یوگنی پریگوژین، رهبر گروه واگنر و یکی از افراد مورداعتماد ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، جمعه گذشته ۲ تیر ۱۴۰۲، با این ادعا که وزارت دفاع روسیه نهتنها از ارسال سلاح و مهمات به افراد تحت فرماندهی او که در جنگ اوکراین شرکت دارند، امتناع میکند، بلکه مواضع این گروه را نیز گلولهباران کرده است، علیه دولت روسیه شورش کرد. این شورش پیش از آنکه با میانجیگری الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهوری بلاروس، متوقف شود، روسیه را بهشدت نگران کرد.
در همین راستا، روزنامه العرب چاپ لندن در گزارشی مربوط به این رخداد، نوشت: برخی ابرقدرتها از جمله روسیه برای دستیابی به برنامههای خارجی خود، بهویژه برنامههای متعلق به مناطق درگیری و نفوذ جهانی، به استفاده از مزدوران جنگی و گروههای مسلح متوسل میشوند اما فراموش میکنند که شبهنظامیان مزدور همچنان یک شمشیر دولبه باقی میمانند و میتوانند ناگهان علیه آنها قیام کنند.
این روزنامه افزود: این گروهها میتوانند نظامهای سیاسی را که به آنها وابستگی دارند تهدید به سرنگونی کنند تا آنها را به پذیرش شرایط ناعالادنه خود وادارند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در این گزارش آمده است: کارشناسان بر این باورند که شورش ناگهانی رهبر واگنر و دردسرهایی که این گروه در چند ماه گذشته برای پوتین ایجاد کرده است، خطر اتکای کشورها به مزدوران جنگی را آشکار کرد؛ بهویژه اینکه گروههای مسلح یادشده میتوانند ناگهان به خار چشم کشورهایی که درصدد بهرهبرداری از آنها برآمدهاند، تبدیل شوند. افزون بر آن، این گروهها ممکن است با غافلگیر کردن نظامهای سیاسی حاکم، کشورها را دستخوش جنگ و خشونت کنند و چنان خسارتهای سنگینی به آنها وارد آورند که حتی دشمنان آنها هم قادر به تحمیل آن نباشند.
به نوشته روزنامه العرب، تحلیلگران معتقدند شورش مسلحانه گروه واگنر علیه دولت روسیه میتواند برای یوگنی پریگوژین و گروهش که در بسیاری از مناطق درگیری در جهان فعالیت دارند، پیامدهای بسیاری به دنبال داشته باشد. در این گزارش به نقل از ساموئل بندت، کارشناس مرکز تحلیل دریایی ایالات متحده، آمده است: «یوگنی پریگوژین باید از سمت فرماندهی گروه واگنر کنار رود، در غیر اینصورت، پیام تنش اخیر این خواهد بود که یک گروه مسلح میتواند یک دولت مقتدر را بهطور آشکار به چالش بکشد.»
از سوی دیگر، روزنامه العرب با اشاره به اظهارات راب لی، کارشناس ارشد موسسه تحقیقات سیاست خارجی مستقر در ایالات متحده، نوشت: پس از رخداد اخیر، «پوتین و سرویسهای امنیتی روسیه به احتمال زیاد به دنبال تضعیف گروه واگنر و کنار زدن پریگوژین از قدرت خواهند بود». او خاطرنشان کرد که این اقدام بر نیروهای واگنر که در خاورمیانه و آفریقا حضور دارند، تاثیر منفی بسیاری خواهد داشت.