اعدام ناگهانی صالح میرهاشمی، مجید کاظمی و سعید یعقوبی، سه جوان متهم در پرونده معروف به «خانه اصفهان» که حکمشان بامداد جمعه، ۲۹ اردیبهشت اجرا شد، موجی از خشم و بهت را میان ایرانیان به وجود آورد.
اجرای احکام اعدام درحالی رخ داده است که وکلا و نزدیکان این سه جوان میگویند «اعترافات اجباری» اخذ شده از آنها تحت «شکنجه» صورت گرفته و تیراندازیشان به سمت ماموران جمهوری اسلامی در جریان خیزش سراسری، «به هیچ عنوان صحت ندارد.»
قوه قضائیه جمهوری اسلامی ادعا کرده بود این سه معترض در کشتن دو بسیجی به نامهای محسن حمیدی و محمد كریمی و یک سرهنگ یگان ویژه به نام اسماعیل چراغی، در اعتراضات شامگاه ۲۵ آبان ۱۴۰۱ در محله خانه اصفهان دست داشتهاند و به همین دلیل به اتهام «محاربه» و «قتل» هر سه نفر را اعدام کرد؛ ادعایی که هنوز هیچ تصویر، مدرک یا ویدیویی بابت اثبات آن منتشر نشده است.
تنها در ۱۹ روزی که از ماه مه ۲۰۲۳ گذشته است، جمهوری اسلامی ۹۳ شهروند را به اتهامهایی همچون شرکت در اعتراضات خیابانی، برهم زدن امنیت ملی، قتل ماموران حکومتی یا قاچاق مواد مخدر که دادسری تمامی این پروندهها در روندی غیرشفاف و مبهم صورت گرفته، اعدام کرده است، تا همچنان رکورددار تعداد اعدام نسبت به جمعیت کشور، در دنیا باشد.
مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت در زاهدان، امروز در خطبههای نماز جمعه این شهر گفت: «با اعدام نمیتوان جلوی مردم را گرفت. این اعدامها به ضرر کشور و دین است. فردی گفته بود که ما را دین میکشد، این سخن من را بسیار تکان داد. در اسلام این اعدامها نیست و نباید جهانیان این اعدامها را به نام دین ثبت کنند.»
این درحالی است که با توجه به استقرار نظام «جمهوری اسلامی» در ایران و همزمانی اعدام تمامی معترضان با اذان صبح به خاطر قوانین شرعی، شهروندان زیادی طی ماههای اخیر، خشم و نفرت خود از اجرای احکام اسلامی علیه شهروندان را در شبکههای اجتماعی فریاد زدهاند.
پس از انتشار خبر اعدام سه معترض دیگر، شهروندان زیادی در ایران، از پنجرههای منازل خود علیه جمهوری اسلامی شعار دادند و در شبکههای اجتماعی نیز خواستار برگزاری مجدد اعتراضات خیابانی شدند. بر اساس ویدیوهای ارسالی برای ایندیپندنت فارسی، در پایتخت ایران و محلههایی همچون اکباتان، گیشا، تهرانپارس، شهرزیبا، شهرک غرب، تهرانسر، صادقیه، سعادتآباد و ...، تهرانیها شعارهایی همچون «جمهوری اعدامی نمیخوایم»، «مرگ بر خامنهای لعنت بر خمینی» و «میجنگیم میمیریم ایران رو پس میگیریم» را فریاد زدند.
محمد هاشمی، پسر خاله مجید کاظمی، یکی از اعدامشدگان صبح امروز، در صفحه توییتر خود نوشت که «بعد از کشتن مجید، برادرش محسن کاظمی رو چند دقیقه پیش بازداشت کردند» و در ادامه خبر داد که «قرار است تا دقایقی دیگر مجید در آرامستان حبیبآباد، سعید در کردسفلی و صالح در بلطاق، در سکوت و توسط نیروهای جمهوری اسلامی به خاک سپرده شوند.»
روز ۲۰ اردیبهشتماه و ساعاتی پس از آنکه هفت نفر دیگر در این روز و بر اساس قوانین جمهوری اسلامی در ایران اعدام شدند، علی بحرینی، نماینده و سفیر دائم جمهوری اسلامی در سازمان ملل به ریاست مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر سازمان ملل منصوب شده بود، که این اتفاق نیز خشم شهروندان زیادی را در ایران در پی داشت.
