تقدیر اردوغان از موضع روسیه برای تمدید توافق صادرات غلات

رجب طیب اردوغان و ولادیمیر پوتین، رهبران ترکیه و روسیه، درباره تمدید توافق صادرات غلات از دریای سیاه و عادی‌سازی روابط آنکارا-دمشق صحبت کردند 

ولادیمیر پوتین (راست) و رجب طیب اردوغان (چپ) در کنفرانس تعامل و اعتمادسازی آسیا در قزاقستان، اکتبر ۲۰۲۲- TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

کرملین روز شنبه از تماس تلفنی ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری روسیه و ترکیه، خبر داد. 

کرملین در بیانیه‌ای که روز شنبه پنجم فروردین (۲۵ مارس) منتشر کرد گفت که در این مکالمه، اردوغان «نگرش مثبت» پوتین بر سر تمدید توافق قرارداد انتقال غلات از دریای سیاه را ستایش کرد. در بیانیه کرملین همچنین آمده است که رئیس‌جمهوری ترکیه «درک خود را از موضع اصولی روسیه برای رسیدن به اجرای کامل بخش دوم توافق و رفع موانع بر سر راه محصولات کشاورزی روسیه» ابراز داشت. 

روسیه پیش‌تر در روز دوشنبه گذشته شرایطی را برای موافقت با هرگونه تمدید قرارداد غلات دریای سیاه ارائه کرد. ولادیمیر پوتین تهدید کرده بود که اگر شرایط مورد نظر او برآورده نشود، مسکو می‌تواند غلات رایگان به کشورها‌ی آفریقایی ارسال کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

توافق روسیه و اوکراین برای صادرات غلات از طریق بنادر دریای سیاه که هفته گذشته مهلتش به پایان رسید، پس از چند روز مذاکره در نهایت با میانجیگری سازمان ملل و دولت ترکیه، بار دیگر تمدید شد.

در تیرماه گذشته، پس از دو ماه گفت‌وگوهای فشرده میان نمایندگان روسیه، اوکراین، ترکیه و سازمان ملل، امکان از سرگیری صادرات غلات اوکراین، از سه بندر بزرگ این کشور، در کناره‌های دریای سیاه فراهم شد.

روسیه و اوکراین هر دو از تولید‌کنندگان و صادرکنندگان اصلی غلات و کودهای کشاورزی در جهان به‌شمار می‌روند.

آغاز درگیری‌ها در اوکراین، امکان کاشت، برداشت و انتقال محصولات کشاورزی در اوکراین را با مشکلات جدی روبرو کرده است و از سوی دیگر، روسیه با محاصره نظامی بنادر اوکراین جلوی صادرات غلات از این کشور را گرفت.

کرملین اعلام کرد که پوتین و اردوغان از پویایی مثبت روابط تجاری و اقتصادی، اجرای موفقیت‌آمیز پروژه‌های استراتژیک مشترک در بخش انرژی، از جمله تامین گاز و ساخت نیروگاه هسته‌ای آک‌کویو در ترکیه، ابراز خرسندی کردند.

یکی دیگر از موضوعات گفت‌وگو میان رهبران ترکیه و سوریه، عادی‌سازی مناسبات ترکیه با سوریه بود. 

هفته گذشته یکی از معاونان وزارت خارجه روسیه از تلاش مسکو برای هماهنگی میان سوریه، ایران و ترکیه برای دیدار دیپلمات‌های سه کشور خبر داده بود. مسکو در اواخر سال ۲۰۲۲ میزبان مذاکرات وزیران دفاع سوریه و ترکیه بود و در سفر اخیر بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه، به مسکو نیز، آشتی و عادی‌سازی مناسبات میان ترکیه و سوریه یکی از موضوعات اصلی گفت‌وگوها بوده است. 

آنکارا در جنگ داخلی سوریه در جبهه مقابل دولت رسمی آن کشور می‌جنگد و از گروه‌های مخالف مسلح حمایت می‌کند که کنترل مناطقی را در شمال غرب سوریه در دست دارند. دمشق خروج ترکیه از شمال سوریه را شرط عادی‌سازی روابط با آنکارا خوانده است.