اندرو لیتل، وزیر دفاع نیوزیلند، سهشنبه گفت که این کشور در حال مذاکره برای احتمال عضویت محدود درپیمان امنیتی سهجانبه اوکوس است.
از این کشور حوزه اقیانوس آرام پرسیده شده است که آیا میخواهد در رکن دوم پیمان دفاعی اوکوس بین استرالیا، بریتانیا و ایالات متحده مشارکت کند، یا نه.
به گزارش بلومبرگ، لیتل گفت: «این فرصت را پیش پای ما گذاشتهاند که ببینیم آیا میتوانیم و میخواهیم در رکن دوم این پیمان شرکت کنیم یا نه.»
«به سبک سنگین کردن این عضویت اظهار علاقه کردهام، اما کار تا همینجا پیش رفته است.»
با این حال، اظهارات سهشنبه، در پی دیدار هفته گذشته وزیر امور خارجه نیوزیلند از پکن، منتشر شد، ناناییا ماهوتا در جریان دیدار خود گفت که دولت چین در مورد این پیمان امنیتی اظهار نگرانی کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ماهوتا گفت: «[چینیها] فهمیدند موضع ما در این مورد چیست. ما بخش از آن تنظیمات نیستیم.»
پکن به شدت از این پیمان دفاعی انتقاد کرده است و میگوید که با «خطر جدی ازدیاد فعالیتهای هستهای» همراه است، «نظام جهانی جلوگیری از ازدیاد این فعالیتها را تضعیف میکند، به رقابتهای تسلیحاتی دامن میزند و به صلح و ثبات آسیب میرساند.»
این معاهده بین سه کشور در ۲۰۲۱ برای مقابله با قدرتنمایی نظامی فزاینده چین در حوزه اقیانوس آرام، امضا شد. طبق این معاهده، استرالیا نخستین محموله زیردریاییهای هستهای خود را دریافت خواهد کرد.
این معاهده همچنین هفت زیردریایی استیوت نیروی دریایی سلطنتی بریتانیا را با زیردریاییهای جدید جایگزین، و احتمالا شمار ناوگان قایقهای مهاجم آن را دو برابر خواهد کرد.
نیوزیلند تاکید کرده است که با توجه به سیاست هستهای نبودن خود، قصد ندارد به عضویت کامل این پیمان درآید. وزیر دفاع این کشور گفت: «تعهدات قانونی و مسئولیت اخلاقی ما برای پایبندی به هستهای نبودن، نباید فدای» عضویت در اوکوس شود.
او گفت «[عضویت] به گونهای فناوری مربوط خواهد بود... که برای حفاظت از کارکنان دفاعی لازم است؛ [که] معمولا [به معنای] امکان آگاهی دامنهای [هوشیاری در قبال آنچه در پیرامون میگذرد، است]، پس یعنی [مشارکت در حد دریافت] فناوری نظارتی و فناوری رادیویی، که این امکان را برای ما فراهم میکند.»
رکن دوم این پیمان شامل به اشتراک گذاشتن فناوریهای پیشرفته نظامی و هوش مصنوعی است.
اوایل ماه جاری، آقای لیتل با کرت کمپبل، هماهنگکننده شورای امنیت کاخ سفید، دیدار کرد و در پی آن، این مقام رسمی ایالات متحده گفت به نظر واشنگتن، قابلیت پیوستن نیوزیلند به بخشهای غیرهستهای پیمان اوکوس موجود است.
کمپبل گفت: «خرسندیم که کشورهای زیادی خواستار پیوستن به ما برای همکاری در زمینه تازهترین فناوریهای روز، مثلا در عرصه سایبری، هایپرسونیک، فهرست بلندبالایی میتوان دید، و بسیار خوب است که میبینیم نیوزیلند نیز تمایل دارد.»
© The Independent