علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز پنجشنبه هفدهم آبان در دیدار با اعضای مجلس خبرگان رهبری، تلویحا از آنان خواست که پس از مرگ او در انتخاب رهبر آینده درنگ نکنند و مدعی شد که نظام جمهوری اسلامی به افراد از جمله رهبر وابسته نیست و وظیفه و نقش رهبر «حفظ جهتگیری حرکت نظام به سمت اهداف انقلاب اسلامی است».
رهبر جمهوری اسلامی در این دیدار که پس از برگزاری اجلاس دوم دوره ششم خبرگان انجام شد، این مجلس را از «انقلابیترین نهادها» برشمرد و گفت که علت استفاده از این تعبیر نقش خبرگان در گزینش رهبر است.
خامنهای در ادامه با آشکار کردن نگرانیهایش از ادامه بقای جمهوری اسلامی، هرگونه مخالفت با حکومت را «مانعتراشی در تحقق جامعه توحیدی» توصیف کرد و گفت: «میخواهند حرکت انقلاب را در این مسیر متوقف کنند و اگر توانستند با بازگشت به عقب، وضع ارتجاعی گذشته را ولو در ظاهر و لباس نو، تکرار کنند.»
او به انقلابهای فرانسه و روسیه نیز اشاره کرد و افزود: «خطر بازگشت به عقب برای همه حرکتهای مردمی بزرگ وجود دارد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
رهبر جمهوری اسلامی تمایل مردم ایران برای بازگشت به دوران قبل از انقلاب اسلامی را «عقبگرد»، «پیروی از کفار» و «ارتجاع» توصیف کرد و افزود که در نظام جمهوری اسلامی، جلوگیری از انحراف و عقبگرد به عهده رهبر و مسئول انتخاب این عامل تعیینکننده، مجلس خبرگان است.
خامنهای در تشریح وظایف مجلس خبرگان گفت: «وجود این مجلس نشان میدهد در حرکت مستمر نظام به سمت اهداف، هیچ وقفهای ایجاد نمیشود؛ چرا که در صورت نیاز، خبرگان بیدرنگ رهبر بعدی را مشخص میکنند.»
او ضمن طرح این ادعا که نظام جمهوری اسلامی به اشخاص از جمله رهبر وابسته نیست، از اعضای مجلس خبرگان تلویحا خواست که در صورت مرگ او به «عقب» بازنگردند. خامنهای در تشریح این موضوع به آیهای از سوره آلعمران اشاره کرد که در آن، خدا از مسلمانان سوال میکند آیا در صورت مرگ پیامبر، به عقب بازمیگردند؟
خامنهای درباره انتخاب رهبر آینده جمهوری اسلامی به اعضای مجلس خبرگان توصیه کرد فردی را برگزینند که به مسیر و هدف انقلاب «اعتقاد قلبی» دارد و برای «حرکت مستمر و بدون خستگی» در این راه آماده است.
خامنهای در دیدار با اعضای مجلس خبرگان، از سید حسن نصرالله، دبیرکل سابق حزبالله لبنان، و عباس نیلفروشان، فرمانده سپاه پاسداران که در حمله اسرائیل کشته شد، نیز یاد کرد و مدعی شد که «دشمن» نمیتواند بر حزبالله غلبه کند.
علی خامنهای که پیشتر ادعا کرده بود دونالد ترامپ، به «زبالهدان تاریخ» پیوسته است، بدون اشاره به نتایج انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و پیروزی دوباره ترامپ، آنچه را در غزه و لبنان میگذرد، نشانه «دستهای خونآلود» آمریکا و برخی کشورهای اروپایی است.
او در ادامه گمانهزنیها درباره ضعیف شدن حزبالله لبنان را رد کرد و مدعی شد آنهایی که از تضعیف حزبالله سخن میگویند، «دچار توهماند»؛ زیرا در غیاب سید حسن نصرالله و هاشم صفیالدین هم حزبالله به «مبارزه قوی» ادامه میدهد و «دشمن نتوانسته است و نخواهد توانست بر آن فائق شود».
به گزارش رسانههای داخلی ایران، در ابتدای این دیدار، محمدعلی موحدی کرمانی، رئیس ۹۲ ساله مجلس خبرگان، صحبت کرد.
بر مبنای قوانین جمهوری اسلامی، مجلس خبرگان نهادی است که باید بر عملکرد رهبر نظارت کند. انتخاب جانشین رهبر نیز جزو وظایف این مجلس است. با وجود این، بررسی سوابق اعضای مجلس خبرگان آشکار میکند که بیشتر آنان نهتنها بر عملکرد رهبر جمهوری اسلامی نظارت نمیکنند، بلکه بیشتر اعضای آن منصوبان علی خامنهای در نهادهای حاکمیتیاند.
بررسی ترکیب اعضای مجلس خبرگان رهبری در دوره ششم آشکار میکند که دستکم ۴۰ عضو جدید این اجلاس در دفتر رهبر جمهوری اسلامی یا مجموعههای تحت نظر علی خامنهای سمت دارند.
ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری که از یکم خرداد شروع به کار کرد، از این جهت اهمیت مضاعف دارد که ناظران با اشاره به کهولت سن و بیماری علی خامنهای، احتمال دادهاند تکلیف جانشین او در همین مجلس مشخص میشود.
تاکید خامنهای به انتخاب رهبر آینده با معیار «حرکت مستمر و بدون خستگی در مسیر انقلاب» در دیدار با اعضای خبرگان رهبری در روز پنجشنبه، شائبه اشاره او به رهبری پسرش مجتبی را تقویت میکند؛ بهخصوص که بیشتر اعضای مجلس خبرگان کهنسالاند و ویژگی مدنظر رهبر جمهوری اسلامی را ندارند.
زمزمههای معرفی مجتبی خامنهای به عنوان رهبر آینده جمهوری اسلامی از حدود دو دهه قبل آغاز شد، اما از سال ۱۳۸۸ بیشتر قوت گرفت و تا آنجا پیش رفت که حالا نام او در رسانهها و محافل سیاسی به عنوان اصلیترین گزینه رهبری آینده جمهوری اسلامی بهتناوب شنیده میشود.
اسناد و شواهدی که دخالت آشکار مجتبی خامنهای در امور سیاسی و اجرایی را آشکار میکند، هم از خیز بلند او برای رسیدن به جایگاه رهبری پرده برمیدارد. ضمن اینکه در سالهای اخیر برخی مقامهای ارشد جمهوری اسلامی هم تلویحا احتمال جانشینی مجتبی را تایید کردهاند.