سرباز آمریکایی از اتهام ترک خدمت در افغانستان تبرئه شد

برگدال پس از اسارت به دست طالبان با پنج رهبر این گروه مبادله شد

بوئی برگدال که در اسارت طالبان بود، با پنج رهبر کلیدی این گروه که در گوانتانامو زندانی بودند، مبادله شدــ HANDOUTUS ARMYAFP

رگی والتون، قاضی یک دادگاه فدرال در منطقه‌ای در واشنگتن، حکم پیشین بوئی برگدال، سرباز سابق ارتش آمریکا را که سال ۲۰۰۹ پس از ترک محل خدمتش در افغانستان، اسیر طالبان شد، به این دلیل که حکم قاضی قبلی با بی‌طرفی صادر نشده بود، لغو کرد.

به گزارش آسوشیتدپرس، وکلای برگدال در دفاعیه‌ای که ارائه دادند، اشاره کردند که دونالد ترامپ در زمان مبارزات انتخاباتی خود در سال ۲۰۱۶ به‌شدت از برگدال انتقاد کرد و این انتقادها بر حکم قاضی دادگاه نظامی علیه او تاثیر گذاشت. البته رگی والتون تاثیر انتقادهای ترامپ بر این حکم را رد کرد با این حال گفت که حکم جفری نانس، قاضی دادگاه نظامی که برگدال را محکوم کرد، بی‌طرفانه نبوده است.

 

بوئی برگدال، سرباز وظیفه ارتش آمریکا، سال ۲۰۰۹ محل خدمتش را ترک کرد. او بعدا به چنگ طالبان افتاد و پنج سال اسیر این گروه بود. برگدال به دلیل تلاش مکرر برای فرار از دست طالبان، در یک قفس نگهداری می‌شد و بارها تحت شکنجه‌های وحشیانه قرار گرفت. بالاخره دولت آمریکا در ازای آزاد کردن پنج رهبر گروه طالبان از گوانتانامو، بوئی برگدال را از اسارت طالبان آزاد کرد.

این پنج رهبر طالبان که با برگدال مبادله شدند، ملا خیرالله خیرخواه، سرپرست فعلی وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان، عبدالحق وثیق، رئیس فعلی سازمان مخوف استخبارات طالبان، نورالله نوری، سرپرست کنونی وزارت سرحدات طالبان، ملا فاضل، معاون فعلی وزیر دفاع طالبان و محمد نبی یکی از اعضای ارشد طالبان بودند.

این مبادله در همان زمان با انتقادهای زیادی مواجه شد، زیرا آمریکا پنج چهره قدرتمند طالبان را در ازای یک سرباز آزاد کرد. حتی تعدادی از سناتورهای آمریکا نیز این مبادله را نادرست و نابرابر دانستند. این افراد هرچند بر اساس تعهدات قطر نمی‌توانستند از این کشور خارج شوند، خیلی زود هدایت جنگ علیه دولت افغانستان و نیروهای خارجی را در دست گرفتند.

برگدال پس از انتقال به آمریکا، به فرار از خدمت متهم شد. او در سال ۲۰۱۷ به فرار از خدمت و سوءرفتار در مقابله با دشمن اعتراف کرد. دادستان‌ها نخست برای او به دلیل ترک خدمت ۱۴ سال زندان درخواست کردند اما پس از آنکه شواهدی مستند مبنی بر شکنجه‌های وحشیانه‌ طالبان بر او ارائه شد، قاضی دادگاه نظامی حکم ۱۴ سال زندان را به جریمه‌ کم کردن ۱۰ هزار دلار از حقوق دوران خدمت او کاهش داد. وکلای برگدال این حکم را به دادگاه تجدید نظر فرستادند، اما باز هم تایید شد. تا اینکه حکم مذکور به دادگاه منطقه‌ای در ویرجینیا فرستاده شد.

وزارت دادگستری آمریکا و جفری نانس، قاضی دادگاه نظامی که حکم قبلی را صادر کرده بود، در مورد حکم تازه قاضی اظهارنظری نکرده‌اند و به حکم جدید و زیر سوال بردن حکم سابق واکنشی نشان نداده‌اند.

به باور کارشناسان نظامی، آزاد کردن رهبران طالبان از زندان گوانتانامو مقدمه‌ای برای سقوط دولت جمهوری در افغانستان شد. آمریکا نه تنها این پنج رهبر اصلی طالبان را در ازای یک سرباز آزاد کرد، که بعدها تعداد دیگری از رهبران این گروه را هم بدون هیچ دلیلی رها کرد. دولت آمریکا دولت اشرف غنی را هم واداشت پنج هزار جنگجوی طالبان را که در زندان‌های افغانستان محبوس بودند، آزاد کند. این کار زمینه سقوط سریع دولت افغانستان را فراهم کرد.

بیشتر از جهان