یک نهاد پژوهشی بریتانیایی موسوم به السیس (alcis) روز سهشنبه ۱۶ خرداد (۶ ژوئن) با استناد به تصاویر ماهوارهای ادعا کرد که کشت کوکنار (خشخاش) در استان هلمند افغانستان به میزان قابلتوجهی کاهش یافته است.
بر اساس این پژوهش، طالبان در راستای مبارزه با کشت خشخاش در استان هلمند بیش از ۹۹ درصد موفق بودهاند. در این گزارش یادآوری شده است که بیش از ۵۰ درصد تریاک افغانستان قبلا در هلمند کشت میشد.
این نهاد پژوهشی ادعا کرد با بهرهگیری از تجزیه و تحلیل جغرافیایی دریافته که کشت مواد مخدر در جنوب افغانستان در مقایسه با سال گذشته، دستکم ۸۰ درصد کاهش یافته است که نتیجهای بیسابقه به شمار میرود.
پژوهشگران این نهاد معتقدند کاهش مستمر کشت خشخاش در این مقیاس در بلندمدت بر الگوهای قاچاق هرویین و جرائم سازمانیافته در سراسر جهان آثاری قابلتوجه به جا خواهد گذاشت.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بیش از ۸۰ درصد تریاک جهان در افغانستان تولید میشود. تریاک ماده اصلی تولید هرویین است.
در همین حال، یکی از شهروندان افغان که تا پیش از سرنگونی حکومت سابق افغانستان، در پروژه مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد فعالیت میکرد، توضیح داد که تنها با استناد با تصاویر ماهوارهای نمیتوان سطح زیر کشت خشخاش را برآورد کرد. او به شرط افشا نشدن هویت خود به ایندیپندنت فارسی گفت: «با توجه به تجربه من از علم سنجش از دور در بخش کوکنار، گزارش و تصاویر السیس بسیاربسیار بیکیفیتاند و با توجه به کیفیت پایین این تصاویر، این گزارش بهکلی غلط است.»
او افزود که اعلام کاهش سطح کشت کوکنار در افغانستان با استناد به تصاویر ماهوارهای تطهیر طالبان و بزرگنمایی مبارزه ادعایی آنان با مواد مخدر است.
ملا هبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان، آوریل ۲۰۲۲ فرمان ممنوعیت کشت، تولید، قاچاق، مصرف و خریدوفروش مواد مخدر در افغانستان را صادر کرد. او در ماه مارس ۲۰۲۳، بر لزوم سوزاندن مواد مخدر ضبطشده در ملاعام تاکید کرد. با این حال دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد سال ۲۰۲۲ اعلام کرد که در این سال، ۲۳۳ هزار هکتار زمین در افغانستان زیر کشت خشخاش رفته که نشاندهنده افزایشی سه برابری در مقایسه با سال ۲۰۲۱ است. در این گزارش ذکر شده بود که ممنوعیت کشت خشخاش به دستور رهبر طالبان، به افزایش بهای تریاک منجر شده است.
طالبان در مواردی کوشیدند که با رسانهای کردن اخبار تخریب مزارع کوکنار و سوزاندن مواد مخدر نشان دهند با مواد مخدر مبارزه میکنند؛ این در حالی است که در پی ممنوعیت کشت کوکنار، تجارت مواد مخدر در انحصار طالبان در آمد و تنها مزارع کشاورزانی که به طالبان وابسته نیستند، تخریب میشوند.
از زمان آغاز فعالیت طالبان در نیمه دوم دهه ۱۹۹۰ تاکنون، تجارت مواد مخدر بخشی جداییناپذیر از فعالیت این گروه بوده است. طالبان بخشی از هزینه جنگهای خود مقابل حکومت افغانستان و متحدان غربی آن را از طریق کشت، فراوری و حملونقل مواد مخدر بهدست میآوردند.
رحمتالله نبیل، رئیس امنیت ملی در حکومت پیشین افغانستان، پیشتر گفته بود که بیشتر نقلوانتقالات مواد مخدر را اختر محمد منصور، دومین رهبر طالبان، مدیریت میکرد.
اختر محمد منصور در سال ۲۰۱۶ در مسیر بازگشت از ایران طی یک حمله هوایی در پاکستان کشته شد.