یک مقام سریلانکایی روز جمعه ۲۳ ژوئن (۲ تیر) به رویترز گفت که آن کشور قرار است بهجای ۲۵۰ میلیون دلار بدهی نفتی به ایران، معادل این مبلغ به ایران چای صادر کند. سریلانکا اکنون با بحران اقتصادی مواجه است و سعی میکند صادرات خود را به بازارهای کلیدی افزایش دهد و از ذخایر ارزی خود محافظت کند.
به گزارش رویترز، این مبادله در سال ۲۰۲۱ برای نفت وارداتی سال ۲۰۱۲ توافق شد، اما بهعلت کمبود بیسابقه دلار در سریلانکا در سال گذشته، این تبادل به تاخیر افتاد. کمبود دلار باعث وقوع بدترین بحران مالی در بیش از هفت دهه در آن کشور شد.
نیراج ده مل، رئیس هیئت مدیره شرکت چای سریلانکا، به رویترز گفت: «این توافق برای ما بسیار بهموقع است، زیرا به بازار مهمی دسترسی پیدا خواهیم کرد و ایران و سریلانکا بدون وابستگی به دلار میتوانند تجارت کنند.» او افزود: «بر اساس این توافق، طی ۴۸ ماه، هر ماه معادل ۵ میلیون دلار چای به ایران صادر خواهد شد.» به گفته نیراج ده مل، سریلانکا قصد دارد با حدود ۲ میلیون دلار در ماه شروع کند.
بر اساس دادههای دولتی سریلانکا، چای سیلان، با محبوبیت جهانی، مهمترین صادرات و منبع کسب ارز برای آن کشور است. سال گذشته، ارزش صادرات چای سیلان به ۱.۲۵ میلیارد دلار رسید. به همین علت است که این کالا برای کشوری مانند سریلانکا، که دارای مشکل مالی است، بسیار مفید بوده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با توجه به دادههای رسمی، ایران یکی از اصلیترین خریداران چای سریلانکا بوده است، اما بهعلت تحریمهای آمریکا، صادرات چای به ایران بهتدریج کاهش پیدا کرده است. واردات چای سیلان به ایران از ۱۲۸ میلیون دلار در سال ۲۰۱۸ به ۷۰ میلیون دلار در سال گذشته رسیده است.
به نظر میرسد که قسمت مهمی از چای سریلانکا اکنون از طریق امارات متحده عربی به ایران صادر میشود. دادههای رسمی نشان میدهد که امارات متحده عربی واردات چای خود از سریلانکا را در سال گذشته به ۱۱۸ میلیون دلار افزایش داده است که بیش از دو برابر واردات ۴۸ میلیون دلاری پنج سال پیش است.
طبق توافق مبادله کالا بین سریلانکا و ایران، شرکت دولتی نفت سیلان، که نفت ایران را خریده است، به هیئت چای آن کشور روپیه میدهد تا آن را به صادرکنندگان سریلانکایی چای به ایران بدهد.
نیراج ده مل میگوید: «واردکنندگان چای ایرانی سپس بهای چای وارداتی را با ریال به شرکت ملی نفت ایران پرداخت میکنند.» او افزود: «ما منتظر نهاییسازی اسناد هستیم و امیدواریم از ماه ژوییه صادرات را آغاز کنیم.»
ذخایر ارزی سریلانکا در پایان ماه می به ۳.۵ میلیارد دلار افزایش یافت که بالاترین میزان در ۱۴ ماه گذشته است. این رشد با افزایش واریزها و بهبود وضعیت گردشگری و پس از گرفتن ۲.۹ میلیارد دلار کمک مالی از صندوق بینالمللی پول ممکن شده است.
ذخایر ارزی سریلانکا در پایان ماه می به ۳.۵ میلیارد دلار افزایش یافت که بالاترین سطح در ۱۴ ماه گذشته است. این رشد با افزایش واریزیها و بهبود وضعیت گردشگری و پس از کسب ۲.۹ میلیارد دلار کمک مالی از صندوق بینالمللی پول ممکن شده است.