ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، در نشست خبری روز دوشنبه دوم مرداد، از احتمال آزادسازی داراییهای بلوکهشده ایران در کره جنوبی خبر داد و گفت: «مقامهای سئول اخیرا وعدههای مثبتی به ما دادند و امید است که شاهد عملیاتی کردن آنها باشیم.»
سخنگوی وزارت امور خارجه آزادسازی پولهای بلوکهشده ایران در عراق را نیز تایید کرد و افزود: «دولت آمریکا مجوز انتقال بخشی از مطالبات را به عراق داده است و ما کماکان پیگیری وصول مطالبات از عراق را هم انجام میدهیم.»
او همچنین از روند روبهجلو مذاکرات با عراق سخن گفت و خاطرنشان کرد: «با طرف عراقی روابط خوبی داریم.» کنعانی از ارائه اطلاعات بیشتر درباره رقم پولهای بلوکهشده در کره جنوبی و عراق خودداری کرد و گفت که «مسئولان ذیربط» میزان و ارقام این بدهیها را اعلام کردهاند.
پس از سفر سلطان هیثم بن طارق، پادشاه عمان به ایران در اوایل خرداد که بین واشنگتن و تهران میانجیگری میکند، گمانههایی مطرح شد مبنی بر اینکه ایالاتمتحده آمریکا و جمهوری اسلامی ایران سر مبادله زندانیان در ازای آزادسازی پولهای بلوکهشده توافق کردهاند.
روزنامه اعتماد نیز اواسط خرداد در گزارشی، از آزادسازی ۲۴ میلیارد دلار ارز ایران خبر داد که منابع ارزی بلوکهشده ایران در عراق و کره جنوبی و حق برداشت ویژه ایران از صندوق بینالمللی پول را شامل میشد. بر مبنای این گزارش هفت میلیارد دلار منابع ارزی بلوکهشده در کره جنوبی و ۱۰ میلیارد دلار منابع ارزی بلوکهشده در عراق است که عمده آن مربوط به هزینه صادرات انرژی به این کشورها است.
در پی دیدار فرزین، رئیسکل بانک مرکزی ایران، با جورجیوا، رئیس صندوق بینالمللی پول، در واشنگتن هم مقرر شد ایران بتواند به بیش از ۶.۷ میلیارد دلار حق برداشت ویژه خود دسترسی داشته باشد.
توافق اخیر جمهوری اسلامی و ایالاتمتحده آمریکا که عمان نقش مهمی در آن ایفا کرد، بر آزادسازی منابع ارزی و مبادله زندانیان متمرکز بود. اینک بهرغم اینکه از آزادسازی منابع ارزی خبرهایی به گوش میرسد، مبادله زندانیان دوتابعیتی همچنان در هالهای از ابهام است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در نشست خبری روز دوشنبه، توپ تعویق مبادله زندانیان را به زمین ایالاتمتحده آمریکا انداخت و مدعی شد طولانی شدن روند مذاکرات نتیجه فقدان اراده دولت آمریکا است. او همچنین مدعی شد که تهران برای تبادل زندانیان جدی است و در مقاطعی در این زمینه به توافق هم رسیده است.
ناصر کنعانی بدون اشاره به سوابق جمهوری اسلامی در گروگانگیری شهروندان دوتابعیتی و استفاده از آنها به عنوان اهرم فشار علیه کشورهای غربی، ابراز امیدواری کرد مبادله زندانیان بهزودی انجام شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی، در تداوم ادعاهای مقامهای حکومتی، آمریکا را مسئول «تخریب» برجام دانست و مدعی شد در صورت «اراده سیاسی» این کشور، امکان بازگشت اعضا به برجام همچنان وجود دارد.
کنعانی آمریکا را به داشتن «اهداف نامشروع» متهم کرد و مدعی شد دولت این کشور با «اتهامهای واهی» به دنبال ایجاد خلل، بیثباتی و اختلاف میان کشورهای منطقه است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه، زمینههای همکاری مشترک جمهوری اسلامی و ارمنستان را یادآور شد و ضمن اشاره به سفر وزیر خارجه ارمنستان به ایران مدعی شد مسائل قفقاز اهمیت دارد و تهران از روند حل مسالمتآمیز اختلافها میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان حمایت میکند.
ناصر کنعانی در بخش دیگری از نشست خبری روز دوشنبه، آتش زدن قرآن در کشورهای سوئد و دانمارک را محکوم کرد و گفت: «احضار سفرای دانمارک و سوئد، گفتوگوی وزیر خارجه با دبیر کل سازمان همکاری اسلامی، درخواست برای تشکیل نشست اضطراری سازمان مزبور، نامه اعتراضی وزیر خارجه به دبیر کل سازمان ملل، گفتوگوهای مستمر با کشورهای اسلامی و فعالیت مجدانه سفارتخانههای ایران در خارج از کشور و استفاده از ظرفیت شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد و صدور قطعنامه برای اهانت به قرآن از جمله اقدامهای دیپلماتیک ایران در این راستا بود.»
جمهوری اسلامی ایران در حالی قصد دارد از ظرفیت شورای حقوق بشر سازمان ملل در محکوم کردن آتش زدن قرآن استفاده کند که بهتازگی اعلام کرده است گزارش کمیته حقیقتیاب بینالمللی درباره سرکوب اعتراضهای سراسری در ایران را که در همین شورا ارائه شده بود، به رسمیت نمیشناسد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نشست شورای حقوق بشر را «غیرمشروع» خواند و مدعی شد کمیته حقیقتیاب بینالمللی «مصداق بارز سیاسی کردن موضوع حقوق بشر و استفاده از سازوکارهای بینالمللی در این مسیر» است.