دومین ناو هواپیمابر در آستانه دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا وارد آب‌های خاورمیانه شد

تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد که ناو هواپیمابر کارل وینسون در شمال‌شرقی جزیره سقطرا، در نزدیکی دهانه خلیج عدن، در حال عملیات است

تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد که ناو هواپیمابر دوم آمریکا پیش از دور دوم مذاکرات هسته‌ای میان جمهوری اسلامی ایران و آمریکا، روز سه‌شنبه وارد آب‌های خاورمیانه شد.

به گزارش اسوشیتدپرس، حضور ناو کارل وینسون و گروه ضربت همراهش در دریای عرب در حالی است که بخشی از مناطق تحت کنترل حوثی‌ها در یمن از شب تا بامداد سه‌شنبه هدف حمله قرار گرفت. مقام‌های آمریکایی بارها کارزار یک‌ماهه آمریکا علیه حوثی‌ها در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ را ابزاری برای فشار به جمهوری اسلامی در مذاکرات خوانده‌اند.

سوال‌هایی درباره محل برگزاری مذاکرات هفته آتی میان دو کشور همچنان باقی است؛ مقام‌ها ابتدا رم را میزبان مذاکرات معرفی کردند، اما جمهوری اسلامی صبح سه‌شنبه اعلام کرد که مذاکرات به عمان بازخواهد گشت. مقام‌های آمریکایی هنوز درباره مکان برگزاری دور دوم مذاکرات اظهارنظری نکرده‌اند.

این مذاکرات برای دو کشوری که نزدیک به نیم قرن سابقه خصومت دارند بی‌اندازه مهم است. ترامپ بارها تهدید کرده است که در صورت عدم دستیابی به توافق، تاسیسات هسته‌ای ایران را هدف قرار خواهد داد. 

تصاویر ماهواره‌ای برنامه کوپرنیک اتحادیه اروپا در روز دوشنبه نشان می‌دهد که ناو هواپیمابر کارل وینسون در شمال‌شرقی جزیره سقطرا، در نزدیکی دهانه خلیج عدن، در حال عملیات است. رزم‌ناو هدایت‌شونده یو‌اس‌اس پرینستون و دو ناوشکن هدایت‌شونده یو‌اس‌اس استرت و یو‌اس‌اس ویلیام لارنس ناو هواپیمابر کارل وینسون را همراهی می‌کنند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

آمریکا ناو وینسون را برای پشتیبانی از ناو هری ترومن به خاورمیانه اعزام کرده است؛ ناو هری ترومن از زمان آغاز حملات آمریکا در ۱۵ مارس، عملیات هوایی علیه حوثی‌ها انجام می‌دهد. تصاویری که نیروی دریایی آمریکا منتشر کرده است نشان می‌دهد که وینسون در روزهای اخیر در حال آماده‌سازی مهمات و اعزام جنگنده‌های اف‌ـ‌۳۵ و اف‌/‌ای‌-‌۱۸ از عرشه‌اش بوده است.

ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا مستقر در بحرین، که بر وضعیت خاورمیانه نظارت می‌کند، از ارائه جزئیات درباره عملیات وینسون خودداری کرده است.

در همین حال، ویتکاف برای نخستین بار به‌طور مشخص اشاره کرد که مایل است برنامه هسته‌ای ایران در چه سطحی غنی‌سازی انجام دهد. در حال حاضر، تهران اورانیوم را تا سطح ۶۰ درصد غنی‌سازی می‌کند، که فقط یک گام فنی تا سطح تسلیحاتی ۹۰ درصد فاصله دارد.

او به فاکس‌نیوز گفت: «آن‌ها به غنی‌سازی بیش از ۳.۶۷ درصد نیازی ندارند. در برخی موارد، به ۶۰ درصد می‌رسند، در موارد دیگر، به ۲۰ درصد. این قابل قبول نیست. و هیچ برنامه هسته‌ای‌ صلح‌آمیزی به غنی‌سازی بیش از ۳.۶۷ درصد نیاز ندارد. بنابراین، تمرکز اصلی بر راستی‌آزمایی در مورد غنی‌سازی و در نهایت، راستی‌آزمایی درباره تسلیحاتی‌ شدن است.»

در جریان توافق برجام، جمهوری اسلامی پذیرفت که ذخایر اورانیومش را به‌شدت کاهش دهد و فقط تا سطح ۳.۶۷ درصد غنی‌سازی کند که برای تامین سوخت نیروگاه بوشهر کافی است. در مقابل، بخشی از منابع مالی بلوکه‌شده ایران در سراسر جهان آزاد شد و تحریم‌ها علیه صنعت نفت لغو شد.

روزنامه جوان که به سپاه پاسداران نزدیک است، در سرمقاله روز سه‌شنبه‌اش نوشت که تهران آمادگی دارد سطح غنی‌سازی‌اش را کاهش دهد.

اما زمانی که ترامپ در سال ۲۰۱۸ از توافق برجام خارج شد، به زرادخانه موشک‌های بالستیک جمهوری اسلامی به‌عنوان یکی از دلایل خروج اشاره کرد. ویتکاف گفته است هرگونه توافق با تهران باید «موشک‌ها، نوع موشک‌هایی که ذخیره‌ شده است و همچنین مکانیسم انفجار بمب» را شامل شود.

راهبرد دفاعی جمهوری اسلامی بر موشک‌های بالستیک تکیه دارد. متقاعد کردن جمهوری اسلامی به کنار گذاشتن برنامه موشکی‌اش احتمالا یکی از چالش‌های اصلی مذاکرات خواهد بود.