ژاپن قصد دارد به نخستین کشور در جهان تبدیل شود که برای تولید برق در مقیاس بالا، انرژی خورشیدی مورد نیاز را از فضا به زمین ارسال میکند.
بر اساس گزارشهای محلی، اولین فرستنده ماهوارهای تا سال ۲۰۲۵ با همکاری و مشارکت میان بخشهای عمومی و خصوصی به سرپرستی سازمان فضایی ژاپن، جاکسا، راهاندازی خواهد شد.
این ماهوارهها نیروی خورشیدی را به امواج میکرویوو [یا ریزموج] تبدیل میکنند و به ایستگاههای زمینی دریافتکننده امواج میفرستند و سپس این ایستگاهها آن را به انرژی الکتریکی تبدیل میکنند.
نائوکی شینوهارا، استاد دانشگاه کیوتو، به [روزنامه] نیککی گفت: «اگر بتوانیم این فناوری خود را جلوتر از سایر کشورهای جهان عرضه کنیم، درواقع ابزاری برای چانهزنی با دیگر کشورها در زمینه توسعه فضایی خواهد بود.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این طرح مفهومی که نخستین بار در سال ۱۹۶۸ ارائه شد، نسبت به نیروگاههای خورشیدی زمینی چند مزیت دارد؛ بهویژه اینکه میتواند بدون اینکه چرخه معمولی خورشید مانعی بر سر راهش باشد، به مدت طولانیتری از انرژی خورشیدی بهرهبرداری کند.
ریزموجها این قابلیت را دارند که از ابرها عبور کنند و بنابراین، این فناوری در شرایط آبوهوایی نامساعد نیز میتواند کار کند.
ژاپن پیشتر هم چند بار در این زمینه پیشگام بود و جایگاه نخست را به دست آورد و نخستین کشوری بود که در دهه ۱۹۸۰ انرژی را از طریق ریزموجها در فضا منتقل کرد.
دانشمندان جاکسا سال ۲۰۱۵ در همین زمینه به پیشرفت دیگری دست یافتند و شاهد ارسال ۱.۸ کیلووات برق به یک گیرنده مستقر در زمینی بودندــ مقداری که تقریبا برای تامین انرژی یک کتری برقی کافی است.
چند کشور و منطقه دیگری نیز در حال کار روی این فناوریاند. برای مثال، سازمان فضایی اروپا سال گذشته از طرحی رونمایی کرد تا کارآمدی انرژی خورشیدی مبتنی بر فضا را بسنجد.
هدف برنامه «سولاریس» این است که اروپا را در زمینه این منبع انرژی دستنخورده به یک رهبر جهانی تبدیل کند؛ با این امید که برنامه توسعه و ساخت آن در سال ۲۰۲۵ تنظیم و اجرا شود.
هنوز باید پژوهشهای بیشتری انجام شود تا این فناوری در مقیاسی قابلتوجه عملی و امکانپذیر شود. البته پیشرفتهای اخیر در سلولهای خورشیدی با راندمان بالا، انتقال انرژی بیسیم و مونتاژ رباتیک در مدار سبب شده است که چین و ایالات متحده نیز در حال کار برای یافتن راههایی برای بهرهبرداری از انرژی خورشیدی از فضا باشند.
از جمله نگرانیهایی که درباره این فناوری وجود دارد، تاثیر ریزموجهای توانپایین بر سلامتی انسانها، حیوانات و گیاهان است.
سانجی ویجندران، سرپرست اسا (ESA) در طرح پیشنهادی سولاریس، سال گذشته گفت: «اینها پرسشهای فنیاند که سولاریس آنها را بررسی خواهد کرد تا امکانپذیری این طرح مفهومی را بیشازپیش بسنجد.»
«مزیت دیگر این طرحها این است که هر پیشرفتی که در این زمینهها به دست میآید، به خودیخود ارزشمند خواهد بود و در بسیاری از عرصههای دیگر پرواز فضایی کاربرد دارد.»
© The Independent