ساکنان یک شهر داغدیده مرزی در اوگاندا، روز یکشنبه، ۱۸ ژوئن (۲۸ خرداد)، مراسم خاکسپاری عزیزان خود را که اخیرا در حمله یک گروه موتلف با داعش کشته شده بودند، آغاز کردند. گروه اسلامگرای موسوم به «نیروهای دموکراتیک متحد»، روابطی گسترده با داعش دارد و مسئول حمله اخیر به یک دبیرستان دانسته میشود که در جریان آن ۴۲ نفر کشته شدند. بیشتر کشتهشدگان (۳۸ نفر) دانشآموز بودند.
در عین حال، نیروهای امنیتی اوگاندا حضور خود را در مرزهای پرتلاطم این کشور با جمهوری دموکراتیک کنگو، افزایش دادند. منطقه شرقی کنگو در تسلط دولت مرکزی کینشاسا نیست و صحنه درگیری گروههای مسلح مختلف است. جنگ دوم کنگو که به دلیل درگیری کشورهای مختلف، به «جنگ بزرگ آفریقا» هم معروف است، سال ۲۰۰۳ با بنبست نظامی خاتمه یافت. اما بلافاصله در دو استان کیووی شمالی و جنوبی در کنگو درگیری آغاز شد و ۱۹ سال بعد، همچنان ادامه دارد. شهری نیز که در اوگاندا هدف حمله قرار گرفت، با استان کیووی شمالی هممرز است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سلوست ماپوزه، شهردار شهر امپوندوه-لوبیریا، گفت بستگان بیشتر کشتهشدگان برای تحویل گرفتن اجساد عزیزان خود به این شهر منطقه غربی اوگاندا آمدهاند. علاوه بر ۳۸ دانشآموز، یک نگهبان مدرسه و سه شهروند دیگر نیز کشته شدهاند. دستکم دو تن از قربانیان که از یک خانواده بودند، یکشنبه به خاک سپرده شدند.
جسد برخی کشتهشدگان چنان سوزانده شده بود که هویت آنان تشخیص داده نمیشد و بعضی دیگر نیز با شلیک گلوله یا ضربههای قداره کشته شدهاند. دبیرستان خصوصی و مختلط لوبیریا که هدف حمله قرار گرفت، حدود دو کیلومتر با مرز کنگو فاصله دارد. مقامهای کنگو باور دارند دستکم شش دانشآموز هم ربوده شده و در کنگو به کار اجباری واداشته شدهاند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، با صدور بیانیهای در این زمینه حملههای مزبور را محکوم کرد و خواهان تلاشهای دستهجمعی کشورهای منطقه بهمنظور مقابله با «فقدان امنیت فرامرزی بین کنگو و اوگاندا» و «احیای صلح پایدار در منطقه» شد.
گروه «نیروهای دموکراتیک متحد» گرایش اسلامگرایی دارد و در هر دو کشور اوگاندا و جمهوری دموکراتیک کنگو فعال است. این گروه فعالیت خود را در غرب اوگاندا آغاز کرد، اما وارد مناطق شرقی کنگو هم شده و بیش از ۲۰ سال است که در استان کیووی شمالی و نزدیکیهای مرز اوگاندا فعالیت دارد. این گروه در ماه مارس نیز در حملهای در شرق کنگو ۱۹ نفر را بهقتل رساند.
یووری موسوونی، رئیس جمهوری اوگاندا، نخستین بار روز یکشنبه به این حمله واکنش نشان داد و آن را «مجرمانه، از روی استیصال، تروریستی و بیهوده» خواند. او همچنین گفت بر شمار نیروهای مرزی در داخل خاک اوگاندا میافزاید. موسوونی از سال ۱۹۸۶ در قدرت است و روابط امنیتی نزدیکی با کشورهای غربی دارد.