برنامه جهانی غذای سازمان ملل (WFP)، روز پنجشنبه ۱۴ اردیبهشت (۴ مه)، در تازهترین گزارش خود درمورد افغانستان گفت: «پیشبینی میشود که نزدیک به ۲۰ میلیون نفر بین نوامبر ۲۰۲۲ و مارس ۲۰۲۳، بهشدت در ناامنی غذایی قرار داشته باشند.» این سازمان اعلام کرده است که از این میان، شش میلیون نفر در مرحله طبقهبندی اضطراری قرار دارند و دستکم چهار میلیون نفر که بیشترشان کودکاناند، دچار سوءتغذیه شدید شدهاند.
برنامه جهانی غذای سازمان ملل میزان جمعیت نیازمند کمک بشردوستانه در سال ۲۰۲۳ در افغانستان را ۲۸.۳ میلیون نفر تخمین زده است. این سازمان اعلام کرده که در ماه آوریل ۲۰۲۳، به بیش از ۹.۲ میلیون نفر کمک غذایی و امکانات معیشتی رسانده است. این سازمان در سه ماه نخست ۲۰۲۳، به بیش از ۱۴ میلیون نفر کمک کرده بود.
بر اساس گزارشهای سازمان ملل متحد، کاهش میزان کمکها بهدلیل کمبود شدید بودجه رخ داده است. پیش از این نیز برنامه جهانی غذا اعلام کرده بود که بهدلیل کمبود بودجه مجبور است میزان افراد تحت حمایت را کاهش دهد.
در گزارش جدید این سازمان آمده است: « برنامه جهانی غذا، کمکهای اضطراری به چهار میلیون نفر دیگر را در ماه مه قطع خواهد کرد، زیرا با محدودیتهای شدید بودجه مواجه است.» این سازمان گفته است که از ابتدای ماه آوریل درمجموع هشت میلیون نفر در افغانستان، از دریافت کمکهای غذایی محروم شدهاند.
علاوه بر این، این سازمان اعلام کرده است که بهدلیل کمبود بودجه، میزان جیره غذایی برای خانوادههایی که در وضعیت شدید گرسنگی قرار دارند نیز ۵۰ درصد نسبت به گذشته کاهش مییابد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سازمان جهانی غذا پیشتر نیز از کاهش شدید بودجه خبر داده بود. این سازمان در گزارش جدید خود یکی از دلایل کاهش بودجههای کمکی را وضع محدودیتهای طالبان علیه زنان امدادرسان و کارمندان ادارات سازمان ملل عنوان کرده است.
پس از ماه نوامبر ۲۰۲۲ که طالبان فعالیت زنان در ادارات غیردولتی و سازمانهای بینالمللی را منع کردند، شمار زیادی از سازمانها و کشورهای کمککننده از اهدای کمک مالی به افغانستان منصرف شدند و برخی از نهادها نیز فعالیتهایشان را متوقف کردند.
با این حال، کمک نقدی آمریکا در بستههای ۴۰ میلیون دلاری همچنان ادامه دارد. گزارشها حاکی از آن است که طالبان با روشهای مختلف از بودجههای کمکی به نفع خودشان استفاده میکنند و حتی مانع رسیدن کمکهای لازم به افراد نیازمند میشوند.
بازرس ویژه آمریکا در امور بازسازی افغانستان (سیگار) در آخرین گزارش خود اعلام کرد که این نهاد و نیز دولت آمریکا، اطلاع دقیقی درمورد چگونگی استفاده طالبان از بستههای کمکی آمریکا ندارند. این در حالی است که این سازمان اعلام کرده در یک سال و ۹ ماه گذشته پس از سلطه طالبان بر افغانستان، آمریکا دو میلیارد دلار پول نقد در افغانستان هزینه کرده است.