آمریکا برای عملیات تجسس در افغانستان از نسل جدید پهپادها استفاده می‌کند

وزارت دفاع آمریکا می‌گوید برای هدف قرار دادن پناهگاه‌های تروریست‌ها که در افغانستان پنهان شده‌اند و برای حمله به منافع آمریکا برنامه‌ریزی می‌کنند، این پرواز‌ها ضروری است

یک هواپیمای بدون سرنشین نیروی هوایی آمریکا  در آسمان افغانستان-www.af.mil

وزارت دفاع آمریکا در نظر دارد برای افزایش پرواز‌های شناسایی بر فراز افغانستان و شکار تروریست‌ها، نسل جدیدی از هواپیما‌های بدون سرنشین را استفاده کند. پنتاگون می‌گوید آزمایشگاه تحقیقاتی نیروی هوایی آمریکا (AFRL) می‌خواهد تا ژوئیه آزمایش‌های تازه‌ای روی هواپیما‌های بدون سرنشین آمریکا انجام دهد تا زمان حضور بر فراز افغانستان افزایش یابد.

پس از خروج آمریکا از افغانستان در اوت ۲۰۲۱، فرماندهان نظامی این کشور گفتند برای تداوم مبارزه با تروریست‌ها و جلوگیری از تبدیل شدن افغانستان به پناهگاه گروه‌های تروریستی، باید نظارت دایمی بر این کشور وجود داشته باشد. با این حال، به دلیل همکاری نکردن کشور‌های همسایه افغانستان، آمریکا مجبور است پرواز‌های شناسایی بر فراز افغانستان را از پایگاه‌های خود در کشور‌های حاشیه خلیج فارس، و نیز پایگاه نظامی‌اش در عربستان سعودی، انجام دهد. 

اما به دلیل بعد مسافت و نیاز به سوخت‌رسانی به هواپیماهای بدون سرنشین، پروازهای شناسایی کمتری صورت می‌گیرد. به گزارش وبسایت تخصصی نظامی (DEFENSE DAILY)، دفتر معاون وزارت دفاع آمریکا در امور سیاست‌گذاری گفته است که وزارت دفاع آمریکا در نظر دارد پلتفرم تازه‌ای بر روی هواپیما‌های بدون سرنشین MQ-9 Reaper که از پیشرفته‌ترین هواپیما‌های بدون سرنشین است، ایجاد کند تا زمان بیشتری در آسمان باقی بمانند. دفتر معاون وزیر دفاع آمریکا خاطرنشان کرد در حال حاضر مسیر پایگاه‌های نظامی فعلی آمریکا تا آسمان افغانستان طولانی است و برای حفظ سوخت برای برگشت به پایگاه، هواپیما‌ها زمان کمتری را در آسمان افغانستان سپری می‌کنند.

با ایجاد این پلتفرم و آغاز پرواز‌های آزمایشی که در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۳ صورت خواهد گرفت، امکان باقی ماندن هواپیما‌های بدون سرنشین در آسمان افغانستان بیشتر می‌شود. وزارت دفاع آمریکا می‌گوید برای هدف قرار دادن پناهگاه‌های تروریست‌ها که در افغانستان پنهان شده‌اند و برای حمله به منافع آمریکا برنامه‌ریزی می‌کنند، این پرواز‌ها ضروری است.  

پیش از این مایکل کوریلا، رئیس فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام)، در جلسه استماع کمیته دفاعی مجلس نمایندگان ایالات متحده گفت در حال حاضر سنتکام با کمبود اطلاعات و نیاز به جمع‌آوری اطلاعات از داخل افغانستان روبرو است و این مسئله می‌تواند برای شناسایی اهداف گروه داعش، آن را با چالش مواجه کند. او گفت: «در حالیکه می‌توانیم خطوط گسترده برنامه‌ریزی برای حمله را ببینیم، از [امکان دستیابی به] جزئیات لازم برای دیدن تصویر کامل این تهدیدها برخوردار نیستیم.»

کوریلا همچنین گفت سنتکام در حال سرمایه‌گذاری روی نسل بهتر هواپیماهای بدون سرنشین برای حضور درازمدت‌تر و در ارتفاع بالاتر برای جمع‌آوری اطلاعات بیشتر است، «زیرا در حال حاضر ۸۰ درصد انرژی ما صرف طی مسیر به منطقه می‌شود و فقط ۲۰ درصد زمان برای شناسایی صرف می‌شود». 

دولت آمریکا پس از خروج از افغانستان در اوت ۲۰۲۱، از کشور‌های همسایه خواست تا برای نظارت و ردگیری گروه‌های تروریستی در افغانستان، به‌ویژه داعش، اجازه ایجاد پایگاه نظامی در کشور خود به آمریکا دهند. اما هیچ‌یک از کشور‌های همسایه افغانستان، از جمله پاکستان، حاضر نشدند پایگاه در اختیار آمریکا قرار دهند. ناگزیر، ارتش آمریکا از پایگاه‌های دورتر از فضای افغانستان، مانند پایگاه‌های نظامی در کشور‌های حاشیه خلیج فارس، برای ماموریت‌های تجسسی خود استفاده می‌کند. اما پرواز از این پایگاه‌ها مقرون‌به‌صرفه نیست. 

تقویت هواپیما‌های بدون سرنشین برای باقی ماندن زمان بیشتر در آسمان افغانستان، این فرصت را در اختیار آمریکا می‌گذارد که با دقت بیشتری فعالیت سازمان‌های تروریستی را ردگیری کند. 

بیشتر از جهان