امارات متحده عربی روز چهارشنبه، ۳۱ مه (۱۰ خرداد)، اعلام کرد دو ماه پیش، پس از ارزیابی روابط امنیتی خود، از ائتلاف امنیتی دریایی خاورمیانه به رهبری ایالات متحده آمریکا خارج شده است.
به گزارش رویترز، ائتلاف امنیتی خاورمیانه یک گروه عملیاتی متشکل از ۳۴ کشور است که مقر آن در پایگاه دریایی آمریکا در بحرین قرار دارد و فعالیتش در عرصههایی مانند امنیت، مبارزه با تروریسم و مبارزه با دزدی دریایی در دریای سرخ و خلیج فارس متمرکز است.
برخی از مهمترین مسیرهای کشتیرانی جهان در این منطقه است که از سال ۲۰۱۹، و در جریان تنش بین آمریکا و جمهوری اسلامی ایران، شاهد چند حمله به کشتیها بود.
وزارت امور خارجه امارات متحده عربی با انتشار بیانیهای، در این مورد چنین نوشت: «در نتیجه ارزیابی مداوم ما از همکاری امنیتی موثر با همه شریکان، دو ماه پیش، امارات از مشارکت خود در ائتلاف نیروهای دریایی صرفنظر کرد.»
در این بیانیه آمده است که امارات متعهد به گفتوگو و تعامل دیپلماتیک برای پیشبرد امنیت و ثبات منطقه است و همچنان به تضمین امنیت ناوبری در دریاهایش مطابق با قوانین بینالمللی تعهد دارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پنج هفته پیش، جمهوری اسلامی ایران طی هفت روز دو نفتکش را در آبهای خلیج فارس، در نزدیکی تنگه هرمز، توقیف کرد. دومین نفتکش توقیف شده به نام نیووی از دبی به سمت بندر فجیره امارات در حال حرکت بود.
روز سهشنبه، ۳۰ مه (۹ خرداد)، وال استریت ژورنال با اشاره به توقیف این نفتکشها، به نقل از مقامهای آمریکایی و برخی منابع آگاه در خلیج فارس، نوشت امارات متحده عربی آمریکا را زیر فشار گذاشته تا گامهای بیشتری بهمنظور جلوگیری از اقدامهای تهران بردارد.
در بیانیه امارات متحده عربی درباره این موضوع تاکید شده است که گزارش وال استریت ژورنال درباره رنجش امارات از واکنش نشان ندادن آمریکا به توقیف نفتکشهای اخیر «توصیف نادرست» از گفتوگوهای دو کشور است.
وال استریت ژورنال در بخشی از گزارش خود نوشت: «شکایات اماراتیها، که در هفتههای اخیر به اطلاع مقامهای آمریکایی در ابوظبی و واشنگتن رسانده شده است، نشانه دیگری از بروز ناامیدی در میان شرکای خاورمیانهای آمریکا در مورد نقش واشنگتن در تامین امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز است، گذرگاهی که بیش از یکسوم نفت خام جهان از آن عبور میکند. مقامهای کشورهای حوزه خلیج فارس میگویند آمریکا در سالهای اخیر نتوانسته است برای جلوگیری از حملههای نیابتی [حکومت] ایران به اندازه کافی موفق باشد و این امر اعتماد متحدان آمریکا به تعهد واشنگتن در [تأمین امنیت] منطقه را ضعیف کرده است.»
به گزارش این رسانه، مقامهای آمریکایی گفتند نگرانیهای امارات را درک میکنند و برای جلوگیری از هدف حمله قرار گرفتن کشتیهای تجاری در منطقه، با شرکای خود در خلیج فارس همکاری میکنند.
پیش از انتشار این گزارش، علیرضا تنگسیری، فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، گفته بود آمریکا نباید در منطقه خلیج فارس حضور نظامی داشته باشد و وظیفه تامین امنیت این منطقه به عهده جمهوری اسلامی ایران است.