چگونه گروه هفت می‌تواند تحریم‌ها علیه روسیه را موثرتر کند

 در ماه‌های اخیر تحریم‌های زیادی علیه روسیه اعمال شده است و گروه هفت قصد دارد تحریم‌های بیشتری علیه مسکو اتخاذ کند

اورسولا فون در لاین و چارلز میشل در کنار رهبران گروه هفت در ژاپن ـ  Stefan Rousseau / POOL / AFP

انتظار می‌رود رهبران گروه هفت، اقتصادهای پیشرفته جهان، ‌در جریان نشست حال حاضر خود در هیروشیمای ژاپن مجموعه‌ای از تحریم‌های جدید علیه روسیه اتخاذ کنند.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، در این نشست حاضر است و حضور او می‌تواند بر اعمال تحریم‌های شدیدتر علیه مسکو تاثیرگذار باشد. روسیه در حال حاضر، رکورددار تحریم‌های جهانی است، اما جامعه جهانی با سوالی مهم روبروست: آیا این تحریم‌ها اثربخش‌اند؟

شارل‌ میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا معتقد است که «در تحریم‌های جدید کشورهای گروه هفت به‌دنبال اطمینان از تاثیرات عمده آن بر اقتصاد روسیه هستند.»

خبرگزاری آسوشیتدپرس در یک مقاله نگاهی به «تحریم‌های احتمالی جدید و تاثیر آن بر اقتصاد روسیه و آنچه که ممکن است گروه هفت در تحریم‌های جدید بگنجاند؟» انداخته است. شارل میشل، نخست‌وزیر پیشین بلژیک و رئیس شورای اتحادیه اروپا، می‌گوید: «‌هدف اصلی ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا، بستن تمامی منافذ روسیه به منابع حیاتی درآمدی است.» یکی از این منابع محدود کردن تجارت و صادرات الماس روسیه است. مسکو سالانه بیش از چهار میلیارد دلار، یک سوم از درآمد جهانی صادرات الماس خام در جهان را به دست می‌آورد.

پیش‌تر رهبران گروه هفت در نشست مجازی ماه فوریه اعلام کردند به‌زودی تحریم‌های جدیدی علیه صادرات روسیه اتخاذ خواهند کرد.همچنین به گفته اورزولا فن درلاین، رئیس کمیسیون اروپا، «هزینه‌های سنگینی» بر کشورهایی که از تحریم‌های روسیه طفره بروند، وارد می‌شود.او پیش‌تر اعلام کرد که «اتحادیه اروپا به همراه متحدانش» روسیه را از «فناوری، تجهیزات صنعتی و خدماتی که از ماشین جنگی این کشور حمایت می‌کنند، محروم می‌‌کند.»

چین در فهرست جدید تحریم‌ها!

یک مقام اتحادیه اروپا روز شنبه به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: «برخی از شرکت‌های چینی که گمان می‌رود قطعاتی را که می‌تواند برای تجهیزات نظامی استفاده شود به روسیه عرضه می‌کنند، در فهرست تحریم‌ها قرارمی‌گیرند.» پکن در ۱۵ ماه اخیر در هیچ یک از تحریم‌ها علیه روسیه مشارکت نکرده است. البته این کشور همواره «اتهام‌ها درباره صدور تسلیحات به روسیه» را انکار می‌کند.

تحریم‌های اتخاذشده علیه روسیه

فهرست تحریم‌هایی که کشورهای گروه هفت علیه روسیه در ماه‌های اخیر اتخاذ کرده‌اند بلند و طولانی است و به گفته دیپلمات‌های غربی، طولانی‌تر هم خواهد شد. لندن روز جمعه، از تحریم‌های جدید علیه روسیه خبر داد. دولت بریتانیا اعلام کرد غلات و فناوری‌های پیشرفته نظامی روسیه را هدف قرار می‌دهد. بریتانیا همچنین دارایی‌های ۸۶ فرد حقیقی و حقوقی از‌جمله شرکت‌های مرتبط با روس اتم را مسدود کرد.

