ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین پس از دیدار با رجب طیب اردوغان همتای ترکاش، در پانصدمین روز حمله روسیه، از مردم «شجاع» اوکراین قدردانی کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، زلنسکی با انتشار یک ویدئو بدون تاریخ از بازدیدش از جزیره مار در دریای سیاه، این جزیره را نمادی از مقاومت اوکراین در برابر روسیه خواند و ضمن قدردانی از سربازان کشورش برای مقابله با نظامیان روسیه، گفت: «اشغالگران این جزیره را همچون کل خاک اوکراین هیچگاه فتح نخواهند کرد چراکه ما کشور شجاعی هستیم.»
به گزارش سازمان ملل متحد، از زمان آغاز حمله روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ تاکنون نه هزار غیرنظامی از جمله ۵۰۰ کودک کشته شدهاند. بنا به تخمین سازمان ملل، آمار تلفات واقعی احتمالا بسیار بیشتر از این تعداد است.
در پانصدمین روز جنگ اوکراین، تبادل آتش میان نظامیان روسیه و ارتش اوکراین ادامه داشت. به گزارش وزارت کشور اوکراین، در حمله روسیه به شهر لیمان در شرق کشور دستکم هشت تن جان باختند و ۱۳ نفر دیگر زخمی شدند.
بنا به گزارش خبرگزاریهای روسیه نیز در اثر گلولهباران نیروهای اوکراین دستکم دو غیرنظامی در شهر اولشکی در جنوب روسیه کشته شدند.
بازگشت پنج فرمانده اوکراینی
زلسنکی در بازگشت از ترکیه به اوکراین، همچنین پنج فرمانده کشورش را که بنا به توافق مبادله اسرا، قرار بود تا پایان درگیری در ترکیه بمانند، همراه خود بازگرداند.
اعضای هنگ کرک آزوف به دلیل مقاومت سرسختانهشان از کارخانه فولاد آزوفستال در جریان محاصره چند ماهه شهر بندری ماریوپل با استقبال گرم اوکراینیها روبهرو شدند.
در مقابل، روسیه با محکوم کردن آزادی این فرماندهان، آن را نقض توافقات دوجانبه خواند. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در اینباره گفت: «بازگشت فرماندهان آزوف از ترکیه به اوکراین چیزی جز نقض مستقیم مفاد توافقهای موجود نیست.»
ریا، خبرگزاری روسیه به نقل از پسکوف نوشت که «بنا به توافقهای صورت گرفته، این فرماندهان قرار بود تا پایان جنگ اوکراین در خاک ترکیه بمانند».
مسکو آزادی این فرماندهان را نتیجه فشار شدید متحدان ترکیه در ناتو میداند. و کییف هم این رویداد را نشانه مثبتی از عضویت آینده خود در این ائتلاف نظامی تلقی میکند.
کاخ سفید: اوکراین به ناتو نمیپیوندد
در حالیکه رئیسجمهوری اوکراین برای جلب حمایت کشورهای عضو ناتو از الحاق کییف به بزرگترین ائتلاف نظمی دنیا، گفتگوهای مهمی داشته، خبرگزاری فرانسه به نقل از جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، نوشت که «اوکراین به ناتو نخواهد پیوست».
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این اظهارات دو روز مانده به نشست ناتو بیان میشود. نشستی که به گمان بسیاری از تحلیلگران موضوع پیوستن اوکراین به این ائتلاف نظامی بر آن سایه خواهد افکند.
سایه تهدید نیروگاه هستهای زاپوریژژیا بر ناتو
از سوی دیگر، در آستانه نشست ناتو در ویلنیوس، پایتخت لیتوانی، روسیه از رهبران ناتو خواست تا درباره نیروگاه هستهای اوکراین بحث و گفتوگو کنند.
در حالیکه انتظار میرود عضویت اوکراین در ناتو یکی از محورهای اصلی گفتوگوهای اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی در نشست روزهای ۱۱ و ۱۲ ژوئیه باشد، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز یکشنبه با متهم کردن اوکراین به «آسیب زدن نظاممند» به نیروگاه هستهای زاپوریژژیا، گفت که «توجه اصلی نشست ناتو باید به این موضوع معطوف شود».
ماریا زاخارووا، در پیامرسان تلگرام در مورد حادثه احتمالی در این نیروگاه هشدار دارد و نوشت که چنانچه اتفاقی بیافتد، پیامدهای آن گریبان بیشتر اعضای ائتلاف نظامی ناتو در منطقه را خواهد گرفت.
مسکو و کیيف هر دو یکدیگر را به برنامهریزی برای حمله به این نیروگاه که در منطقه تحت کنترل روسیه در خاک اوکراین و در نزدیکی خط مقدم درگیری روسیه با اوکراین قرار دارد، متهم میکنند.
ولودیمیر زلنسکی بارها درباره تهدید جدی در تاسیسات این نیروگاه هشدار داده و اخیراً گفته است که نیروهای روسی سقف چند رآکتور را مینگذاری کردهاند.
این در حالی است که کارشناسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی مستقر در این نیروگاه اعلام کردند که هنوز هیچ نشانهای از مین یا مواد منفجره در آن مشاهده نکردهاند. با این حال، آنها اطمینان بیشتر در اینباره را مشروط به دسترسی بیشتر به این نیروگاه دانستهاند.
نشست ناتو زیر تدابیر امنیتی شدید
ناتو ویلنیوس، در یک هزار کیلومتر نیروگاه هستهای زاپوریژژیا بزرگترین نیروگاه اروپا، را به دژی مستحکم تبدیل کرده که نشست این ائتلاف را با تسلیحات پیشرفته در برابر هر گونه تهدیدی محافظت میکند.
به گزارش رویترز، گیتاناس ناوسدا، رئیسجمهوری لیتوانی هم در مورد امنیت این نشست اطمینان داده و گفته است که «بایدن و رهبران ۴۰ کشور جهان عازم این کشورند و نقص در محافظت از امنیت این نشست چیزی فراتر از بیمسئولتی است».
در مجموع یک هزار سرباز ناتو برای تامین امنیت این نشست عازم پایتخت لیتوانی شدهاند. آلمان ۱۲ پرتابگر موشک پاتریوت برای رهگیری موشکهای بالستیک و کروز یا هواپیماهای جنگی مستقر کرده است.
برای تامین امنیت نشست ناتو، اسپانیا سامانه دفاع موشکی زمین به هوای ساخت نروژ و فرانسه نیز سامانه توپخانه سراز را به میدان آوردهاند. علاوه براین، جتهای جنگنده از فرانسه، فنلاند و دانمارک هم عازم ویلنیوس شدهاند. لندن در کنار پاریس سامانه ضد پهپاد را تدارک دیده است. لهستان و آلمان نیز نیروهای عملیات ویژه مجهز به هلیکوپتر را به پایتخت لیتوانی اعزام کردهاند.