وزیر کار وعده‌اش در مورد افزایش حقوق کارگران را زیر پا گذاشت

کارگران به‌دنبال برگزاری جلسه شورای‌عالی کار؛ وزیر کار: با کارفرما صحبت کنید

پس از حواشی تعیین حداقل حقوق کارگران در اسفند سال گذشته، شورای‌عالی کار به کارگران وعده داد که در طول سال با توجه به تورم، دستمزد آن‌ها نیز افزایش خواهد یافت. اکنون با گذشت بیش از پنج ماه از سال جاری و تداوم افزایش تورم در ایران، کارگران نتوانسته‌اند دولت و کارفرماها را برای افزایش حقوقشان قانع کنند.

خبرگزاری ایلنا در همین راستا در گزارشی به این نکته اشاره کرد که پروتئین و گوشت در حال حذف شدن از سفره کارگران‌اند. در این شرایط دست‌کم حداقل‌بگیران نمی‌توانند خریدار این کالا باشند و سبد غذایی خود را کامل کنند.

حسین حبیبی، عضو هیئت‌‌مدیره کانون عالی شورا‌های اسلامی کار کشور، در مورد کاهش قدرت خرید گوشت میان کارگران، روایت کرد: «۱۶ مرداد درکشتارگاه، سالن گوشت خلوت بود، خیلی خلوت؛ غرفه‌دار‌ها مردم را دعوت به خرید می‌کردند، اما خریدار چندانی یافت نمی‌شد. گوشت گوسفندی سردست کیلویی ۳۸۰ هزارتومان، گوشت گوساله کیلویی ۴۴۰ هزارتومان و همینطور جلو بروید؛ البته قیمت مغازه‌دار‌های خارج از کشتارگاه بیشتر است و گوشت در بازار گران‌تر است؛ خلوتی کشتارگاه در روز ۱۶ مرداد نشان می‌دهد که گوشت از سفره مردم به‌خصوص فرودستان، درحال حذف شدن است؛ این را هم اضافه کنم که قیمت گوشت ران گوسفند و ماهیچه در همان کشتارگاه، تا ۵۰۰ هزار تومان هم می‌رسید.»

او در ادامه عنوان کرد که اگر کارگران نتوانند گوشت بخرند یعنی میلیون‌ها خریدار بالقوه از بازار تولیدات دامی کشور حذف شده است. حبیبی با اشاره به اینکه قبل از شروع مذاکرات مزدی امسال، فاصله چند میلیون تومانی میان دستمزد و حداقل هزینه‌های زندگی وجود داشت، افزود حتی اگر همین تورم امسال در افزایش دستمزد منظور شود، حداقل از افزایش شکافی که طی سال‌ها شکل گرفته و عمیق شده است، جلوگیری می‌شود.

بر اساس این گزارش، کارگران بازنشسته نیز عنوان کرده‌اند که «گرانی ساعتی کمر ما را شکست».

این روزها بازنشستگان با دریافت مستمری حداقلی در پایان هر ماه، با سبدی خالی‌تر از قبل به خانه بازمی‌گردند.

حبیبی با اشاره به اینکه وزیر حاضر نیست یک نشست شورای‌عالی کار با موضوع دستمزد کارگران و جبران قدرت خرید از دست رفته برگزار کند، گفت: «از ۲۲ خرداد که سه عضو کارگری شورایعالی کار درخواست برگزاری جلسه فوق‌العاده با موضوع دستمزد کارگران داده‌اند، نزدیک به دو ماه می‌گذرد. جلسه فوق‌العاده شورایعالی کار را وفق ماده ۱۶۸ قانون کار به درخواست رسمی سه نماینده کارگری به منظور ترمیم دستمزد غیر قانونی۱۴۰۲ هرچه سریع‌تر برگزار کنید؛ تا همین امروز هم برای اجابت این درخواست رسمی خیلی دیر شده است؛ بعد از ثبت درخواست باید طرف مدت دو هفته نشست درخواستی اعضای کارگری برگزار می‌شد.»