وزارت خارجه بریتانیا اعلام کرد دارایی‌های حاکمیتی روسیه تا زمانی که «مسکو با پرداخت خسارتی که در اوکراین ایجاد کرده است موافقت نکند، مسدود خواهد ماند». ایالات متحده هم هفته گذشته تحریم‌های جدیدی علیه اعضای حلقه متحدان پوتین و خانواده‌های آن‌ها و بانک‌هایی که برای کرملین و ارتش روسیه حیاتی‌اند، اتخاذ کرد. ایالات متحده همچنین کارزاری‌ برای محدود کردن قدرت روسیه برای درآمدزایی در خارج از کشور ایجاد کرد. وزارت خزانه‌داری ایالات متحده تمام افراد و شرکت‌هایی که به شیوه‌ای در جهان به ارتش روسیه کمک می‌کنند را تحریم‌ کرده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این وزارتخانه یک گروه ویژه تنها برای بررسی وضعیت افراد و شرکت‌های مرتبط با روسیه ایجاد کرده است. وزارت خارجه ایالات متحده، روز جمعه، بیش از ۲۰۰ نهاد حقیقی و چندین کشتی و هواپیمای متنسب به روسیه را در فهرست جدید تحریم‌ها قرارداد. اتحادیه اروپا که تا پیش از جنگ اوکراین یکی از مهم‌ترین متحدان اقتصادی روسیه بود تحریم‌ها را تا حد زیادی مطابق با تصمیم‌های اعمال شده ایالات متحده، بریتانیا و کانادا اجرا کرده است. مقام‌های این اتحادیه می‌گویند از آنجایی که تمام ۲۷ کشور عضو باید به اتفاق آرا به توافق برسند، روند اتخاذ و اعمال تحریم‌ها کمی کندتر است.

تاکنون اتحادیه اروپا در ۱۰ مرحله تحریم‌های شدیدی، از ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ مصادف با آغاز حمله روسیه به اوکراین، علیه مسکو اتخاذ کرده است. این اتحادیه سرمایه‌های بیش از هزار مقام روسی و متحد کرملین را مسدود کرده است.

تحریم‌های بیشتر، چرا؟

کشورهای عضو گروه هفت اعلام کرده‌اند که با وجود تحریم‌های گسترده علیه روسیه در ماه‌های اخیر، این کشور موفق شده است در بسیاری از موارد از آن‌ها بگریزد. به گفته این کشورها، صادرات فناوری‌های پیشرفته از ریزپردازنده‌ و حسگرها برای موشک‌های کروز روسی گرفته تا تراشه‌های تجهیزات ارتباطی نظامی، راه خود را به روسیه باز کرده‌اند و در نهایت به سلاح‌های مورد استفاده علیه اوکراین در میدان نبرد بدل شده‌اند. فن در لاین، روز جمعه ۱۹ مه، گفت:«گروه هفت می‌خواهد این (واردات به روسیه) را متوقف کند.»

تاثیر تحریم‌ها

تا امروزتحریم‌های غرب، بانک‌ها، افراد ثروتمند و واردات فناوری‌های پیشرفته روسیه را تحت تاثیر قرار داده است.در ابتدای تحریم‌ها شاهد سقوط روبل بودیم و کمی بعد شرکت‌های خارجی از این کشور خارج شدند، سرمایه‌گذاری‌ها متوقف شد و قیمت‌ها هم افزایش یافتند. با این حال، مطالعات نشان می‌دهند تحریم‌ها آنچنان که انتظار می‌رفت وضعیت اقتصادی مردم روسیه را تحت تاثیر قرار نداده است.

هم‌زمان صادرات روسیه به چین، هند و ترکیه از زمان اعمال تحریم‌ها پس از حمله به اوکراین افزایش یافته، در حالی که صادرات روسیه به کشورهای غربی و متحدان آن‌ها مانند ژاپن و کره جنوبی به شدت کاهش یافته است. تحریم‌ها بر روی سوخت‌های فسیلی روسیه (مانند سقف قیمت نفت) کارساز بوده است، اما تاثیر آن‌ها با افزایش صادرات به چین و هند کم شده است. مسکو همچنین به واردات تراشه‌های کامپیوتری و سایر اقلام با فناوری پیشرفته از ایالات متحده موفق شده است. این محصولات از‌طریق سایر نقاط ترانزیتی جهان مانند هنگ کنگ و تایوان، وارد خاک روسیه می‌شوند. نشست رهبران گروه هفت که شامل کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، بریتانیا و ایالات متحده و همچنین اتحادیه اروپا می‌شود، از روز جمعه ۱۹ مه در هیروشمیای ژاپن آغاز شده است.