حکم اعدام محمد قبادلو در دیوان عالی کشور نقض شد

دستگاه قضایی جمهوری اسلامی دی‌ماه گذشته قصد داشت حکم اعدام این معترض جوان را اجرا کند

به گزارش سازمان عفو بین‌الملل محاکمه محمد قبادلو  «به‌شدت ناعادلانه و ساختگی» بوده است‌ــ مشرق‌نیوز

امیر رئیسیان، وکیل محمد قبادلو، از بازداشتی‌های خیزش سراسری، روز چهارشنبه ۴ مرداد، در توییتی از نقض حکم اعدام موکلش در شعبه اول دیوان عالی کشور خبر داد. به گفته این وکیل دادگستری، پرونده محمد قبادلو برای «رسیدگی به ایرادهای مربوط به سلامت روانی موکل و صدور حکم» به شعبه هم‌عرض ارجاع می‌شود.

محمد قبادلو پیش‌تر با حکم ابوالقاسم صلواتی، مشهور به قاضی اعدام، با اتهام افساد فی‌الارض، قتل یک مامور نیروی انتظامی به نام وحید کرم‌پور حسنوند و مجروح کردن پنج مامور دیگر به اعدام محکوم شده بود.

دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران این معترض ۲۲ ساله را متهم کرده بود که ماموران نیروی انتظامی را با ماشین زیر گرفته است اما خانواده این معترض بازداشتی چنین اتهامی را قابل‌تردید می‌دانند و می‌گویند فرزندنشان به بیماری دوقطبی مبتلا است. محمد قبادلو در جریان محاکمه‌اش در دادگاه نیز گفت که از ماه‌ها قبل روند درمانش را متوقف کرده بود و در شب حادثه نیز بی‌خوابی شدید داشت.

معصومه احمدی، مادر محمد قبادلو، پس از اینکه حکم اعدام فرزندش در دادگاه بدوی صادر شد، در پیامی ویدیویی گفت: «بچه من را غریب گیر آورده‌اند و بدون وکیل از او بازجویی کردند. در اولین جلسه دادگاه هم حکم اعدامش صادر شد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

سازمان‌ها و فعالان حقوق بشری طی ماه‌های اخیر به‌تناوب تاکید کردند که محمد قبادلو مانند دیگر معترضان زیر شکنجه و تحت‌فشار اعتراف کرده است. سازمان عفو بین‌الملل روز ۲۶ خرداد (۱۶ ژوئن) با انتشار نامه‌ای خطاب به غلامحسین محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضاییه، به‌ حکم اعدام محمد قبادلو اعتراض کرد و هشدار داد که محاکمه او «به‌شدت ناعادلانه و ساختگی» بوده است.

عفو بین‌الملل همچنین تاکید کرد که پرونده قضایی این جوان معترض بر اعترافات اجباری و اعمال شکنجه استوار است. در این بیانیه آمده بود که محمد قبادلو به نارسایی ذهنی مبتلا است اما قوه قضاییه بدون توجه به این مسئله حکم اعدام او را که از حق دسترسی به وکیل محروم بود، صادر کرد.

بر اساس اطلاعات منتشرشده سازمان عفو بین‌الملل، پس ‌از آنکه قبادلو توانست از حق داشتن وکیل برخوردار شود، مقام‌های قضایی جمهوری اسلامی ایران وکیل او را از دسترسی به محتوای پرونده و کیفرخواست تنظیم‌شده علیه موکلش محروم کردند.

حساب توییتری دادبان پیش‌تر تاکید کرده بود که «پرونده محمد قبادلو پر از تناقض است. گزارش پزشکی قانونی نشان می‌دهد مامور پلیس در نتیجه اصابت جسم سخت به سر و مسلما در یک درگیری کشته شده است نه تصادف».

اینک حکم اعدام این معترض جوان در حالی در دیوان عالی کشور نقض شده است که طی ماه‌های اخیر بارها در آستانه اجرای حکم قرار داشت. دی‌ماه گذشته، پس از انتشار خبر انتقال محمد قبادلو و محمد بروغنی، یکی دیگر از بازداشتی‌های خیزش سراسری به سلول انفرادی برای اجرای حکم اعدام، خانواده دو معترض به همراه جمع زیادی از مردم مقابل زندان رجایی‌شهر تجمع کردند و خواستار توقف اجرای این حکم شدند.

محمد قبادلو به‌تازگی در پیامی از زندان گفت: «هر لحظه زبری طناب دار را دور گردنم احساس می‌کنم و آماده‌ام که نامم را برای انفرادی صدا بزنند.»

جمهوری اسلامی ایران تاکنون محسن شکاری، مجیدرضا رهنورد، سید محمد حسینی، محمدمهدی کرمی، سعید یعقوبی، صالح میرهاشمی و مجید کاظمی را در ارتباط با خیزش سراسری ۱۴۰۱ اعدام کرده است. سازمان‌های حقوق بشری هشدار داده‌اند که ده‌ها معترض دیگر نیز در معرض صدور احکام سنگین محاربه و اعدام قرار دارند.