اما وزیر کار از کارگران خواسته است با کارفرماهایشان بر سر افزایش حقوق به توافق برسند و زیر بار برگزاری جلسه شورای‌عالی کار نرفته است. صولت مرتضوی، وزیر کار، با اعلام اینکه در صورتی که دستمزد کارمندان دوباره افزایش یابد، درباره بررسی مجدد دستمزد کارگران تشکیل جلسه می‌دهیم، گفت: «عدد و رقم دستمزد برای حداقل‌بگیرها است، کارگران می‌توانند از قدرت چانه‌زنی استفاده کنند و حقوق بیشتری دریافت کنند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این در حالی‌ است که فرآیند افزایش حقوق به عهده قانون و همچنین بر اساس وعده‌‎های دولت در جلسه پیش از نوروز شورای‌عالی کار، بر عهده این شورا و وزیر است. اما روایت او در مورد آن جلسات متفاوت است و می‌گوید که در آخرین جلسه شورای‌عالی کار که دستمزد تعیین شد، برخی سوال کردند که «اگر به‌ هر شکلی دولت تصمیم به افزایش مجدد دستمزد کارمندان بگیرد و لایحه‌ای را به مجلس ارسال کند و مجلس تصویب و آن را ابلاغ کند، آیا درباره حقوق کارگران در چنین شرایطی تجدیدنظر می‌کنید؟» و او نیز پاسخ داده است: «به‌فرض اینکه این موضوع محقق شود، حتما انجام می‌دهیم.»

با این حساب دولت بار دیگر از مسئولیت رسیدگی به این موضوع شانه خالی کرد. در حالی که قرار بود با افزایش تورم در میانه سال، حقوق کارگران نیز افزایش یابد، اکنون وزیر کار با این حقه به قانون استناد کرده است و می‌گوید که هر سال تنها یک‌بار حقوق کارگران بررسی می‌شود.

از سوی دیگر، دبیر خانه کارگر استان قزوین خواهان افزایش دستمزد کارگران، متناسب با تورم شد. عیدعلی کریمی همچنین افزایش تورم را به‌عنوان عامل نگرانی جامعه کارگری یاد کرد و گفت وضعیت معیشت و سفره کارگران با وضعیت موجود هر روز کوچک و کوچک‌تر می‌شود و باید وضعیت موجود ترمیم شود.

او خطاب به رئیسی گفت که اگر او در‌خصوص افزایش دستمزدها متناسب با نیازمندی‌های اساسی کارگران اقدامی نکند، نمی‌توان دورنمای روشنی برای صنعت و تولید کشور متصور شد، چرا که تورم کمر کارگران را شکسته و فشار ناشی از این تورم، آن‌ها را شرمنده خانواده‌هایشان کرده است. رئیس خانه کارگر قزوین با تاکید بر اینکه جامعه کارگری از نظر نجابت، سطح آگاهی و سواد در رتبه بالایی قرار داد، اظهار داشت باید از این طبقه زحمتکش نمایندگانی در مجلس شورای اسلامی حضور داشته باشند تا بتوانند در‌خصوص قوانین مصوب برای جامعه کارگری و متناسب با وضعیت و سطح زندگی آنان تصمیم‌گیری کنند.

اما دولت معتقد است که این روزها تورم روند کاهشی به خود گرفته است، چیزی که با سفره کارگران هم‌خوانی ندارد و کارگران این کاهش تورم را در سفره‌های خود حس نمی‌کنند.

فرهاد رشوند، فعال کارگری، با اشاره به این موضوع می‌گوید که طبق آمار، تورم نقطه به نقطه‌ خرداد و تیرماه کاهش یافته است، به عبارتی دیگر، تورم این ماه نسبت به دو ماه مشابه آن در سال گذشته کمتر بوده، اما این به معنای کاهشی بودن روند تورم نیست.

رشوند همچنین اعلام کرد که واقعیت زندگی کارگران می‌گوید که آن‌ها بیش از پیش برای تامین نیازهای خود ناتوان شده‌اند و باید برای این موضوع تدبیری اندیشید. کاهش نرخ تورم به‌آسانی رخ نمی‌دهد و باید برای وضعیت کارگران، نسخه‌ ترمیم دستمزد را پیچید.