میزان، مرکز رسانه قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران، روز یکشنبه، ۲۷ فروردین (۱۶ آوریل)، پس از بالغ بر سه سال، رای متهمان پرونده شلیک به هواپیمای اوکراینی را که به کشته شدن ۱۷۶ مسافر و خدمه این هواپیما منجر شد، اعلام کرد.
در رای اعلامشده، متهم ردیف اول این پرونده در مسند «فرمانده سامانه دفاعی تور ام یک» به اتهام «مباشرت در قتل شبهعمد سرنشینان هواپیمای اوکراینی» به تحمل سه سال حبس تعزیری، و نیز به دلیل «لغو دستور ابلاغی و با توجه به گستردگی آثار و تبعات این اقدام»، به حداکثر مجازات (۱۰ سال حبس تعزیری) نیز محکوم شده است.
بر اساس حکمهای صادرشده برای متهم ردیف اول که هویتش مشخص نیست، او در مجموع به ۱۳ سال حبس تعزیری محکوم شده است که اشد مجازات، یعنی ۱۰ سال حبس، با احتساب ایام بازداشت قبلی، میتواند اجرا شود.
به سخن دیگر، میتوان گفت متهم ردیف اول این پرونده کمتر از هفت سال دیگر از زندان آزاد میشود.
خبرگزاری ایسنا در این مورد نوشت متهم ردیف اول علاوه بر حبس، به پرداخت دیه در حق اولیای دمی که مطالبه دیه داشتهاند، نیز محکوم شده و دادگاه برای این متهم، مجازات تکمیلی نیز در نظر گرفته است.
در دادنامه آمده است متهم ردیف اول، که فرمانده سامانه دفاعی «تور ام یک» بود، به تصور اینکه ویژگیهای «هدف» شبیه به موشک کروز بوده، برخلاف دستور پست فرماندهی و بدون اخذ مجوز و مغایر با دستورالعملهای مربوطه، به شلیک دو فروند موشک به سمت هواپیمای «پیاس۷۵۲» اقدام کرده است.
ایسنا همچنین نوشت بر اساس اظهارات مسئول میز پست فرماندهی، طی پیام هشداری، به تمام مواضع پدافندی اعلام شده بوده هیچکس حق ندارد بدون هماهنگی فرماندهی، اقدامی انجام دهد.
با شرحی که در دادنامه متهمان این پرونده آمده است، میتوان گفت دادسرای نظامی کوشیده است هیچ اتهامی متوجه فرماندهان و مسئولان بالاتر از متهم ردیف اول نباشد و پرونده شلیک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به هواپیمای اوکراینی، تحت عنوان «خطای انسانی»، مختومه اعلام شود.
حکم متهمان شلیک به هواپیمای اوکراینی در حالی منتشر میشود که سال گذشته چهار کشور کانادا، سوئد، اوکراین و بریتانیا، شلیک موشکی سپاه پاسداران را به این هواپیما، عامدانه توصیف کردند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
از سوی دیگر، و پس از انتشار رای دادسرای نظامی در این پرونده، کوروش دوستدار، سخنگوی انجمن خانوادههای جانباختگان هواپیمای اوکراینی، با انتشار توییتی در واکنش به صدور این حکم، نوشت این انجمن، دادگاههای «رژیم اسلامی» را دارای صلاحیت نمیداند و رای آنها را به رسمیت نمیشناسد. او همچنین نوشت این انجمن خانوادهها خواهان برگزاری یک دادگاه بینالمللی بیطرف برای محاکمه عاملان این جنایت است، و «ما مشتاق برگزاری برگزاری دادگاهی عادلانه در ایران آزادیم».
حامد اسماعیلیون، سخنگوی پیشین انجمن خانوادههای جانباختگان هواپیمای اوکراینی، نیز با انتشار متنی در حساب اینستاگرام خود در واکنش به صدور این حکم، نوشت: «عدالت در جمهوری اسلامی این شکلیست. چند سال حبس برای مشتی دونپایه به جرم قتل عمد و وحشیانه ۱۷۶ نفر و کودکی به دنیا نیامده. حکم دادگاه نمایشیشان را صادر کردند. دادگاه واقعی پرواز PS752 روزی با نشستن علی خامنهای، حسین سلامی، امیرعلی حاجی زاده، علی شمخانی، باقری، جواد ظریف و دیگر شرکای جرم بر نیمکت متهمین، برگزار خواهد شد.»
قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد در این پرونده، ۱۰ نفر متهم شدهاند و برای متهمان ردیف دوم تا دهم، احکام یک تا سه سال حبس صادر شده است.
همچنین، به نوشته خبرگزاری ایسنا، مبلغ ۱۵۰ هزار دلار یا معادل یورویی آن نیز به مثابه «پرداختهای دلجویانه فارغ از رسیدگیهای قضایی» برای هر جانباخته هواپیمای اوکراینی در نظر گرفته شده است که به خانوادههای این افراد تعلق میگیرد.
پرواز ۷۵۲ خطوط هوایی اوکراین صبح ۱۸ دی ۱۳۹۸، هدف موشکهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار گرفت که به سرنگونی این هواپیما و کشته شدن ۱۷۶ سرنشین و خدمه آن منجر شد.