موسی اسماعیلی، از فعالان سیاسی کرد، در بازداشتگاه وزارت اطلاعات به قتل رسید. به گزارش ههنگاو، این جوان ۳۵ ساله اهل روستای پسوی از توابع شهرستان پیرانشهر زیر شکنجه ماموران جمهوری اسلامی کشته شده است.
بر اساس این گزارش، اداره اطلاعات ارومیه روز شنبه ۱۷ تیر، با خانواده موسی اسماعیلی تماس گرفته و بدون هیچ توضیحی به آنها اعلام کرده است که برای تحویل گرفتن پیکر فرزندشان به این نهاد امنیتی مراجعه کنند.
پس از مراجعه خانواده موسی اسماعیلی به این نهاد امنیتی به آنها گفته شد که فرزندشان جان خود را از دست داده است، اما ماموران نهتنها جنازه را به این خانواده تحویل ندادند بلکه به آنها گفتند که حق ندارند در مسجد مراسم ختم برگزار کنند.
نیروهای اداره اطلاعات شامگاه یکشنبه ۱۷ اردیبهشت موسی اسماعیلی، جوان ۳۵ساله اهل روستای پسوی از توابع پیرانشهر، را بدون ارائه حکم و طی مراحل قانونی بازداشت و خودرو شخصی او را نیز توقیف کردند.
این زندانی سیاسی حدود ۶۲ روز در بازداشت این نهاد امنیتی قرار داشت و طی این مدت از حق داشتن وکیل و همچنین تماس با خانواده محروم بود و خانواده او تا مدتها از محل نگهداری، بازداشت و اتهاماتش خبر نداشتند.
خبرگزاری ههنگاو به نقل از یک منبع نزدیک به خانواده اسماعیلی، نوشت ماموران امنیتی بدون هیچ توضیحی یا ارائه مدارکی مبنی بر طی هرگونه روند قضایی و محاکمه به خانواده اعلام کردند که موسی اعدام شده است، اما خانواده اسماعیلی که در ایام بازداشت بهشدت پیگیر وضعیت فرزندشان بودند، بر این باورند که هیچ گونه محاکمه یا دادرسی برای فرزندشان انجام نشده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
از طرف دیگر صدور حکم اعدام و اجرای آن طی کمتر از ۶۲ روز ممکن نیست و فرایند اداری آن بیش از این طول میکشد. موسی اسماعیلی هم در هیچ دادگاهی حاضر نشده بود که با این سرعت به اتهاماتش رسیدگی شود و مراحل تجدید نظر انجام گیرد و حکم به تایید دیوان عالی کشور برسد و اجرا شود. اتهامات احتمالی موسی اسماعیلی نیز تا به امروز نامشخص است.
بر اساس این گزارش، خانواده اسماعیلی اعلام کردهاند که فرزندشان زیر شکنجه ماموران امنیتی کشته شده است. این مسئله هم قابلتوجه است که جسد مدت زیادی پس از مرگ در سردخانه نگهداری شده است تا در نهایت خانواده را مطلع کردهاند.
نهادهای امنیتی، مطابق رویه همیشگی، خانواده این فعال سیاسی کشتهشده را تهدید کردهاند که هرگونه اطلاعرسانی و رسانهای کردن موضوع عواقب جدی برای آنان خواهد داشت. پیش از این اعلام شده بود که موسی اسماعیلی از زمان بازداشت هیچ تماسی با خانوادهاش نداشته و پیگیریهای مکرر خانوادهاش از نهادهای امنیتی و قضایی متعدد با سکوت مقامها مواجه شده است. از زمان دقیق کشته شدن او نیز فعلا اطلاعی در دست نیست.
پیش از این نیز بارها خبرهایی مبنی بر قتل بازداشتشدگان به دست ماموران نیروی انتظامی، سپاه پاسداران، اطلاعات یا مسئولان زندان منتشر شده بود. جمهوری اسلامی در اکثر این موارد در قبال مرگ بازداشتشدگان مسئولیتی نمیپذیرد و از زیر بار مسئولیت کشتن آنها شانه خالی میکند.
به گزارش ههنگاو، طی شش ماه نخست سال ۲۰۲۳ دستکم ۲۰ زندانی در زندانهای جمهوری اسلامی ایران کشته شدهاند که ۱۳ نفر از آنها یعنی حدود ۶۵ درصد زندانیان کرد بودهاند.