احسان پیربرناش، روزنامهنگار و طنزنویس که ۶ ماه قبل به اتهام شرکت در اعتراضات خیابانی در ایران بازداشت شده بود، توییت کرد: «ما به شکل آزاردهندهای تنهاییم؛ جمهوری اسلامی اعدام میکنه، سازمان ملل جایزه میده و مجامع حقوقبشری محکوم میکنن و این چرخه تا تموم شدن همه ما ادامه پیدا میکنه. ما چندین میلیون آدم تنهاییم که تنها راه نجاتمون، خودمونیم.»
در همین حال، هانا نیومن، عضو پارلمان اتحادیه اروپا، روز جمعه در واکنش به اعدام سه جوان اصفهانی توییت کرد که «دنیا بیدار شو» و در ادامه افزود: « مردم خودش را میکشد، کل منطقه را ترور میکند، تنها مهمات به روسیه میفرستد، بمب هستهای میسازد، تهدیدی برای جهان است. من به مبارزه برای پاسخ مناسب اتحادیه اروپا به همه اینها ادامه خواهم داد. آنچه در حال حاضر انجام میدهیم کافی نیست.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
تئو فرانکن، نماینده پارلمان بلژیک اعلام کرد: «سه جوان امروز به دست رژیم ظالم آیت اللهها اعدام شدند. جنایت آنها؟ اعتراض برای آزادی. این رژیم تهدیدی بزرگ برای خاورمیانه، غرب و صلح جهانی است.»
نوربرت روتگن، نماینده پارلمان آلمان، در توییتی در واکنش به اعدام مجید کاظمی، صالح میر هاشمی و سعید یعقوبی نوشت: «کسی نمیداند آیا میشد آنها را نجات داد یا نه، اما آلمان و اتحادیه اروپا هیچ تلاشی نکردند.»
همچنین اعضا دیگری از پارلمان آلمان نیز تا ظهر روز جمعه، اعدام سه جوان اصفهانی را محکوم کردند و خواستار افزایش تلاشهای جهانی برای بسته شدن سفارتخانههای جمهوری اسلامی و قرار دادن نام سپاه پاسداران در لیست گروههای تروریستی اروپا شدند.
از طرف دیگر سایمون بیرمنگام، رهبر حزب لیبرال در سنا استرالیا، در توییتی در واکنش به اعدام اعدام صالح میرهاشمی، مجید کاظمی و سعید یعقوبی نوشت که «اخبار اعدامهای بیشتر در ایران بار دیگر سبوعیت رژیم حاکم بر ایران علیه مردم خودش را یادآوری کرد.»
داریوش اقبالی، خواننده سرشناس ایرانی نیز امروز با بازنشر ترانه «دلم میخواد گریه کنم» یا «رازقی»، به اعدام سه جوان اصفهانی واکنش نشان داد و نوشت: «ما نشستيم و تماشا كرديم…».
یک کاربر توییتری نوشته است؛ جمهوری اسلامی این سه نفر را بدون دسترسی به دادرسی عادلانه اعدام کرد و جهان فقط نظارهگر موج اعدامها و این جنایات است.
خبرگزاری آسوشیتد پرس هم در خبر اعدام میرهاشمی، کاظمی و یعقوبی نوشته است که این اتفاق «باوجود مخالفت گروههای حقوق بشر» انجام شده است.
محمود امیری مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، در توییتی نوشت که اعدام صالح میرهاشمی، مجید کاظمی و سعید یعقوبی باید عواقب جدی برای جمهوری اسلامی داشته باشد و در غیر این صورت جان ۱۰۰ معترض دیگر در خطر خواهد بود.
در ادامه نینا نوید، رئیس عفو بینالملل مستقر در لندن، درباره اعدام سه معترض ایرانی به بیبیسی گفت که او نگران است که اعدامهای بیشتر در ایران انجام گیرد. بهگفته او ایران مسئول تقریبا ۶۵ درصد اعدامهای جهان است.