احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان، روز دوشنبه ۲۲ اسفند در پیامی به مناسب بیستوهشتمین سالروز کشته شدن عبدالعلی مزاری، بنیانگذار حزب وحدت اسلامی و رهبر سیاسی هزارههای افغانستان، گفت که مزاری به جامعه متکثر و حقوق شهروندی برابر اعتقاد داشت.
مسعود افزود: «استاد مزاری برای بیداری نسل جدید و فردا مبارزه و تلاش فراوانی انجام داد. او با شجاعت بینظیر و عزتنفس، تا پای جان برای مردم و میهنش جنگید.»
رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان با اشاره به اینکه عبدالعلی مزاری با درک اوضاع افغانستان، از هیچ تلاشی برای برقراری عدالت کوتاهی نکرد، افزود: «مزاری با درک عمیق از تاریخ سیاسی کشور، نیاز به مبارزه و نبرد با ظلم و تبعیض و نابرابری، تمام تلاش خود را به کار برد و برای تحقق عدالت اجتماعی و حقوق شهروندی برابر از هیچ تلاشی دریغ نکرد. او اعتقاد داشت همه اقوام باید از حقوق یکسان برخوردار شوند و در ساختار قدرت سهمی فعال داشته باشند.»
احمد مسعود طالبان را یک گروه «ظالم، متجاوز و استبدادی» خواند و تصریح کرد که این گروه نتوانست وجود افرادی مانند عبدالعلی مزاری را تحمل کند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان در بخش دیگری از پیام خود، خطاب به هواداران عبدالعلی مزاری و نیز احمدشاه مسعود، برهانالدین ربانی و دیگر چهرههای سیاسی تاثیرگذار افغانستان که در ۳۰ سال اخیر به دست طالبان یا گروههای متحد این گروه کشته شدند، گفت: «راه درست زنده نگه داشتن یاد شهدا و اتحاد و اتفاق و پیروز کردن مقاومت و ایستادگی مردم افغانستان است.»
مسعود هشدار داد که دشمنان افغانستان در تلاشاند میان کسانی که راه افرادی چون مزاری، مسعود و ربانی را دنبال میکنند، «فتنه و اختلاف» ایجاد کنند، چون از این طریق عمر سلطه خود را طولانیتر میکنند.
عبدالعلی مزاری اواسط اسفند ۱۳۷۳ به اسارت طالبان درآمد و ۲۲ اسفند همان سال پس از شکنجه، به دست طالبان کشته شد. مزاری در سخنرانیهای خود بر برقراری نظام فدرالی در افغانستان تاکید میکرد و میگفت هزاره بودن نباید در افغانستان جرم تلقی شود.
پیروان عبدالعلی مزاری از او به عنوان احیاکننده هویت قومی هزارهها پس از سالها سرکوب و قتلعام، یاد میکنند.
سپتامبر ۱۸۹۳ بود که لشکری از نظامیان عبدالرحمان خان، حاکم پشتونتبار افغانستان، به مناطق هزارهنشین افغانستان هجوم بردند و طی هفتهها کشتار، ۶۲ درصد از هزارهها را قتلعام و زمینها و خانههای آنان را غصب کردند. عبدالرحمان خان هزاران زن و دختر هزاره را به بردگی گرفت و شماری از آنان را به عنوان غنیمت جنگی به افسران و فرماندهان ارتش خود هدیه کرد. از نسلکشی هزارهها به دست عبدالرحمان به عنوان بزرگترین نسلکشی قرن ۱۹ یاد میشود.
عبدالعلی مزاری در بسیاری از سخنرانیهای خود، از این نسلکشی به عنوان یک نقطه دردناک و مهم در زندگی هزارهها در افغانستان که نباید بار دیگر تکرار شود، یاد میکرد. هرچند خود عبدالعلی مزاری هم به دست طالبان پشتونتبار کشته شد، تشکل سیاسی و نیروهای به جا مانده از مزاری سالها با طالبان جنگیدند.