وزارت معارف (آموزش و پرورش) طالبان مدیران ۲۵ مدرسه دولتی را در مزارشریف که هر یک از آنان از پنج تا ۲۰ سال تجربه کاری دارند، برکنار کرد و اداره این مدارس را به روحانیون عضو این گروه سپرد که دانشی در زمینه مدیریت و آموزش ندارند. نامهای از وزارت معارف طالبان که با ایندیپندنت فارسی به اشتراک گذاشته شده است، نشان میدهد که همه افرادی که به مسند مدیر در مدارس دولتی در مزارشریف گمارده شدهاند، فاقد مدارک رسمی تحصیلیاند و از آنان با عنوانهایی چون «ملا، مولوی، حافظ و قاری» که القاب مذهبی اعضای طالبان است، یاد شده است.
به گفته یک منبع مطلع، مدیران مدارس دولتی مزارشریف که برکنار شدهاند، دستکم از پنج تا ۲۰ سال در زمینه تدریس و مدیریت مدارس تجربه دارند، اما طالبان آنان را به اتهام پیروی از قوانین دولت پیشین افغانستان، برکنار کردند. این منبع افزود که برخی از مدیران مدارس با پرداخت رشوه توانستند مسند خود حفظ کنند، اما آنانی که حاضر به پرداخت رشوه نشدند، برکنار شدند. به گفته این منبع، مقامهای وزارت معارف طالبان به مدیران برکنارشده مدارس گفتهاند که اگر بخواهند، میتوانند در مدارس تدریس کنند، اما مسند مدیریت به افراد جدیدی واگذار شده است.
فهرست اعضای طالبان که به عنوان مدیران جدید مدارس دولتی در مزارشریف گماشته شدند-ایندیپندنت فارسیمنبع مزبور افزود که طالبان در دو سال گذشته افراد متخصص، حرفهای و با تجربه را از بیشتر بخشهای آموزشی افغانستان برکنار کردند و تخصصزدایی از نظام آموزشی باعث شده است که دیگر تفاوتی میان مدارس دینی و مدارس عادی دولتی باقی نماند.
چندی پیش سراجالدین حقانی، وزیر داخله ( کشور) طالبان، نیز در سخنانی در دانشگاه شیخ زاید در ننگرهار، از میان برداشتن تفاوت میان دانشگاه و مدرسه دینی را از دستاوردهای رژیم طالبان دانست. او ادعا کرد که دانشگاهها و مدارس دولتی در دولت پیشین افغانستان، با متون و و اعتقادات دینی همگون نبود و اینک این مراکز کاملا اسلامی شدهاند.
این منبع خبری که حدود ۱۵ سال در نظام آموزشی افغانستان در مسندهای معلم و مدیر در مدارس دولتی افغانستان کار کرده است، گفت: «نظام آموزشی کاملا از بین رفته است. به جای معلمان حرفهای و باتجربه، ملاها سر کلاسها حاضر میشوند و سخنرانی میکنند.»
طالبان پس از بازگشت به قدرت، مدارس را به روی دختران بالاتر از کلاس ششم بستند و در برخی از استانها دختران ۱۰ -۱۱ ساله نیز از رفتن به مدرسه منع شدهاند. در کنار این، طالبان اخیرا معلمان زن را از تدریس در مدارس پسرانه منع کردند. سه منبع در شهرهای کابل و مزارشریف در گفتوگو با ایندیپندنت فارسی تایید کردند که معلمان از تدریس در کلاسهای پسران بالاتر از کلاس ششم منع شدهاند و با این فرمان، هزاران زن معلم بیکار شدهاند. دسامبر گذشته نیز با فرمانهای رهبر طالبان، آموزش دختران و زنان در دانشگاهها و نیز اشتغال آنان در نهادهای دولتی و غیردولتی منع شد.
در بیانیه کارشناسان سازمان ملل متحد که ۱۵ اوت سال جاری میلادی به مناسبت دو سالگی سلطه طالبان بر افغانستان منتشر شد، ضمن محکوم کردن فرمانهای طالبان علیه زنان، حقوق بشر و آموزش، تاکید میشود که محدودیت جدید، شمار بیشتری از دختران و زنان را از آموزش محروم میکند.
رهبر طالبان و وزارت امر به معروف و نهی از منکر این گروه، در دوسال گذشته بیش از ۵۰ فرمان علیه زنان صادر کردهاند که باعث شده است زنان افغانستان ابتداییترین حقوق بشری خود نیز محروم شوند.