مدافعان حقوق بشر و به ویژه فعالان عرصه دفاع از حقوق دگرباشان جنسی در بریتانیا، میگویند که دولت این کشور باید در زمینه حفاظت از جان دگرباشان جنسی در افغانستان زیر سلطه طالبان اقدام کنند، چون در دوسال گذشته طالبان به صورت مستمر کوشیدهاند شهروندان دارای گرایش جنسی متفاوت را شناسایی، بازداشت و شکنجه کنند.
کارولین لوکاس، نماینده حزب سبز در پارلمان بریتانیا، دوشنبه، ۲۸ اوت (۶ شهریور)، گفت که دولت بریتانیا در قبال وضعیت دگرباشان جنسی در افغانستان بیتفاوت است و رسیدگی نشدن سریع پروندههای پناهندگی دگرباشان جنسی، رنج آنان را طولانیتر میکند. لوکاس درباره تهدیدها علیه شهروندان دگرباشان جنسی در داخل افغانستان نیز هشدار داد و گفت که ممکن است به دام [طالبان] بیفتند.
کارولین لوکاس افزود: «شکست در اسکان مجدد صدها دگرباش جنسی افغان و افرادی که به علت هویت جنسی یا جنسیتی خود تحت تعقیب و آزارند، به معنی بیاعتنایی کامل است.»
پس از فروپاشی دولت جمهوری در افغانستان و بازگشت دوباره طالبان به قدرت در اوت ۲۰۲۱، بریتانیا از نخستین دولتهای غربی بود که یک گروه ۳۰ نفره دگرباشان جنسی افغان را که با پیگرد طالبان مواجه بودند، از افغانستان به بریتانیا منتقل کرد. در آن زمان وزارت خارجه بریتانیا در بیانیهای گفته بود که به حمایت از حقوق دگرباشان جنسی در افغانستان متعهد است و تلاش برای نجات شمار بیشتری از افراد در معرض تهدید، جریان دارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
دولت بریتانیا بهتازگی تصمیم گرفته است که شماری از پناهجویان، از جمله پناهجویان افغان، را از بریتانیا به رواندا بفرستد. کارولین کاس میگوید که دگرباشان جنسی در رواندا خودسرانه بازداشت و آزار و اذیت شدهاند و فرستادن پناهجویانی که از آزارواذیت گریختهاند، به رواندا، ممکن است پیامد بدتری برای آنان داشته باشد.
او گفت: «این شکست به دلیل رهبری نادرست حزب محافظهکار است، زیرا زمانی که کابل سقوط کرد، دومینیک راب، وزیر خارجه پیشین، در تعطیلات به سر میبرد و تعداد بسیار کمی از کارکنان روی طرح اسکان مجدد پناهجویان کار کردند.»
عملکرد دولت بریتانیا در زمینه حمایت از افغانهای همکار نیروهای این کشور، بارها هدف انتقاد قرار گرفته است. کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان بریتانیا، سال گذشته با محکوم کردن خروج بریتانیا از افغانستان، عملیات تخلیه نیروهای بریتانیایی را «خیانت» به متحدان این کشور توصیف کرد که به قیمت جان شماری از افراد تمام شده است، و شمار دیگری از این همکاران افغان نیروهای بریتانیا نیز به حال خود رها شدهاند.
مجله «د لندن اکونومیک» به نقل از نصرت، زن ترنس افغان که نام واقعی او به دلایل امنیتی افشا نشده است، نوشت که طالبان او را بازداشت، و به شدت شکنجه کردهاند. این زن ترنس افغان که نتوانسته است از افغانستان خارج شود، با ابزار نگرانی گفت که هر لحظه ممکن است به دام طالبان افتد.
نعمت سادات، فعال حقوق دگرباشان جنسی افغان که سازمانی را به نام «روشنیا» تاسیس کرده است و در زمینه حمایت از دگرباشان جنسی فعالیت میکند، در دو سال گذشته به ۲۰۰ دگرباش جنسی افغان کمک کرده است تا از افغانستان خارج شوند. او ۱۵ اوت امسال در یادداشتی در صفحه کاربری خود در شبکه ایکس (توییتر) نوشت که دگرباشان جنسی به دست طالبان بازداشت و شکنجه شده و حتی هدف تجاوز جنسی گروهی قرار گرفتهاند.
Dear Friends of LGBT+ Afghans,
— Nemat Sadat (@nematsadat) August 15, 2023
Today is the second-year anniversary since the Taliban takeover of Afghanistan, marking the darkest day in the country’s history. During the past two years, Roshaniya has been at the forefront of the rescue effort to save Afghanistan’s LGBT+…
پیش از سلطه طالبان بر افغانستان نیز دگرباشان جنسی در معرض آزارواذیت قرار میگرفتند، اما حکومت جمهوری در برخی موارد از آنان حمایت میکرد و نهادهایی مانند کمیسیون حقوق بشر، برای حقوق آنان دادخواهی میکرد. طالبان ضمن منحل کردن نهادهای حقوق بشری، افرادی با گرایش جنسی متفاوت را مستحق سنگینترین مجازات میدانند.
بسیاری از دگرباشان جنسی افغان که نتوانستهاند در دوسال گذشته به کشورهایی مانند آمریکا، کانادا، بریتانیا و کشورهای اتحادیه اروپا پناه ببرند، اینک در پاکستان و ایران و در خفا زندگی میکنند.