در فضای سیاسی آمریکا بسیاری گروههای چپگرا هستند که از مواضع سرسختانه کشورشان در مقابل حکومتهایی همچون روسیه، چین یا جمهوری اسلامی به شدت انتقاد میکنند و این انتقاد را در راستای صلحطلبی میدانند. اما انگیزه بسیاری از این گروهها نه صلحطلبی است و نه دفاع از اندیشههای مترقی چراکه در عمل حاضر به انتقاد مشابه از سرکوبگری این حکومتهای منتقد آمریکا نیستند.
روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی که روز شنبه منتشر کرد، نشان داد که برخی از این گروهها همجهت با حکومت چین و حزب حاکم این کشور عمل میکنند. دلیل این همجهتی و تکرار تبلیغات حکومت چین فقط اعتقاد ایدئولوژیک نیست و ریشه آن به حمایت مالی گسترده یک ثروتمند آمریکایی سریلانکاییتبار برمیگردد که مقیم شانگهای است و چند صد میلیون دلار خرج حمایت از گروههایی کرده است که خود را به عنوان مخالف جنگ معرفی میکنند. مثلا «کد پینک» که به اعتراضهایش در رابطه با ایران نیز معروف است.
این چهره ثروتمند نویل روی سینگهام نام دارد و نامش برای بسیاری از چپگرایان آمریکا آشنا است. پدر او، آرچی سینگهام، تاریخدان چپگرای شناختهشده و سالها استاد دانشگاه شهری نیویورک (سیتی یونیورسیتی) بود. نویل متولد آمریکا است و در جوانی عضو گروهی مائوئیست در دیترویت بود، اما پس از دانشگاه قدم در راه مهندسی نرمافزار گذاشت و شرکتی به نام «تاوت وُرکز» بنیان گذاشت که بسیار موفق بود و بعدها به قیمت قریب به ۸۰۰ میلیون دلار فروش رفت تا سینگهام به چهرهای ثروتمند بدل شود. او به گفته خود، تصمیم گرفت که ثروتش را خرج حمایت از آرمانهایی کند که به آنها علاقهمند است.
یکی از مشهورترین چهرههایی که به همکاری خود با سینگهام افتخار میکند، ویجای پراشاد است، تاریخدان هندی مارکسیست که دکترایش را از دانشگاه شیکاگو گرفته و سالها در آمریکا زندگی کرده است. پراشاد از چهرههای شناختهشده چپ جهانی است. او در سالهای اخیر بارها از مواضع حکومت چین دفاع کرده و در مجامع نزدیک به حکومت این کشور ظاهر شده است. پراشاد در ضمن هرگز رابطه خود را با سینگهام پنهان نکرده و در سال ۲۰۲۱ با افتخار از او بهعنوان «مارکسیستی با یک شرکت عظیم نرمافزار» یاد کرد که هزینه نهادهایی همچون اتاق فکر «سه قاره» را که در ایالت ماساچوست برپا شده است، تامین میکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
روابط سینگهام با گروه «کد پینک» نیز واضح است. یکی از بنیانگذاران این گروه جودی اوانز است که زمانی از چهرههای حزب دموکرات بود و در کابینه جری براون، فرماندار ایالت کالیفرنیا، حضور داشت. اوانز در سال ۲۰۱۷ با سینگهام ازدواج کرد. مراسم ازدواج این دو در جامائیکا همراه با حضور بسیاری از چهرههای مشهور چپگرا بود: از ایمی گودمن، مجری برنامه «دموکراسی ناو» تا بن کوهن، بنیانگذار بستنی «بن و جری» و «وی»، نمایشنامهنویسی که با نام سابقش، ایو آنسلر، معروف است و نمایشنامه معروف «تکگوییهای واژن» را نوشته است.
به گزارش «نیویورک تایمز» در شش سال گذشته، گروههای متعلق به سینگهام بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار دلار به «کد پینک» کمک مالی کردهاند که شامل حدود ۲۵درصد کل درآمدهای این گروه میشود. این البته بخش کوچکی از نفوذ سینگهام در جهان چپگرایی و کنشگری در آمریکا است. به تخمین این روزنامه، گروههای متعلق به او حداقل ۲۷۵میلیون دلار کمک مالی انجام دادهاند.
خود این چهره ۶۹ ساله در شانگهای زندگی میکند. دفتر او در طبقه هجدهم برج «تایمز اسکوئر» در بزرگترین شهر چین است. این دفتر در عین حال متعلق به شرکتی چینی به نام «گروه ماکو» است که هدفش تبلیغ مواضع حکومت چین در مورد این کشور و مقابله با انتقادهای گسترده از کارنامه آن در زمینه حقوق بشر، سرکوب جنبش دموکراسی در هنگ کنگ و سرکوب گسترده مسلمانان اویغورتبار است. در سال ۲۰۲۱ بود که طبق خبری که در رسانههای چین منتشر شد، ماکو و بنیاد «سه قاره» در آمریکا توافقی امضا کردند که به موجب آن قرار شد در همکاری با دانشگاهی در شانگهای مطالبی در راستای «تعریف داستان چین» به زبانهای چینی و انگلیسی منتشر کنند.
کد پینک بارها از سیاستهای دولت چین دفاع کرده است. دو سال پیش بود که یکی از چهرههای این سازمان در فیلمی ویدیویی اعتراضکنندگان دموکراسیخواه در هنگکنگ را محکوم کرد و آنها را با طرفداران دونالد ترامپ مقایسه کرد که ۶ ژانویه ۲۰۲۱ به کنگره آمریکا یورش بردند. میدیا بنجامین، دیگر بنیانگذار این گروه، پنج سال پیش کتابی به نام «درون ایران: تاریخ و سیاست واقعی جمهوری اسلامی ایران» نیز منتشر کرد که شامل مواضعی در دفاع از جمهوری اسلامی میشود.
پژوهشهای «نیویورک تایمز» نشان میدهد رسانههایی که سینگهام آنها را تامین مالی میکند، مواضعی در راستای سیاستهای حکومت چین دارند و روزنامهنگارانی که منتقد این مواضع بودند در اعتراض به آنها استعفا دادهاند.
روابط گسترده سینگهام با دولت چین همچنان ادامه دارد. «نیویورک تایمز» عکسی از حضور سه ماه پیش او در مراسم افتتاحیه موسسهای در شانگهای منتشر کرده است که خود گویا است. سینگهام در این تصور کنار یو یونچوآن نشسته است: یکی از مقامهای گروهی انتشاراتی که مستقیما تحت نظر کمیته مرکزی حزب کمونیست چین عمل میکند.