اسجی شنکر، وزیر خارجه هند، میگوید که با توجه به اوضاع افغانستان، دولت هند اکنون تصمیم ندارد سفیری به کابل بفرستد. به گفته او، هند در موقعیتی نیست که بتواند درباره رویدادهای اخیر افغانستان قضاوت غیرواقعبینانه و زودهنگام کند.
شنکر، که در نشستی خبری در «مرکز بینالمللی هند» در دهلی نو صحبت میکرد، در پاسخ به پرسشی گفت که هند مصمم است برخی از فعالیتهای سفارتش را در کابل حفظ کند، اما به این زودی سفیری به افغانستان نخواهد فرستاد.
او با اشاره به اینکه هدف دهلی نو کمک به مردم افغانستان است، تاکید کرد: «ما تصمیم گرفتیم که سفارت خود را [در افغانستان] حفظ کنیم، اما نه در سطح سفیر. بسیاری از کشورهای دیگر همین کار را کردهاند. آنها سفیران خود را [از افغانستان] بازگرداندهاند. ما بر بخشهایی تمرکز داریم که باور داریم بر مردم افغانستان اثرگذار است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با این حال، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان، ضمن درخواست از هند برای اعزام سفیر به افغانستان تاکید کرد که هیچ تهدیدی علیه نمایندگی هند و کارمندانش در افغانستان وجود نخواهد داشت.
سخنگوی طالبان گفته است: «ما از آنها [هند] میخواهیم که سفارت خود را فعال سازند. ما اطمینان کلی میدهیم که هیچ خطری برای آنها در افغانستان وجود ندارد. همکاری دیپلماتیک از طریق سفارت ممکن است و این میتواند سبب افزایش تماسها و اعتماد بین دو کشور شود.»
پیش از این، شنکر گفته بود که هند، با هدف یافتن راههایی برای کمکرسانی و حمایت از مردم افغانستان در شرایط کنونی و به دور از مسائل سیاسی، یک تیم فنی به سفارت هند در کابل فرستاده است. به گفته وزیر خارجه هند، هدف این تیم نظارت بر اوضاع و پشتیبانی از مردم افغانستان در آن کشور است.
در مدت نزدیک به دو سال سلطه طالبان بر افغانستان، مقامهای هند همواره بر شکلگیری دولت فراگیر با حضور همه اقوام و گروههای سیاسی در افغانستان تاکید کردهاند.
در عین حال، هند در قالب مبادلات دیپلماتیک و کمکهای توسعهای از طالبان خواسته است اجازه صدور تروریسم از خاک افغانستان به هند ندهند. از سوی دیگر، حکومت طالبان نیز از هند خواسته است که در روند بازسازی افغانستان همکاری کند.
با توجه به نفوذ ژئوپلتیک فزاینده هند و علاقهمندی آن کشور به دسترسی به بازارهای آسیای میانه از طریق افغانستان، داشتن روابط عادی با طالبان مزیتی برای هند قلمداد میشود. این در حالی است که پاکستان، رقیب دیرینه هند، نیز برای دستیابی به گاز آسیای میانه از طریق افغانستان تلاش میکند.
در حالی که طالبان گروهی تحت حمایت پاکستان شناخته میشود، هند محتاطانه در حال افزایش نفوذ خود در افغانستان است. سال گذشته، انس حقانی، عضو ارشد شبکه حقانی، و ملا محمد یعقوب، وزیر دفاع طالبان، در مصاحبه با رسانههای هندی از علاقهمندی طالبان به برقراری روابط سیاسی با هند سخن گفتند. وزیر دفاع طالبان همچنین افزود که حاضر است افراد طالبان را برای فراگیری آموزشهای نظامی به هند بفرستد.