گاردین: امتناع بریتانیا از لغو تحریم‌های موشکی ایران به مثابه پایان برجام است

مطابق توافق جامع هسته‌ای ایران، برجام، قرار بود تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران در پاییز سال جاری لغو شوند

روزنامه گاردین چاپ لندن، می‌گوید که دولت بریتانیا با امتناع از لغو تحریم‌های موشکی ایران، توافق جامع هسته‌ای برجام را زیر پا می‌گذارد. 

به نوشته این روزنامه، بریتانیا و دو کشور دیگر اروپایی، فرانسه و آلمان، که توافق برجام را در ۲۰۱۵ امضا کرده‌اند، این تصمیم را گرفته‌اند و این سه کشور قصد ندارند تحریم‌های موشکی را علیه جمهوری اسلامی ایران، لغو کنند. 

این در حالی است که با وجود خروج دولت پیشین ایالات متحده از برجام در ۲۰۱۸، این سه کشور اروپایی در سال‌‌های اخیر از این توافق خارج نشدند. 

تحلیلگران می‌گویند که میزان غنی‌سازی اورانیوم ایران در ماه‌های اخیر به مرحله تولید تسلیحات هسته‌ای نزدیک شده است و تصمیم قدرت‌های اروپایی مبنی بر پابرجا نگه داشتن تحریم‌های موشکی که به نوعی احیای برجام را ناممکن می‌کند، تصمیمی بس خطرناک است. 

قاره سبز، از مهم‌‌ترین متحدان اوکراین در جنگ ۵۰۰ روزه این کشور علیه تهاجم روسیه است. در پی صادرات پهپادهای شاهد ایرانی به مسکو و استفاده متوالی ارتش روسیه علیه اوکراین از آن‌ها تا امروز، «تصمیم اروپایی‌ها به ادامه تحریم تسلیحاتی جمهوری اسلامی ایران» قاطع‌تر شده است. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

رافائل گروسی، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای، هفته گذشته اقرار کرد که توافق‌ها با تهران بر سر نظارت بر برنامه هسته‌ای این کشور، بسیار محدود و تضعیف شده است. 

این در حالی است که نمایندگان مجلس جمهوری اسلامی ایران به نصب برنامه‌ریزی‌شده حدود ۱۰ دوربین بازرسی در یکی از کارخانه‌های تولید سانتریفیوژ در سایت اصفهان، اعتراض دارند. 

جمهوری اسلامی ایران برخلاف بندهای مهم توافق جامع هسته‌ای در ۲۰۱۵، غنی‌سازی اورانیوم را از محدوده تعیین‌شده بالاتر برده و در حال غنی‌سازی بالای ۶۰ درصدی اورانیوم است.

تحریم‌های تسلیحاتی اتحادیه اروپا علیه جمهوری اسلامی ایران که بر اساس قطعنامه سازمان ملل متحد تنظیم شده‌اند، قرار است ۱۸ اکتبر سال جاری میلادی منقضی شوند. 

این قطعنامه و تحریم‌ها ی مبتنی بر آن، از ایران می‌خواهند که هیچ اقدامی در زمینه توسعه و ساخت موشک‌های بالستیک قادر به حمل کلاهک هسته‌ای انجام ندهد. 

این تحریم‌ها همچنین خریدوفروش و انتقال قطعات پهپادهای ایران را با برد بیش از ۳۰۰ کیلومتر، بدون مجوز سازمان ملل، ممنوع می‌کند. البته شواهد و اسنادی که اروپایی‌ها به دست آورده‌اند، نشان می‌دهند که تهران در ماه‌های اخیر شمار زیادی پهپاد به روسیه صادر کرده است. 

رسانه‌های آمریکایی در هفته‌های اخیر اعلام کردند که به زودی شاهد توافق قریب‌الوقوعی بین تهران و واشنگتن خواهیم بود. 

البته وزارت خارجه ایالات متحده بارها این اخبار را تکذیب، و اعلام کرده است که هیچ توافق قریب‌الوقوعی در راه نیست. 

اینک به نظر می‌رسد که با تعلیق رابرت مالی، فرستاده ویژه ایالات متحده در امور ایران، مذاکرات احتمالی پشت‌پرده با جمهوری اسلامی ایران موقتا متوقف شده باشد.  

همزمان، برخی از مهم‌‌ترین اعضای سابق دولت پیشین ایالات متحده، مایک پنس، معاون دونالد ترامپ، و مایک پمپئو، وزیر خارجه دولت پیشین، در کنفرانس شورای ملی مقاومت منتسب به سازمان مجاهدین خلق، شرکت کرده‌اند. 

در این کنفرانس، مایک پمپئو شدیدا از سیاست‌های کاخ سفید درباره تهران انتقاد کرد. پمپئو، دولت بایدن را که برای کسب توافق با ایران می‌کوشد، به «دولت زامبی‌ها» تشبیه کرد.

او در سخنان خود گفت که هرگونه معامله و توافق رسمی و غیررسمی با دولت جمهوری اسلامی ایران، فاجعه بزرگی برای مردم ایران خواهد بود. پمپئو گفت: « دیکتاتورهای تهران نمی‌گذارند چیزی از نتیجه لغو تحریم‌ها شامل حال مردم ایران شود. آن‌ها سرمایه ناشی از لغو تحریم‌ها را برای ساخت پهپادها و صادرات آن به روسیه استفاده می‌کنند.» 

جان بولتون، مشاور سابق امنیت ملی آمریکا، که در سال‌های اخیر از مهم‌ترین سیاستمداران آمریکایی حامی سازمان مجاهدین بوده است، نیز در این نشست گفت که راه تغییر در ایران، از «کمک بیشتر به رژیم جمهوری اسلامی و نجات آن‌ها نمی‌گذرد».

لیز تراس، نخست‌وزیر پیشین بریتانیا که او نیز در این نشست شرکت کرده بود، در سخنرانی خود تاکید کرد که موضوع حیاتی این است که به هر وسیله‌ای، حکومت ایران به سلاح هسته‌ای دست نیابد. 

تراس، حکومت جمهوری اسلامی ایران را «بازی‌دهنده» خواند و اعلام کرد که غرب نباید اجازه دهد تهران همچنان به بازی دادن کشورهای اروپایی و ایالات متحده ادامه دهد.