه، در توییتی نوشت مرد اعدام شده یک سارق بود که در جریان سرقت کشته شد. این عضو ارشد طالبان که در سمت رئیس رادیو و تلویزیون افغانستان کار میکند، هیچگونه سند و مدرکی که ادعایش را تایید کند، منتشر نکرده است.
وثیق مدعی شد محمد هاشم در روستای غلامبای برای سرقت وارد یک خانه شده و بهدست مالک خانه به قتل رسیده است. اعضای خانواده محمد هاشم و مالک خانه مذکور تاکنون دراینباره صحبت نکردهاند.
این حادثه در حالی رسانهای شد که محمد ابراهیم جهادیار، ژنرال ارتش دولت پیشین افغانستان، در زندان طالبان به قتل رسید. طالبان حدود دو ماه پیش جهادیار را بازداشت، زندانی و بهشدت شکنجه کرده بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ملا هبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان، در ۱۷ اوت ۲۰۲۱ و دو روز پس از فروپاشی دولت پیشین افغانستان، عفو عمومی اعلام کرد و گفت از هیچکس، ازجمله نظامیان، مترجمان نیروهای خارجی و کارمندان سازمانهای وابسته به دولتهای غربی، انتقام گرفته نمیشود. رهبر طالبان از همه نظامیان و کارکنان دولت پیشین افغانستان خواست در خانههایشان بمانند و نگران نباشند.
هرچند بسیاری از نظامیان دولت پیشین افغانستان، تجهیزات و تسلیحات نظامیشان را به طالبان سپردند و کارت «عفو» دریافت کردند، اما طالبان در این مدت صدها نظامی را تعقیب، بازداشت و شکنجه کردهاند یا آنها را ربودهاند.
پس از اعتراضهای گسترده به کشتار نظامیان پیشین، سخنگویان طالبان این قتلها را حوادث جنایی نامیدند و مدعی شدند که عوامل قتل و شکنجه نظامیان را بازداشت میکنند.
مقامهای شورای امنیت و شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در دسامبر گذشته چندین نشست درباره اوضاع حقوق بشر در افغانستان برگزار کردند و به عملکرد طالبان در قبال زنان، نظامیان پیشین و غیرنظامیان انتقاد کردند. همچنین شماری از سران دولتهای غربی، از جمله وزیر خارجه آمریکا بارها دراینباره ابزار نگرانی کردند و از طالبان خواستند به عفو عمومی اعلامشده پایبند بمانند.