طالبان می‌گویند برای بازگشت دختران به دانشگاه منتظر دستور رهبر خود هستند

دانشجویان دختر در افغانستان از سال پیش از حق تحصیل محروم شدند

تجمع دانشجویان دختر پشت درهای دانشگاه کابل پس از دستور منع تحصیل دختران در دانشگاه‌ــ WAKIL KOHSAR / AFP

با گذشت بیش از شش ماه از محرومیت دختران از تحصیل در دانشگاه‌های افغانستان، مقام‌های طالبان می‌گویند زمینه بازگشت دختران به دانشگاه‌ها فراهم شده است اما باید منتظر دستور ملا هبت‌الله، رهبر این گروه، باشند.

ندا محمد ندیم، سرپرست وزارت آموزش عالی طالبان، دسامبر ۲۰۲۲ اعلام کرد که دختران تا اطلاع بعدی حق ورود به دانشگاه‌ها را ندارند. او گفت که این دستور را رهبر طالبان صادر کرده است. دلیل محرومیت دختران از تحصیل در دانشگاه‌ها حضور هم‌زمان آنان با پسران و نحوه پوشش دختران اعلام شد. حالا مولوی عبدالجبار، مشاور وزارت آموزش عالی طالبان، به خبرگزاری رویترز می‌گوید آن‌ها اینک برای پذیرش دختران در دانشگاه آماده‌اند، اما این رهبر طالبان است که باید مجوز تحصیل دختران را صادر کند.

به گفته مولوی عبدالجبار، همه رهبران این گروه از جمله وزرای کابینه طرفدار بازگشت دختران به دانشگاه و مدارس‌اند اما «چون دستور رهبر ما است، ما همچنان از این دستور اطاعت می‌کنیم و اگر رهبر ما بگوید، همین لحظه در دانشگاه‌ها را باز می‌کنیم».

مشاور وزارت آموزش عالی طالبان ادعا کرد که رهبر این گروه دستور باز شدن درهای دانشگاه‌ به روی دختران را صادر خواهد کرد، اما او از زمان آن اطلاعی ندارد. 

اظهارات مشاور وزارت آموزش عالی طالبان در مورد احتمال باز شدن در دانشگاه‌ها به روی دختران بار دیگر چنددستگی اعضای ارشد طالبان و تفاوت دیدگاه‌های آنان را آشکار می‌کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در حالی که ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی طالبان، مدعی است همه اعضای کادر رهبری طالبان با نظرهای رهبر این گروه موافق‌اند، سخنان تازه مشاور وزارت آموزش عالی طالبان نشان می‌دهد که بسیاری از مقام‌های طالبان با ملا هبت‌الله و حلقه اطرافش هم‌نظر نیستند.

مولوی جبار می‌گوید همه برنامه‌ریزی‌ها و اقدام‌های لازم برای حضور دختران هم در دانشگاه‌ها و هم در مدارس انجام شده است و آن‌ها حتی درباره برنامه زمانی حضور دانشجویان هم به توافق رسیده‌اند که صبح دخترها به دانشگاه بروند و بعدازظهرها پسران یا برعکس.

دلایلی که طالبان برای محروم کردن دختران از تحصیل در مدرسه و ‌دانشگاه مطرح می‌کنند، بسیار سطحی‌ و به‌آسانی قابل‌حل‌اند. مولوی ندیم، سرپرست وزارت آموزش عالی طالبان، می‌گوید مشکلاتی که باعث محرومیت دختران از رفتن به دانشگاه‌ها شده، مسئله تفکیک جنسیتی، محتوای آموزشی و نحوه پوشش است و با حل این مشکلات، در دانشگاه‌ها دوباره به روی دختران باز می‌شود؛ با این حال طالبان هنوز موفق نشده‌اند این مشکل را حل کنند.

با بسته شدن در دانشگاه‌ها و مدارس به روی دختران، هزاران دانشجو و دانش‌آموز دختر در افغانستان از تحصیل محروم شده‌اند. بر اساس گزارش یونسکو، بیش از یک میلیون دختر در افغانستان به دلیل ممانعت طالبان از تحصیل محروم و در خانه‌ منزوی شده‌اند. طالبان حتی تحصیل در آموزشگاه‌های خصوصی را نیز برای دختران ممنوع کرده‌اند.

این اظهارات مشاور وزارت آموزش عالی طالبان در آستانه دو ساله شدن سلطه این گروه بر افغانستان بیان می‌شوند. گروه طالبان در دو سال گذشته نتوانست نزد جامعه جهانی کوچک‌ترین مشروعیتی به دست آورد و سازمان ملل متحد و جامعه جهانی اعلام کرده‌اند تا زمانی که طالبان حق تحصیل، کار و فعالیت در جامعه را به زنان برنگردانند، به رسمیت شناخته نخواهند شد. این در حالی است که طالبان ادعا می‌کنند کرامت زنان را به آنان بازگردانده‌اند و با محصور کردن آنان در چهاردیواری خانه‌ها، به زنان و دختران عزت بخشیده‌اند.