روسای‌ جمهور کشورهای آسیای میانه نگران وضعیت کنونی و آینده افغانستان‌اند

رئیس‌جمهوری تاجیکستان از رهبران کشورهای عرب حوزه خلیج فارس خواست در مبارزه با تروریسم و قاچاق مواد مخدر از افغانستان همکاری کنند

نشست همکاری کشورهای خلیج فارس و آسیای میانه به میزبانی عربستان سعودی برگزار شدــ SPA / AFP

روسای جمهور کشورهای آسیای مرکزی در نخستین دور نشست کشورهای حوزه خلیج فارس و آسیای مرکزی در جده، در مورد وضعیت افغانستان و آینده این کشور ابراز نگرانی کردند. این مقام‌ها از طرح تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان حمایت کردند و خواستار مبارزه جدی کشورهای منطقه در زمینه تروریسم و قاچاق مواد مخدر از افغانستان، شدند.

امامعلی رحمان، رئیس‌جمهوری تاجیکستان، در دیدار با شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی که میزبانی این نشست را به عهده داشت، گفت از هر نوع تلاش دیپلماتیک برای تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان حمایت می‌کند. رئیس‌جمهوری تاجیکستان تصریح کرد: «ما از ایجاد یک حکومت فراگیر که نماینده همه گروه‌های قومی، سیاسی و اجتماعی برای تضمین حقوق و آزادی‌های مردم، به‌ویژه زنان [افغانستان] باشد، حمایت می‌کنیم.»

او تاکید کرد که تاجیکستان خواستار حل صلح‌آمیز معضل افغانستان است و از رهبران کشورهای حوزه خلیج فارس و کشورهای آسیای میانه خواست تا در مبارزه با جنایت‌های فراملی و قاچاق مواد مخدر که اغلب از افغانستان به سمت آسیای مرکزی هدایت می‌شوند، همکاری کنند.

در همین حال، رئیس‌جمهوری قرقیزستان نیز نگرانی‌اش را از وضعیت افغانستان مطرح کرد. صدیر جپاروف، رئیس‌جمهوری قرقیزستان، گفت: «وضعیت افغانستان نگرانی‌های خاصی را برمی‌انگیزد.» او تاکید کرد: «ما بر این باوریم که جامعه جهانی نباید افغانستان و مردم رنج‌کشیده آن را در انزوا بگذارد.»

رئیس‌جمهوری قرقیزستان بر حمایت جدی کشورهای جهان از افغانستان تاکید کرد و گفت: «لازم است ارسال کمک‌های بشردوستانه برای مردم افغانستان ادامه داشته باشد و از پروژه‌هایی حمایت شود که امکان بازسازی اقتصادی افغانستان را فراهم می‌کند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

رئیس‌جمهوری قرقیزستان همچنین تاکید کرد که کشورش آماده همکاری در زمینه مبارزه با تروریسم در منطقه است.

پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، نگرانی کشورهای آسیای مرکزی از گسترش نفوذ گروه‌های تروریستی به‌شدت افزایش یافته است. بر اساس گزارش‌های سازمان ملل متحد، طالبان برخلاف تعهداتی که در توافقنامه صلح دوحه بیان کرده‌اند، ارتباطشان را با گروه‌های تروریستی قطع نکرده‌اند.

گزارش اخیر ناظران سازمان ملل متحد نشان داد که گروه داعش و شبکه القاعده به‌صورت گسترده در افغانستان فعالیت دارند و از تسلیحات نظامی آمریکایی برجای‌مانده در این کشور نیز استفاده می‌کنند.

 گروه داعش و گروه‌های تروریستی در کشورهای آسیای مرکزی، یکی از تهدیدهای جدی برای امنیت این کشورها محسوب می‌شوند که در دو سال گذشته به موضوع بحث روسیه و کشورهای آسیای مرکزی بدل شده‌اند. این گروه‌ها مانند جمعیت انصارالله تاجیکستان، جنبش اسلامی ازبکستان و چندین گروه دیگر، در تبانی با طالبان و با هماهنگی داعش، تلاش می‌کنند فعالیت‌هایشان در نزدیکی مرزهای افغانستان با کشورهای آسیای مرکزی را گسترش دهند.

بیشتر از جهان