نتایج یک نظرسنجی در مورد آثار محدودیتهای اینترنتی در ماههای اخیر نشان میدهد که قطع دسترسی کاربران به رسانههای اجتماعی به تعدیل نیروی انسانی شرکتها، کاهش دستمزدها، توقف برنامههای توسعهای و در نهایت افزایش نااطمینانی از آینده در ایران منجر شده است.
پلتفرم کاریابی جاب ویژن بهتازگی نتایج یک نظرسنجی از دو هزار نفر از کاربرانش را منتشر کرد که نشان میدهد شبح قطعی اینترنت بر امنیت شغلی افراد و شرکتهای ریز و درشت در ایران سایه انداخته است. نتایج یافتههای این نظرسنجی را روزنامه هممیهن منتشر و اعلام کرد که در پی محدودیتهای اینترنتی در ایران، «تعداد کاربران جویای کار ایرانی در لینکدین به ۲۱۰ هزار نفر رسیده است».
این نظرسنجی نشان میدهد ۳۶ درصد پاسخگویان در پی محدودیتهای اینترنتی اخیر و تاثیر آن بر کسبوکارها، تعدیل یا اخراج شده و شغل خود را از دست دادهاند. همچنین آشکار میکند افراد با سابقه کاری کمتر از دو سال بیش از سایر گروهها تعدیل شدهاند و افراد با سابقه کاری بیشتر از پنج سال از امنیت شغلی بالاتری برخوردارند.
یکی از بخشهای اصلی این نظرسنجی به تاثیر محدودیتهای اینترنتی بر کار زنان میپردازد و نشان میدهد در جریان تعدیلهای اخیر، میان مردان و زنان تفاوت چندانی وجود ندارد و محدودیتهای اینترنتی در ماههای اخیر به وضعیت اشتغال ۳۸ درصد کارکنان مرد و ۳۵ درصد کارکنان زن آسیب زده است.
این نظرسنجی همچنین مشخص کرد که از میان آسیبدیدگان شغلی نسبت به تعداد زنان فعال، ۴۸ درصد زنان در گروه شغلی طراح گرافیک، انیمیشن و موشن گرافیک تعدیل شدهاند.
بخش دیگری از نتایج هم نشان میدهد که اختلال اینترنت بیشترین آسیب را به مشاغل افراد ۲۰ تا ۳۰ سال زده است. این افراد سه برابر بیشتر از افراد بالای ۵۰ سال، در اثر محدودیتهای اینترنتی تعدیل شدهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در بخش دیگری از بررسیهای این نظرسنجی، این موضوع بررسی شد که در اثر محدودیتهای اینترنتی، جوانان شاغل در کدام گروههای شغلی بیشترین آسیب را دیدهاند. یافتهها نشان میدهد ۵۲ درصد شاغلان جوان در حوزه ترجمه، تولید محتوا، نویسندگی و ویراستاری از محدودیتهای اینترنتی آسیب دیدهاند.
روزنامه اعتماد هم بخشهای دیگری از نتایج این نظرسنجی را منتشر کرد که نشان میدهد ۴۳ درصد بنگاهها به دلیل محدودیتهای اینترنتی بیش از نیمی از برنامههای استخدام خود را متوقف کرده یا به تعویق انداختهاند و از هر پنج سازمان، یک سازمان بیش از ۳۰ درصد نیروی کار خود را به علت نابسامانی اوضاع کسبوکار در اثر محدودیتهای اینترنتی اخیر، تعدیل کرده است.
بر اساس اعلام برخی نهادها و مقامها، بحران اقتصادی ناشی از قطعی اینترنت در ایران که همچنان ادامه دارد و رو به گسترش است، زندگی دستکم ۹ میلیون نفر را تحت تاثیر قرار داده و دهها میلیارد تومان خسارت مالی به بار آورده است. از طرفی مقامهای امنیتی و اطلاعاتی هم گفتهاند این محدودیتها تا آیندهای نامعلوم ادامه خواهند داشت.
حسین سلاحورزی، نایبرئیس اتاق ایران، مهر ۱۴۰۱ اعلام کرد که هر ساعت قطعی اینترنت یک میلیون و ۵۰۰ هزار دلار به اقتصاد ایران ضرر میزند. افشین کلاهی، رئیس کمیسیون کسبوکارهای دانشبنیان اتاق ایران، هم خبر داد در شرایطی که حدود سه هزار میلیارد تومان کسبوکار در خطر قرار دارند و مهاجرت اوج گرفته است، «ما عادی سازی قطعی اینترنت را شاهدیم».
در پی قتل مهسا امینی در بازداشتگاه گشت ارشاد تهران و آغاز اعتراضهای سراسری در ایران، مقامهای جمهوری اسلامی دسترسی کاربران ایرانی به اینترنت را قطع یا بسیار محدود کردند. دامنه این محدودیتها بهحدی گسترش یافت که خیلی از فیلترشکنها هم از کار افتادند و دسترسی کاربران ایرانی به بسیاری از سایتهای ارائهدهنده خدمات قطع شد.
با فیلتر شدن اینستاگرام که بزرگترین پلتفرم کسبوکارهای آنلاین در ایران است و میلیونها نفر از طریق آن امرارمعاش میکنند، چشمانداز اقتصادی شاغلان در این پلتفرم نیز تیرهوتار شد.