یک مقام ارشد دولت بایدن روز چهارشنبه ۱۰ خرداد تایید کرد که رسانههای اسرائیلی در مورد تلاشهای آمریکا برای عادیسازی روابط میان اسرائیل و عربستان سعودی «گزارش دروغ» دادهاند.
این سخنان پس از آن بود که برخی رسانههای اسرائیلی در گزارشهایی مدعی موفقیت مذاکرات و افشای جزئیات جدید شرطهای آمریکا و عربستان سعودی برای توافق با اسرائیل شدند.
به گزارش تایمز اسرائیل، باربارا لیف، معاون وزیر خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک، در جلسه کمیسیون فرعی روابط خارجی سنا در امور خاورمیانه، شمال آفریقا، جنوب آسیا و مرکز آسیا گفت: «در رسانهها گزارشهای دروغ زیاد و فضاسازی غیرواقعی زیاد، و گمانهزنیهای تهییجآمیز زیادی وجود دارد، بهخصوص در رسانههای اسرائیلی.»
او در ادامه توضیح داد که توافق اسرائیل و عربستان سعودی «بیتردید هدف نهایی» دولت بایدن است و شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، نیز بهصراحت گفته است «این مسئله را مدنظر دارد و گامی است که میخواهد بردارد».
معاون وزیر خارجه آمریکا گفت پیش از عادیسازی رسمی روابط، اورشلیم و ریاض میتوانند به توافقهای موقت برسند. لیف با اشاره به تصمیم عربستان سعودی و عمان به باز کردن حریم هواییشان به روی اسرائیل، آن را جزو توافقهای موقتی خواند که با میانجیگری دولت بایدن به دست آمده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گزارش تایمز اسرائیل، هفته گذشته، کانال ۱۲ اسرائیل گزارشهایی در مورد عادیسازی روابط این کشور و عربستان سعودی پخش کرد.
این شبکه در اولین گزارش مدعی شد که کاخ سفید توافق را مشروط بر این کرده است که دولت بنیامین نتانیاهو طرح اصلاحات قضایی را کنار بگذارد و گفتوگوهای صلح را با مقامهای فلسطینی از سر بگیرد.
یک روز بعد، کانال ۱۲ گزارش داد که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر، و الی کوهن، وزیر خارجه، در چارچوب مذاکراتی «بسیار پیچیده» با شاهزاده محمد بن سلمان در مورد آغاز پروازهای مستقیم بین دو کشور در ایام حج در ماه آینده، تلفنی صحبت کردهاند.
در این گزارش ادعا شد که مذاکرات شاهزاده محمد بن سلمان از بحرین و با میانجیگری عبداللطیف بن راشد الزیانی، وزیر خارجه بحرین، صورت گرفته است.
یک مقام ارشد دولت بایدن، در گفتوگو با تایمز اسرائیل، گزارشهای کانال ۱۲ را «خندهدار» خواند.
او گفت: «نمیدانم این گزارشگرها جزئیات را از کجا میآورند، اما این نوع اولتیماتومها شیوه کار ما نیست. ما توافقها را اینطوری نهایی نمیکنیم.» و در ادامه افزود گزارشهای نادرست به تلاشهای میانجیگرانه برای دستیابی به توافق آسیب میزند.
این در حالی است که عربستان سعودی همواره بر تعهدش به فلسطین تاکید کرده و گفته است فقط در صورتی با اسرائیل روابط دیپلماتیک عادی برقرار میکند که «راهحل دو کشور» برای رفع اختلاف میان اسرائیل و فلسطینیها عملی شود. با وجود این، دولت بایدن در تلاش است اورشلیم و ریاض به توافق برسند.
بهرغم خوشبینیها در اورشلیم، همسایگان عرب اسرائیل از سیاستهای خصمانه دولت بنیامین نتانیاهو در قبال فلسطینیها ابراز نارضایتی شدید کردهاند.
اما عربستان سعودی مایل است در گفتوگو با مقامهای دولت بایدن، شروطش برای عادیسازی روابط با اسرائیل را مطرح کند.
یک دیپلمات ارشد در امور خاورمیانه در ماه مارس به تایمز اسرائیل گفت ریاض از آمریکا خواسته است در قبال عادیسازی روابط با اسرائیل، به گسترش برنامه هستهای غیرنظامی عربستان سعودی چراغ سبز نشان بدهد.
به گفته این دیپلمات، عربستان سعودی همچنین عادیسازی روابط با اسرائیل را به گسترش روابط دفاعی با آمریکا منوط کرده است که تضمینهایی برای جلوگیری از خروج دولتهای بعدی از توافقهای تسلیحاتی موجود بین دو کشور را شامل میشود.
این دیپلمات با اشاره به اینکه مقامهای سعودی در گفتوگو با آمریکا، درخواست خاصی در مورد مسئله فلسطین مطرح نکردهاند، پیشبینی کرد احتمال دارد درخواست در مورد فلسطین در مرحله پایانی مذاکرات مطرح شود.